شهرستان بستان آباد یکی از شهرستان های استان آذربایجان شرقی به شمار می رود که دارای طبیعتی زیبا و قدمتی بالا است. بستانآباد منطقه ای کوهستانی به شمار می رود که سراسر قسمت جنوبیش را کوههای پربرف و مرتفع پوشانده است. شمال آن در امتداد کوههای بزغوش و غرب این شهرستان در امتداد کوههای مورو داغ به ارتفاع ۲۹۶۰ متر در دنباله کوههای مورو داغ و بزغوش به نام تک آلتی و گردنه معروف شبلی قرار دارد. مرتفعترین نقطه شهرستان کوه سهند به ارتفاع ۳۷۷۲ متر است. بستان آباد شامل سه قسمت بستان آباد علیا، سفلا و اسکی کند می شود که مجموعه مرکز شهرستان را تشکیل میدهند. این شهرستان به واسطه کوهستانی بودن، فصل زمستان سرد و تابستان خنک است به همین خاطر مقصدی مناسب برای سفر های تابستانی به شمار می آید. این شهرستان در ۴۵ کیلومتری شرق تبریز در مسیر ترانزیتی تبریز-میانه و تبریز-سراب و اردبیل قرار دارد. از جاذبه های گردشگری این شهر می توان به آبگرم درمانی، دره شاهیوردی، دامنههای سلسله جبال سهند و بزقوش، تالاب آلمالو گلی، تالاب آلقاز، کوه حیدربابا، چشمه ساری دره، پیست اسکی سهند، درهٔ سعیدآباد، غار اسکندر و استیار، غار آقبلاغ و تالاب قوری گل اشاره کرد.
معرفی تالاب قوری گل
در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد تالاب قوری گل اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار می دهیم تا در صورتی که تصمیم گرفتید به این منطقه سفر کنید آشنایی کاملی با آن داشته باشید. تالاب قوری گل با وسعتی حدود 2 كيلومتر مربع در فاصله 35 كيلومتری جنوب شرقی تبريز قرار دارد و اگر عمق ميانگين آن 2 متر باشد حجمی معادل 4 ميليون متر مكعب آب خواهد داشت. موقعيت تالاب از نظـر مكان گزينی طبيعی و دائمی بودن، حالت استثنایی دارد و از زمان های طولانی همیشه مورد توجه بوده است. با توجه به موقعيت تالاب و عدم وجود شبكه روان آب های دائمي به طرف تالاب، پيدايش و مكـان گزينی آن از نظر ژئومورفولوژی – هيدرولوژی اهميت به سزایی دارد و از نظر هيدرولوژی مهندسی محل آن جهت استقـرار يک مخزن آب بسيار جالب توجه است. در جاده اصلی تبريز – تهران در انتهای سراشيبی ريفت شبلی در جبهه شمالی جاده، تالابی به شـكـل هندسی نامنظم گسترده شده كه نظر هر مسافری را به خود جلب می كند. اين تالاب را در اصطلاح مـحـلـی قوری گل می نامند. اين تالاب در تمام فصول سـال آب دارد و تغييرات حجمی آن نيز قابل توجه است. وجود آن در يك منطقه نيمه خشك آذربايجان با توجه بـه محدوديت های منابع آب و محيط طبيعی شگفت انگيز است.
ساختار و طبیعت اطراف تالاب
این تالاب به سبب طبیعتی که دارد یکی از جاذبه های گردشگری این منطقه به شمار می آید. تالاب قوری گل از جمله مکان هایی محسوب می شود که میزبان پرندگان مهاجر است. به دلیل اینکه محوطه اطراف این تالاب زیستگاه جانوران بسیاری است، این منطقه را منطقه حفاظت شده معرفی کردند.
حیات وحش تالاب
این منطقه زمانی محل عبور حیواناتی مانند قوچ و میش های ارمنی بوده است که با قوچ و میش های منطقه سهند در ارتباط بودند ولی به علت توسعه شهری و ایجاد صنایع در مسیر این ارتباط قطع شده است. از دیگر جاندرانی که هنوز در این محل زندگی می کنند می توان به جربیل ایرانی و موش کشتزار و موش مغان و گرگ و روباه و سمور سنگی اشاره کرد. علاوه بر این در این مجوطه پرنده های گوناگونی ساکن هستند که از میان آنها می توان اردک سرسفید و اردک مرمری و اردک بلوطی را نام برد. خزندگانی مانند مارمولکهای تالاب قوریگل و مارها و گرزه مار و مار پلنگی و کور مار و مار چلیپر نیز در این محوطه دیده می شوند. علاوه بر تمام این ها دو زیستانی نیز ساکن این محوطه هستند که وزغ سبز، قورباغه درختی، قورباغه مردابی و قورباغه قفقازی برخی از آنها هستند. ماهی هایی که تالاب زیستگاه آنها به شمار می آید ماهی تالاب و ماهی کپور معمولی هستند.
پوشش گیاهی
بیش از ۲۸۰ گونه گیاهی در منطقه شناسایی شده است که ٪۸۹ از آنها در حوزه قوریگل و حدود ٪۱۱ از گیاهان آبزی دریاچه و حوزه بلافصلآن به شمار می آیند. این گونه های گیاهی شامل گونههای گیاهی حوزه آبریز از جمله بومادران و شنگ و گل گندم و آلبالوی وحشی و زنبق کوهی و شیرین بیان و نسترن و گیاهان آبزی تالاب شامل نی و لوئی و عدسک آبی گیاهان غوطه ور در آب شامل بارهنگ آبی و آلاله آبزی و قوشاب شانهای و انواع جلبک و فیتو پلانکتون می شوند.
راه های دسترسی به تالاب
برای اینکه بتوانید به این محوطه برسید باید بلیط اتوبوس بستان آباد را از مستر بلیط به صورت آنلاین خریداری و سپس خود را به این محوطه برسانید. اگر هم با خودرو شخصی سفر می کنید باید در جاده تبریز به تهران قرار بگیرید تا بتوانید این تالاب زیبا را مشاهده کنید.
بازدید از تالاب قوری گل
برای دیدار از این تالاب بهتر است در فصل بهار و تابستان مراجعه کنید و در این فصول از آن دیدن کنید. به یاد داشته باشید وسایل مورد نیازتان را به همراه ببرید و از ریختن زباله در این محل هم خودداری کنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید