گرمابه پهنه

گرمابه پهنه؛ تاریخچه + راه های دسترسی

گرمابه پهنه کجاست؟ سمنان همانند بسیاری از مناطق ایران دارای تاریخچه ای غنی است و ابنیه فراوانی را از دوره های باستانی مختلف در دل خود جای داده است. به همین دلیل هر ساله گردشگران بسیاری از سراسر نقاط ایران و جهان برای بازدید از جاذبه های گردشگری آن به این شهر تاریخی سفر می کنند.

موزه ها به عنوان مکانی برای آشنایی بیشتر با فرهنگ و تاریخ هر منطقه و سرزمینی از مهم ترین جاذبه های دیدنی هر شهری محسوب می شوند. در شهر سمنان نیز موزه های متعددی وجود دارد که از جمله معروف ترین آن ها می توان به موزه گرمابه پهنه اشاره نمود که بازدید از آن بسیار لذت بخش است. اگر می خواهید با موزه گرمابه پهنه و این اثر تاریخی بیشتر آشنا شوید تا پایان با مجله مستر بلیط همراه باشید.

تاریخچه

تاریخچه گرمابه پهنه

حمام پهنه یا همان حمام حضرت حدفاصل بین مسجد و امامزاده یحیی سمنان قرار دارد. این حمام به دستورخواجه غیاث الدین بهرام وزیر ابوالقاسم خان پادشاه تیموری در سال 856 هجری قمری ساخته شد. مرمت و بازسازی این بنا در اوایل حکومت مظفرالدین شاه در سال 1312 به دستور ملاعلی حکیم الهی انجام شد.

مساحت تقریبی این بنا 1000 متر مربع است و در قسمت شمال غربی پهنه ایجاد شده است. در قسمت سردر حمام پهنه کتیبه  ای وجود دارد که بر اساس آن تاریخ نویسان معتقد هستند که قدمت حمام به دوره تیموریان باز می گردد.

این حمام و گرمابه در دوره صفویان و چندین سال از دوره قاجاریان نیز به همان شکل اولیه مورد استفاده قرار می گرفت تا اینکه به دلیل تخریب هایی که در بخشی از قسمت های آن اتفاق افتاده بود بازسازی و تعمیر شد. ویژگی های منحصر به فرد این بنای تاریخی به جای مانده از عصر تیموریان موجب شد که نام آن در سال 1353 در لیست آثار ملی ایران قرار بگیرد.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

حمام و گرمابه پهنه با مساحت 1000 متر از قسمت های مختلفی تشکیل شده که از جمله آن ها می توان به هشتی ورودی، رختکن، خزانه آب گرم و آب سرد، گرمخانه و … اشاره نمود.

این حمام دارای دو ورودی زنانه و مردانه است که در قسمت مردانه دو صفه وجود دارد که با استفاده از کاشی کاری های بسیار زیبایی ایجاد شده است. این کاشی کاری های رنگارنگ و بی نظیر توسط  فردی به نام عمل زین العابدین سمنانی انجام شد.

در قسمت سقف گرمخانه گنبدی، کاشی کاری های شکیل با نورگیرهای متعدد وجود دارد که نور گرمانه از طریق آن تامین می گردد. ورودی حمام همانند بسیاری از حمام ها سنتی چند پله از سطح خیابان پایین تر است. مساحت زیاد این حمام موجب شده که از آن به عنوان یکی از بزرگترین حمام های سنتی ایران یاد کنند.

در بالای سر در ورودی بخش مردانه کتیبه ای به رنگ لاجوردی و سفید وجود دارد که علامت شیر و خورشید بر روی آن حکاکی شده و بسیار زیبا است. علاوه بر این در دو طرف درب حمام نقش دو سرباز قاجاری به چشم می خورد که نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند.

در بخش ورودی بانوان نیز کاشی کاری ها و نقش زیبا و جذابی وجود دارد که با وجود 600 سال که از عمر حمام می گذرد همچنان جذابیت خود را حفظ نموده است. با تغییر سبک زندگی مردم به مرور زمان دیگر حمام ها و گرم خانه ها کمتر مورد استفاده قرار می گرفتند و تمامی منازلی که احداث می شدند به حمام های جداگانه مجهز بودند. به همین دلیل حمام پهنه همانند گذشته کاربرد نداشت، از این رو در سال 1373 تصمیم گرفتند که حمام تغییر کاربری پیدا کند و به موزه مردم شناسی تبدیل گردد.

فضای داخلی موزه حمام پهنه با حوض زیبایی که در وسط آن وجود دارد و همچنین سبک معماری دوره تیموریان بازدیدکنندگان را به سفری کوتاه در دل تاریخ می برد و می تواند مکان مناسبی برای افرادی باشد که به تاریخ و فرهنگ علاقمند هستند. با گذر از هشتی ورودی و عبور از چندین راهرو باریک در موزه به صحن گرمابه راه می یابید که غرفه ای متعددی در آن وجود دارد.

در یکی از غرفه های این موزه اشیا و لوازم سفالی نگهداری می شود که قدمت برخی از آن ها به هزاره دوم قبل از میلاد مسیح بر می گردد. در غرفه ای دیگر نیز لوازمی مربوط به دوران اسلامی مانند انواع ظروف لعابدار وجود دارد که بسیار زیبا و خاص هستند.

از دیگر غرفه های موزه گرمابه پهنه می توان به غرفه جواهرات، زیورآلات، زنان عشایر و .. اشاره نمود. بخشی از موزه نیز به نمایشگاه دائمی آثار باستان شناسی اختصاص داده شده است که آثاری از تپه حصار دامغان، خطیر کوه، تپه خندق سمنان در آن وجود دارد که در معرض دید بازدید کنندگان قرار گرفته است.

بازدید از این موزه مردم شناسی همانند هر موزه دیگری می تواند بسیار جذاب و لذت بخش باشد، از این رو به شما پیشنهاد می کنیم که اگر بلیط قطار سمنان را رزرو کرده و به این شهر سفر کردید حتما از این موزه باشکوه بازدید نمایید.

شرایط بازدید

بازدید از موزه گرمابه پهنه سمنان همه روزه به جز ایام تعطیل سال از ساعت 8:30 الی 12 ظهر و 16:30 الی 19 عصر امکان پذیر است. بازدید از این مجموعه به زمانی حدود یک ساعت نیاز خواهید داشت و برای ورود به آن باید بلیط تهیه نمایید که هزینه آن برای اتباع خارجی و ایرانی متفاوت است.

راه های دسترسی به گرمابه پهنه

موزه گرمابه پهن در سمنان، خیابان امام، بازار شیخ علا الدوله، ضلع غربی تکیه پهنه واقع شده است، از این رو دسترسی به آن به راحتی امکان پذیر است. اگر می خواهید به بازدید از این موزه بروید می توانید از خودرو شخصی یا تاکسی های اینترنتی مستر بلیط استفاده نمایید.

همچنین با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی نیز می توان به بازدید از این مجموعه بروید. با بازدید از این جاذبه گردشگری علاوه بر اینکه اطاعات شما در رابطه تاریخ این مرز و بوم افزایش می یابد می توانید لحظات بسیار شاد و هیجان انگیزی را در کنار خانواده تجربه نمایید.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل سمنان شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *