منحصر به فرد ترین و بی نظیر ترین پدیده های طبیعی را می توانید در جزیره عجایب هفتگانه ایران یعنی قشم مشاهده کنید. از دره ستارگان گرفته تا تنگه چاهکوه شما را شگفت زده خواهد کرد. جنگل های حرای قشم هم در این لیست عجایب هفت گانه وجود دارد. جنگل حرا زیست گاه درختانی است که ریشه در آب دارند و این جنگل به طلای سبز قشم مشهور است.
جنگل های حرا به خاطر اینکه از شرایط مناسبی برخوردارند برای پرندگان مهاجر که از مناطق گرمسیر می آیند تبدیل به زیستگاهی امن شده است. هم چنین باید گفت که جنگل حرا برای سخت پوستان ماهیان و نرم تنان زیستگاه مناسبی است. علاوه بر این که می توانید قایق سواری کنید و از مناظر دیدنی جنگل حرا لذت ببرید، در زمستان ها هم تعداد بسیار زیادی از پرندگان مهاجر را مشاهده می کنید که به آنجا کوچ می کنند.
به همین خاطر علاوه بر ارزش طبیعی این جنگل ها جهت حفاظت از گونه های مختلف جانوری مورد محافظت قرار گرفته اند. جنگل های حرا در یونسکو به عنوان ذخیره گاه زیست کره مورد ثبت قرار گرفته اند.
درختان عجیب و شگفت انگیز جنگل های حرا بدون اینکه به آب شیرین نیاز داشته باشند رشد کرده و بخش بسیاری از آنها فرو رفته در آب شور دریا است. اگر تمایل دارید که از این منطقه بسیار زیبا دیدن کنید می توانید بلیط هواپیما قشم را خریداری کنید و تجربه ای بی نظیر را ثبت کنید.
تاریخچه جنگل حرای قشم
جنگل حرا دارای وسعت 82.360 هکتار است که در قالب منطقه محافظت شده حرا در سال ۱۳۵۱ مطرح شد. پس از آن با گسترش یافتن وسعتش به 85.686 در سال ۱۳۵۴ به عنوان پارک ملی معرفی شد. در نهایت در سال ۱۳۵۶ این جنگل شگفت انگیز قشم، در یونسکو به عنوان شبکه جهانی زیست کره و انسان ثبت شد. امروزه جنگل های حرا به وسیله اداره کل محیط زیست استان هرمزگان تحت حفاظت است.
جنگل حرا به خاطر این که از شرایط اکولوژی مطلوبی برخوردار است زیستگاه پرندگان مهاجر مانند حواصیل هندی، کفچه نوک تیز، گیلانشاه، کاکائی، سلیم خاکستری، اگرت بزرگ … شده است. همینطور انواع مختلف آبزیان، پرندگان و دوزیستان مانند ماهی ها ،لاک پشت ها و هم چنین انواع مختلف مار های دریایی در آنجا زندگی می کنند. بهتر است بدانید که در این منطقه ۸۰ درصد از آبزیان دریای خلیج فارس تخم ریزی می کنند.
معرفی بخش های مختلف آن
جنگل های حرا در سواحل دریای عمان و خلیج فارس قرار گرفته اند و دارای وسعت ۲۲ هزار کیلومتر هستند و به عنوان پدیده ای بسیار کمیاب طبیعی در جهان محسوب می شوند. این جنگل ها درختانی همیشه سبز دارند که ۳ تا ۶ متر طول دارند و به وسعت ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار در سواحل شمالی و غربی ۶۰ کیلومتری قشم قرار گرفته اند.
در حالت عادی حدود یک و نیم متر سطح آب این جنگل ها را تشکیل می دهد، اما در هنگامی که مد دریا اتفاق می افتد درختان جنگل به زیر آب فرو رفته و با هجوم ماهی ها در شرایط مد، منطقه ای بسیار عالی جهت ماهیگیری فراهم می شود.
در جنگل های حرا هر شش ساعت یک بار جزر و مد به وجود می آید. نکته شگفت انگیز این است که در حالت جذر این تصور تداعی می شود که این درختان در زمینی خشک روییده اند و همین است که آن را منحصر به فرد و عجیب کرده است. اگر که علاقه مند هستید راجب این جنگل های بی نظیر اطلاعات بسیاری کسب کنید، مجله مستربلیط قادر خواهد بود به بهترین شیوه شما را راهنمایی کند.
نکاتی جالب درباره جنگل های حرا
درختان جنگل های حرا فقط به مدت ۶ تا ۷ ساعت در طی شبانه روز مشاهده می شوند. زمان بالا آمدن آب دریا یا همان مد به صورت شناور بوده و تا شاخه به زیر آب می روند. نکته عجیبی که لازم است بدانید این موضوع است که درختان حرا باعث می شوند آب مناطق اطراف شان شیرین شود. یعنی در پوست این گیاهان قابلیتی قرار دارد که قادر خواهد بود بخش آب شیرین دریا را جذب خود کند و نمک آن را دفع نماید.
هم چنین باید گفت که برگ این گیاهان از اهميت غذایی بالایی برخوردارند پس می توانند برای حیوانات آبزی و پرندگان محیط مطلوبی را به وجود آورند. به افتخار ابوعلی سینا دانشمند پرآوازه ایرانی به این جنگل ها نام حرا نسبت داده شده است. هم چنین در افسانه ها ذکر شده است که از اشک چشم انسان این گیاه اسطوره ای رشد کرده و روییده است. عدهای معتقدند که در نزدیکی بندر لافت کاشته شده است و آن ها سوغاتی از هندوستان هستند.
کاربرد درختان جنگل حرا
درختان حرا در زمینه هایی نظیر تولید زغال، تهیه خمیر کاغذ، تولید چوب و تامین غذای دام نقش بسیار مهمی دارند. هم چنین درون آوند های درختان شیره هایی وجود دارد که برای بیماری های پوستی که در هرمزگان رایج است مفید بوده و کاملاً درمان می کند. این درختان به خاطر اینکه از عمر طولانی برخوردارند دارای تنه هایی بسیار قوی و محکم هستند و در روزگاران قدیم جهت ساخت دهل از همین مزیت بهره می گرفتند.
در واقع باید گفت که اولین دهل جزیره قشم با چوب همین درختان حرا ایجاد و ساخته شده است. چوب درختان حرا بهترین گزینه جهت تهیه زغال است، زیرا این چوب ها در اثر سوختن، فاقد دود سیاه هستند. هم چنین برگ و میوه این درختان در قالب گیاهان دارویی به کار برده می شوند. ریشه درختان حرا هم عملکرد خاص خود را دارند و به مانند سدی در مقابل طوفان و موج های دریایی هستند.
در زمانهای گذشته مردم از گل آن جهت ماده ی لاغری کمک می گرفتند. زیرا گل و هم چنین آب این جنگل دارای نمک و آهک است. به صورتی که آن را به بدن خود می زدند و بعد از اینکه خشک شد خود را در آب شستشو می دادند.
راه های دسترسی به جنگل حرای قشم
جنگل حرا بین بخشی از جزیره قشم و استان هرمزگان و در تنگه خوران قرار گرفته است. در حقیقت این جنگل در سواحل شمال غربی قشم و بی نظیر ترین بخش آن در مثلث بندر لافت، منطقه گازی گورزین و روستای کوران جلوه گر واقع شده است. توجه داشته باشید راه خشکی جهت رفتن به جنگل های حرا وجود ندارد و باید از طریق آب به آنجا بروید.
برای رفتن به این جنگل های بی نظیر باید به اسکله سهیلی، بندر لافت یا روستای طبل رفته و از آنجا با قایق به سمت جنگل بروید. توجه داشته باشید اسکله سهیلی از میان آن ها معروف تر و از امکانات متنوعی مانند سوپر مارکت، سرویس بهداشتی، سوغاتی و صنایع دستی برخوردار است. اگر شما هم جذب این جنگل زیبا شده اید می توانید بلیط قطار بندرعباس را تهیه کنید و سفری آسوده را تجربه کنید.
شرایط بازدید
همانگونه که گفته شد تنها راه بازدید از جنگل های حرا توسط راه آبی است. همانطور که می دانید مناطق جنوب ایران از آب و هوای بسیار گرمی برخوردارند. بنابراین بهترین زمان سفر به آنجا زمستان، اواخر پاییز یا اوایل بهار است. دقیقا هنگامی که این منطقه از هوای بسیار مطلوبی برخوردار است. تقریبا هر ۶ ساعت یکبار جزر و مد آب در جنگل حرا اتفاق می افتد و اگر در فاصله بین جزر و مد دریا در جنگل های حرا قایقی وجود داشته باشد احتمال گیر افتادن آن بسیار خواهد بود.
در عین حال قایق ران ها از مهارت کافی در این کار برخوردارند و اطلاع دارند که چه زمانی جزر و مد رخ می دهد بنابراین جای نگرانی نخواهد بود. ساعت بازدید به جنگل حرا هم به همین موضوع بر می گردد. اگر که تمایل دارید به این جزیره سفر کنید بهتر است که بلیط خود را از سایت های معتبری نظیر مستربلیط تهیه و خریداری کنید چرا که از اعتبار بالایی برخوردار است.
دیدگاهتان را بنویسید