آیا تاکنون از کاروانسرای شاه عباسی میاندشت بازدید کرده اید؟ مجموعه کاروانسراهای شاه عباسی میاندشت از بزرگ ترین مجموعه کاروانسراهای ایران محسوب می شود که در سمنان قرار دارد و شامل سه کاروانسرا است.
یکی در دور صفوی و دو کاروانسرای دیگر در دور قاجار ساخته شده اند. این مجموعه دارای مساحتی بالغ بر ۲۲ هزار مترمربع عرصه و ۱۰ هزار مترمربع اعیان است. در دوره قاجاریان، جاده ابریشم اهمیت گذشته را نداشت؛ ولی کثرت زوار و مسافران مشهد باعث تردد بسیار در این راه بود و کاروانسرای صفوی گنجایش آن جمعیت را نداشت.
به همین علت، کاروانسرای دیگری در سوی شرقی آن ساختند و پس از مدت کوتاهی، فضای میانی این دو خود به کاروانسرایی تبدیل شد. شما می توانید برای خرید بلیط و سفر به این شهر به سایت مستر بلیط مراجعه کنید و با قیمت مناسب به صورت آنلاین بلیط مد نظر تان را خریداری کنید.
تاریخچه کاروانسرا های شاه عباسی میاندشت
کاروانسرای میاندشت قدمتی 400 ساله دارد. کاروانسرای غربی معروف به کاروانسرای شاه عباسی، در دوره صفویان در مسیر جاده ابریشم به مساحت ۲۱۰۰ متر مربع احداث و برای امنیت آن در برابر حملات راه زنان، دو قلعه، یک چاپارخانه، یک کبوتر خانه و یک تلگراف خانه در آن بنا شد.
کاروانسرای شرقی در مساحت ۸۸۰۰ متر مربع در دوره قاجار ساخته شده است، کاروانسرای سوم و میانی این مجموعه در واقع حاصل اتصال دو کاروانسرای غربی و شرقی است. بر سر در این کاروانسرا کتیبه ای منظوم به تاریخ 1290 هجری قمری به چشم می خورد و بانی این دو کاروانسرا حسین خان نظام الدوله، ملقب به شهاب الملک والی خراسان بوده است.
نقشه و قسمت های مختلف مجموعه
این مجموعه از سه کاروانسرا تشکیل شده است. دو کاروانسرا متعلق به دوره قاجار و یک کاروانسرا متعلق به دوره صفوی می باشد که در آن زمان پذیرای 2 هزار مسافر بوده است. پلان این کاروانسرا به صورت حیاط مرکزی و حیاط آن هشت ضلعی و مصالح ساختمانی آن از آجر می باشد.
حجره ها و رواق ها پیرامون حیاط و شتر خوان ها در پشت رواق ها قرار دارند و دسترسی به شتر خوان ها از سمت شمال و جنوب حیاط امکان پذیر است که در قسمت بالای ورودی، شاه نشین با مقطع هشت ضلعی و دسترسی به شاه نشین از طریق دو راه پله در طرفین دالان ورودی صورت می پذیرد.
هشتی ها، آب انبار ها، چاپارخانه و تلگراف خانه برخی از سازه های دیدنی تاریخی کاروانسرای میاندشت هستند. این مجموعه علاوه بر موارد فوق دارای سه آب انبار، حمام، چاپارخانه و تلگراف خانه بوده است.
آب شرب مصرفی از راه قنات تامین می شده و همچنان نیز پا برجا است. امروزه در این کاروانسرا ها با فراهم کردن تمامی امکانات رفاهی برای مسافران و دارا بودن 15 اتاق 2 تخته، حداکثر ظرفیت پذیرش 200 گردشگر را دارد.
لازم به ذکر است در اتاق ها علاوه بر تخت، سرویس کف خواب نیز برای 3 نفر وجود دارد. سرویس بهداشتی در اتاق های این کاروانسرا به منظور حفظ معماری سنتی تعبیه نشده و توالت و حمام به صورت عمومی و در زیرزمین مجموعه قرار دارد. سیستم گرمایشی بخاری برقی و کرسی و سیستم سرمایشی پنکه در تمامی اتاق ها موجود است.
علاوه بر امکان استفاده از آشپزخانه عمومی، در رستوران و سفره خانه کاروانسرای میاندشت انواع دمنوش های گیاهی و غذاهای سنتی از قبیل قورمه سبزی، چلوگوشت، سبزی پلو با ماهی، جوجه کباب و کشک و بادمجان و خیلی از غذا های خوشمزه دیگر طبخ و در اختیار گردشگران قرار می گیرد.
با تهیه کردن بلیط قطار شاهرود می توانید به این شهر سفر کنید و از بازدید این منطقه رویایی لذت ببرید. پارکینگ غیر مسقف، راهنمای تور و اینترنت امکانات این کاروانسرا می باشد.
همچنین صحرا نوردی، پیاده روی در رمل ها، شتر سواری، تماشای حیات وحش، بازدید و خرید بازارچه صنایع دستی، رصد ستارگان در شب، نمایش سیاه بازی، نمایش هنر های تجسمی، اجرای نقالی، موزه سنگ و گوهر، اجرای موسیقی زنده، ثبت خاطرات خوش سفر در عکاس خانه و تماشای گالری هنری کاروانسرا، برخی از برنامه ها و خدمات ارائه شده برای مسافران است.
شرایط بازدید
بازدید از این جاذبه گردشگری رایگان است اما برای اقامت در این کاروانسرا باید هزینه ای را پرداخت نمایید، اما پذیرش کودکان کمتر از 8 سال کاملا رایگان می باشد. به یاد داشته باشید برای سفر حتما موبایل، وجه نقد، کارت بانکی، کفش راحتی، عینک و کلاه آفتابی، آب آشامیدنی، پاور بانک و یا شارژر را همراه خود داشته باشید.
راه های دسترسی به کاروانسرای شاه عباسی میاندشت
کاروانسرای میاندشت در شهرستان میامی استان سمنان و در فاصله 120 کیلومتری شهر شاهرود واقع شده است و شما می توانید با استفاده از هر وسیله ای از جمله قطار، اتوبوس، هواپیما و خودروی شخصی به این شهر سفر کنید از دیدن این همه جاذبه زیبا و تاریخی لذت ببرید. ممنون از شما عزیزان که در این بخش از مجله مستر بلیط همراه ما بودید.
دیدگاهتان را بنویسید