آوَج مرکز شهرستان آوج در استان قزوین است. شهر آوج در حد فاصل استان‌های قزوین و همدان در ۱۲۰ کیلومتری شهر قزوین و در سمت جنوب غربی استان قزوین واقع شده‌است. این شهرستان چهل و پنج هزار نفری از شمال با شهرستان تاکستان و از شرق با شهرستان بوئین زهرا و از سمت غرب با استان زنجان و از سمت جنوب با استان همدان، و مرکزی همسایه می‌باشد. در دوره های مختلف تاریخی این منطقه، که به “خرقان” نیز معروف است، در مسیر شاه راه های بین شهرهای بزرگ کشور قرار داشته است. در ادامه به معرفی بنای کاروانسرای شاه عباسی آوج می­ پردازدیم، پس برای آشنایی بیشتر با این کاروانسرا و دیگر مقاصد گردشگری این منطقه با مجله مستر بلیط همراه باشید. به دلیل موقعیت مناسب جغرافیایی و آب و هوای مطبوع، در دوره های مختلف تاریخی منطقه خرقان یا آوج به عنوان ییلاق و اردوگاه نظامی حاکمان مورد استفاده قرار می­ گرفته است.

معرفی کاروانسرای شاه عباسی آوج

معرفی کاروانسرای شاه عباسی آوج

یکی از مهمترین و با ارزش ترین یادگارهای معماری ایران کاروانسرا است که موجودیت آن از ایران باستان آغاز شده و طی قرن های گذشته به دلایل متفاوتی مثل نظامی، تجاری و مذهبی توسعه و تکامل پیدا کرده است. کشور ایران به دلایل قرار گرفتن در شاهراه تجارتی شرقی – غربی یعنی از چین تا دریاط مدیترانه و وسعت خاک از دیرباز در ایجاد و ساخت راه های نظامی، تجارتی و ساختمان های وابسته به آن نقش بارزی ایفا می کند. یکی از کاروانسراهایی که از گذشته به جای ماده در شهرستان آوج شهر بویین زهرا قرار دارد و کاروانسرای شاه عباسی نام گرفته است. کاروانسرای شاه عباسی آوج در زمان صفویه به منظور اسکان نیروهای نظامی و همچنین مسافران عادی در این منطقه بنا شده است. احداث این کاروانسرا به دستور شاه عباس و تاریخ اتمام ساخت آن در سال ۱۰۴۰ هجری قمری، در زمان حکومت شاه صفی، بوده است. کاروانسرای شاه عباسی آوج از آثار ارزشمند به جای مانده از دوره صفوی است که در سال ۱۳۷۷ به شماره ثبت 2177 در مجموعه آثار تاریخی ایران ثبت شده است. این مجموعه به عنوان یک اثر تاریخی مهم همواره مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بوده است.

معماری کاروانسرای آوج

معماری کاروانسرای آوج

معماری کاروانسرای آوج  به صورت یک طرح مستطیلی شکل است که گوشه‌های آن به چهار ضلع کوچک تر ۷۰/۳ متری تبدیل شده­اند. در واقع نقشه کاروانسرا به صورت یک هشت ضلعی است که دو ضلع بلندتر آن ۲۰/۲۶ متر و پهنای آن ۷0/۲۵ متر است. نمای داخلی کاروانسرا شامل دو ایوان و ۲۴ ایوانچه است که در پشت اکثر آن‌ها حجره‌هایی قرار دارد که چهار عدد از آنها به شترخان کاروانسرا راه دارند. شترخان به صورت راهرویی طویل با پوشش طاق و تَویزه است و زیر هر طاق نمای آن سکویی جهت باراندازی قرار دارد. نمای خارجی ضلع شرقی کاروانسرا، که ورودی اصلی بنا در آن است، دارای سردر بزرگی با قوس هفت و پنج در وسط و هفت غرفه در دو طرف آن به صورت طاق نما است که از آنها برای عرضه کالا های بازرگانان استفاده می کردند. ورودی اصلی که دارای دو سکو در هر طرف است به هشتی بزرگی می پیوندد که در هر طرفش سه غرفه وجود دارد. از دیگر ویژگی های این کاروانسرا وجود نیم برج های مخروطی شکل سنگی برای پشتیبانی از دیوارهای خارجی، وجود قوس کلیل و قوس بزرگ سر در ورودی و وجود سکو های سراسری در راهرو های پشت اتاق ها برای قرار دادن وسائل تجارتی و بار کاروان­ها بوده است.

اگر باید به شهر آوج سفر کنید می توانید این سفر را از طریق اتوبوس انجام دهید و زمان خرید بلیط اتوبوس بهتر است به مستر بلیط مراجعه کنید و خریدتان را از آن انجام دهید تا از مزایایی که برای کاربران خود در نظر می گیرد بهره مند شوید.

راه های دسترسی به کاروانسرا

راه های دسترسی به کاروانسرا

برای اینکه بتوانید این بنا را ببنید باید به شهرستان آوج و شهر بویین زهرا که در فاصله 100 کیلومتری از آوج قرار دارد سفری داشته باشید. این شهر در جاده آوج به تهران قرار دارد پس اگر تصمیم به دیدن این بنا دارید باید در این جاده قرار بگیرید.

بازدید از کاروانسرای شاه عباسی آوج

برای بازدید از این بنا نیازی نیست هزینه بپردازید. ولی باید برای بازدید در ساعات اداری مراجعه کنید تا اجازه بازدید از آنها به شما داده شود. در زمان بازدید می توانید از دیگر جاذبه های گردشگری منطقه نیز دیدن کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *