شهر زیر زمینی نوش آباد کجاست؟ شهر اویی در نوش آباد کاشان بزرگترین و زیبا ترین شهر زیر زمینی ایران است که قدمتی دیرینه دارد و معماری با شکوه و منحصر به فرد آن نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
قدمت این شهر زیر زمینی حیرت انگیز که شهرتی جهانی دارد به دوره ساسانی باز می گردد. شهر زیر زمینی نوش آباد در بافت قدیم شهر آران و بیدگل و در 10 کیلومتری کاشان واقع شده است و امروزه به یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری کاشان تبدیل شده است.
هر ساله گردشگران بسیاری به منظور بازدید از جاذبه های گردشگری – تاریخی کاشان به این شهر سفر می کنند و مجموعه اویی یکی از جاذبه هایی است که توانسته نظر گردشگران بسیاری را به خود جلب نماید.
این اثر معماری با شکوه در سال 1385 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. اگر می خواهید با شهر زیر زمینی نوش آباد بیشتر آشنا شوید تا پایان با مجله مستر بلیط همراه باشید.
تاریخچه شهر زیر زمینی نوش آباد
شهر نوش آباد که در شمال شهر اصفهان واقع شده منطقه ای تاریخی است که در گذشته از اهمیت ویژه ای برخوردار بود و چند دوره به عنوان پایتخت ایران انتخاب گردید. این شهر که در زمان انوشیروان پایتخت ساسانیان محسوب می شد دوازده هزار نفر جمعیت دارد.
شهر تپه های باستانی سیلک یا همان نوش آباد در پنج کیلومتری کاشان واقع شده است و در گذشته نام آن را از ریشه انوشه به معنی جاودانی انتخاب نموده اند.
در شهر نوش آباد بناهای تاریخی متعددی وجود دارد که از جمله آن ها می توان به شهر زیر زمینی اویی، مسجد امام علی، مسجد جامع، پل تاریخی اسحاق آباد، قلعه خشتی سی زان و … اشاره نمود که هر کدام به یکی از دوره های تاریخی کشور ایران تعلق دارند و بسیار جذاب و منحصر به فرد هستند.
از دیگر بناهای تاریخی موجود در شهر قدیمی نوش آباد می توان به مسجد عتیق اشاره نمود. اگر چه هر یک از این آثار تاریخی بسیار گرانبها و ارزشمند هستند اما آنچه که موجب شهرت این شهر قدیمی شده است شهر زیر زمینی اویی می باشد. سبک معماری منحصر به فرد و ساختار خاصی که مجموعه اویی دارد نظر گردشگران و باستان شناسان بسیاری را به خود جلب نموده است.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
شهر زیر زمینی نوش آباد یا همان اویی که بزرگترین شهر زیر زمینی ایران محسوب می شود دارای ساختاری پیچیده و وسیع می باشد که از دالان ها و اتاق های کوچک تودر تو تشکیل شده است. این شهر زیر زمینی در زیر بافت اصلی شهر قرار دارد و وسعت آن تا سطح کنونی شهر است.
باستان شناسان عمق مجموعه اویی را حدود 4 الی 16 متر تعیین کرده اند و مساحت آن نیز 4 کیلومتر بیشتر از وسعت شهر نوش آباد می باشد. شهر زیر زمینی اویی که هنر دست هنرمندان و استادان آن زمان بوده کاملا ماهرانه طراحی و ایجاد شده است و متشکل از مجموعه ای از اتاق ها، چاه ها، راهروها، کانال های متعدد می باشد که در 3 طبقه جای گرفته اند.
سنگ این منطقه بسیار سخت است و به راحتی قابل شکستن و طراحی نیست و بر اساس حالت دیوارهای شهر زیر زمینی اویی مورخان بر این باورند که سازندگان بنا از شی نوک تیزی که جنسی مشابه الماس دارد جهت ضربه زدن به زمین و حفاری دیوارها استفاده کرده اند.
با وجود جنس بسیار سخت سنگ نوش آباد سبک ساخت و طراحی شهر زیر زمینی اویی واقعا خیره کننده و تحسین بر انگیز است، زیرا با استفاده از ابزار و وسایل کاملا ابتدایی توسط انسان های سخت کوش آن زمان به وجود آمده است.
معماری شهر زیر زمینی نوش آباد
طبقه اول این بنا به نحوی پیچ در پیچ طراحی شده و دالان های تو در تویی دارد که تعقیب کنندگان احتمالی گمراه شوند و نتوانند مسیر صحیح را تشخیص دهند. طبقه دوم و سوم شهر زیر زمینی نیز به نحوی طراحی شده که درگذشته از آن به عنوان پناهگاه و محل ذخیره آذوقه استفاده می کردند.
این مجموعه دارای ورودی های متعددی است اما متاسفانه تعدادی از آن ها بر اثر سیلاب تخریب شده و مسدود شده اند. از بخش های مختلف شهر زیر زمینی اویی می توان به اتاق های کوچک وبزرگ، راهروهای پیچ در پیچ، تله های پدافندی و دفاعی و … اشاره نمود.
به منظور حفظ جان و مال افراد در مواقع جنگ و نا امنی وسعت شهر را زیاد در نظر گرفته اند و آن را در دو جهت افقی و عمودی گسترش داده اند. تمامی قسمت های شهر زیر زمینی اویی دارای ارتفاعی حدود 180 سانتی متر است و یک انسان به راحتی می تواند از آن عبور کنند. اما در قسمت ورودی ارتفاع آن کمتر از این مقدار می باشد.
در داخل دیوارهای شهر زیر زمینی اویی سکوهایی جهت نشستن تعبیه شده است و در برخی از قسمت ها نیز این سکوها کوتاه تر هستند و به عنوان طاقچه از آن استفاده می کردند. ورودی شهر اویی بسیار باریک است به طوری که فقط یک نفر می تواند از آن عبور نماید.
با عبور از دالان های تنگ و باریک می توان به بخش اصلی و داخلی شهر زیر زمینی اویی وارد شد و بخش های جذاب و منحصر به فرد آن را تماشا نمود. به منظور ایجاد راه ارتباطی در بین طبقات چاه های عمودی حفر کرده اند که به عنوان تهویه هوا نیز کاربرد دارند.
در واقع این چاه های تهویه هوا به خانه های شهر، قلعه، حمام و مسجد شهر زیر زمینی اویی راه داشت و عملکرد آن ها بر اساس اختلاف فشار هوا با سطح زمین بود. به عبارتی می توان گفت سازندگان بنا از این سیستم جهت تصفیه هوا در داخل شهر زیر زمینی استفاده می کردند.
از دیگر فضاهای موجود در شهر زیرزمینی اویی می توان به فضاهای پناهگاهی، سرویس های بهداشتی ابتدایی، تونل های ارتباطی، چاه های آب و … اشاره نمود.
امروزه برای وارد شدن به این شهر راز آلود و هیجان انگیز تنها یک ورودی وجود دارد که با وارد شدن به آن باید از 45 پله عبور نمود تا بتوان به قسمت های اصلی شهر راه یافت. بازدید از شهر زیر زمینی نوش آباد می تواند بسیار هیجان انگیز باشد. این شهر تاریخی در سال1385 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید و امروزه به یکی از پر بازدید ترین جاذبه های گردشگری کاشان تبدیل شده است.
شرایط بازدید از شهر زیر زمینی نوش آباد
بازدید از شهر زیر زمینی به عنوان یکی از بناهای تاریخی شهر کاشان می تواند بسیار لذت بخش و جذاب باشد و سالانه گردشگران بسیاری جهت بازدید از آن به کاشان سفر می کنند. بازدید از شهر رویایی نوش آباد همه روزه از ساعت 9 صبح الی 19 بعد ظهر امکان پذیر است و علاقمندان به بازدید از این مجموعه باید هزینه ای بابت بلیط بپردازند.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
شهر زیر زمینی اویی در نوش آباد در نزدیکی کاشان واقع شده است و افرادی که با تهیه بلیط اتوبوس کاشان به این شهر سفر کرده اند به راحتی می توانند به بازدید از آن بروند. راه های مختلفی برای دسترسی به شهر زیر زمینی نوش آباد وجود دارد که از جمله آن می توان به استفاده از تاکسی های برون شهری، اتوبوس های بین شهری و یا خودرو های شخصی اشاره نمود.
دیدگاهتان را بنویسید