موزه سنندج (عمارت سالار سعید)

موزه سنندج (عمارت سالار سعید)

موزه سنندج (عمارت سالار سعید) از جمله موزه های مشهور در استان کردستان است و با آثار بی نظیری که دارد، بیانگر قدمت و تاریخچه این شهر است. این موزه جالب از دو بخش تشکیل شده است و در هر یک از این بخش ها آثار و اشیاء با ارزشی از سنندج و شهرهای دیگر به نمایش گذاشته شده اند. اهمیت این موزه آن قدر زیاد است که هر ساله افراد زیادی برای کسب اطلاعات درباره آن به مجله مستر بلیط مراجعه می کنند و سپس راهی سفر به غرب کشور می شوند. در اطراف این موزه آثار تاریخی زیادی از جمله خانه مجتهدی، عمارت آصف وزیری، مسجد جامع و… وجود دارد که می توانید از آن ها هم بازدید به عمل آورید.

تاریخچه موزه سنندج (عمارت سالار سعید)

این عمارت تاریخی در اواخر دوره ناصر الدین قاجار، به سفارش ملا لطف الله شیخ الاسلام ساخته شده است اما بعد از مرگش توسط فرزندان او به دو بخش جداگانه تقسیم شد و آن ها را فروختند. قسمت اندرونی را خانواده حبیبی و قسمت بیرونی را عبدالحمید خان سنندجی (سالار سعید) خریداری کردند و از این رو نام مالکان جدید را بر روی آن نهادند. سالار سعید بخش بیرونی عمارت خود را به اداره فرهنگ واگذار کرد و آن ها تا سال ۱۳۵۴ از عمارت به عنوان کتابخانه، خانه پیشاهنگان و دانش سرا استفاده می کردند. در همان سال از طرف وزارت فرهنگ و هنر، این عمارت را با نام موزه سنندج افتتاح کردند و در سال ۱۳۷۱ نیز بخش اندرونی به مالکیت میراث فرهنگی و گردشگری استان کردستان در آمد و مردم در حال حاضر می توانند به راحتی از آن بازدید نمایند.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

موزه بی نظیر سنندج، از ابتدای تأسیس دارای دو قسمت مردم شناسی و باستان ‌شناسی بوده است و در قسمت های مختلف آن اشیا دوره‌ های مختلف از ماقبل تاریخ تا دوره قاجار دیده می شود. جالب است بدانید، روش و سبک ساخت موزه سنندج تحت تأثیر معماری دوره قجر بوده‌ است و زیرزمین آن دارای حوضی جذاب است. این عمارت زیبا دارای سقفی گنبدی شکل است که به طرز حرفه ای تزئین شده است و بنای آن را از سنگ، آجر و چوب ساخته اند. همچنین در این ساختمان سالن بزرگی دیده می شود که با پنجره ‌های ارسی بزرگ و هفت در، نشان دهنده شاهکار ایرانی هستند.

  • بخش پیش از تاریخ

پس از این که به راهروی ورودی برسید، با یک اتاق جنب سالن اصلی مواجه خواهید شد که در آن مجموعه ای از آثار سفالی نگهداری می شوند. برخی از آن ها از مناطق کردستان و شهرستان بانه کشف شده اند و برخی دیگر مربوط به کنگاور هستند.

  • بخش عصر تاریخ

اصلی ترین آثاری که می توانید در عمارت سالار سعید مشاهده کنید، مربوط به دوران تاریخی است. از جمله مهم‌ ترین آثاری که از تپه زیویه کشف شده اند می توان به اشیاء سفالی، زیور آلات زنانه، اشیاء مفرغی شامل ظروف، سنجاق های تدفینی، انواع تبر، سوزن ‌های دوخت و دوز، حلقه‌ ها، اشیایی از جنس عاج و استخوان، مجسمه های کوچک و بزرگ، خنجر، سر نیزه، انواع پیاله و … اشاره کرد. کسانی که از سایت مستر بلیط، بلیط های سفرشان را خریداری کرده اند می توانند در این قسمت خمره های بسیار زیبای سفالی را تماشا کنند. برخی افراد اصطلاحا آن ها را به نام خمره های تدفینی می شناسند و جزء آخرین اشیاء بخش اصلی به حساب می آیند. نا گفته نماند که برخی از این خمره ها به دلیل بزرگ بودن در فضای باز موزه سنندج نگهداری می شوند و افراد می توانند از نزدیک شاهد آن ها باشند!

  • بخش دوران اسلام‍‍ی

در قسمت مربوط به دوران اسلامی می توانید، اشیاء سفالی و فلزی را مشاهده کنید. برخی از این اشیاء با ارزش شامل کاسه، تنگ، قدح، ریتون، بشقاب، مجسمه، بادیه، سینی، دیگچه، سنگابه و انواع پیه سوز می شوند که اکثر آن ها مربوط به شهر نیشابور هستند.

  • بخش نمایش موقت

جالب ترین قسمت این موزه زیبا، قسمت نمایش موقت است که در زیرزمین ساختمان یا همان حوض خانه جای گرفته است و آثار هنری خارجی را به نمایش می گذارد. آثار موجود در این بخش، برحسب برنامه‌ های موزه تعویض می شوند و هر بار آثار جدیدی را به آن جا انتقال می دهند.

بخش مردم شناسی

  • بخش مردم شناسی

بخش مردم ‌شناسی موزه در قبل از انقلاب به صورت یک نمایشگاه اداره می ‌شد و هر چند وقت یک بار اشیای یکی از استان‌ های ایران را در این بخش به نمایش می ‌گذاشتند تا مردم با فرهنگ های مختلف شهرها بیشتر آشنا شوند. تقریبا بعد از دوران انقلاب این بخش صرفاً به نمایش آثار مردم ‌شناسی استان کردستان اختصاص یافت. مدتی نگذشت که با تأسیس خانه کرد، تقریبا در سال ۱۳۸۲ تمام اشیای مردم ‌شناسی موزه سنندج را به آن جا انتقال دادند و کل فضای موزه را به نمایش اشیای باستان‌ شناسی و تاریخی اختصاص دادند.

شرایط بازدید از موزه سنندج (عمارت سالار سعید)

شما می توانید از ساعت ۸ صبح تا ۱۳ ظهر و ۱۶ عصر تا ۲۰ شب، برای بازدید به این موزه تاریخی بروید و با خرید بلیط ورودی از آن دیدن فرمایید. همچنین بهتر است قبل از سفر به صورت آنلاین بلیط اتوبوس سنندج را تهیه کنید تا در سریع ترین زمان ممکن به مقصد خود برسید.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

موزه سنندج یا همان عمارت سالار سعید در مرکز سنندج، خیابان امام کوچه حبیبی و در بخش برونی عمارت ملا لطف الله شیخ الاسلام قرار دارد و افراد گردشگر می توانند با استفاده از هر گونه وسیله مسافربری و نقلیه که راحت هستند؛ به آن جا بروند و از تماشای این بنای با قدمت لذت ببرند.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید