تمایل به سفر همچون میل به دور از یکنواختی زندگی روزمره، برای شکست عادت های روزانه برای متوقف کردن زمان، به تجربه و تنوع اخبار- چیزی است که در وجود ما تابید. به جایی دیگر همراه با مردم دیگر در یک آب و هوا و محیط زیست، به معنی بخشی از داستان و تجربه دیگری به شمار می رود، بر آورده شدن این آرزوها شخصی و منحصر به خود فرد است. شکل های مختلفی از گردشگری وجود دارد که یکی از آنها گردشگری شهری به شمار می رود. در این نوع از گردشگری افراد به قصد دیدار از شهرهایی که دارای جاذبه های مختلف هستند راهی سفر می شوند. حضور شهرهای مختلف با فرهنگ، مردمان و ویژگی های اقلیمی متفاوت گردشگران را متوجه شهرها کرد. این امر موجب حرکت بسیاری از مسافران به شهرها شد و تأثیرات فراوانی بر آنها گذاشت. مراکز شهرها از گتشته تاکنون به دلایل متنوعی همچون تاریخ یک شهر، هویت شهر، فرهنگ و هسته تشکیل دهنده آن مورد علاقه و بازدید گردشگران بوده و هستند. یکی از مهمترین جاذبه هایی که در سفر به هر شهری می توان از آن دیدن کرد موزه ها به شمار می رود و یکی از این جاذبه ها در شهر همدان قرار دارد و با نام موزه تاریخ طبیعی همدان مشهور است.
معرفی موزه تاریخ طبیعی همدان
همدان از جمله شهرستان های استان همدان به شمار می رود که از تاریخی ترین شهرهای ایران نیز محسوب می شود. به واسطه تاریخ و قدمتی که این شهر دارد سالانه افراد زیادی به آنجا سفر می کنند و زیبایی های آن بهره مند می شوند. در این شهر می توانید طیف وسیعی از جاذبه های گردشگری را بیابید که یکی شامل سورتمه گنجنامه، آرامگاه اِستر و مُردخای، کلیسای انجیلی (آنجلی)، امامزاده عبدالله همدان، مسجد جامع همدان، غار آکواریوم، مسجد میرزا تقی، کلیسای گریگوریان استپان، امامزاده هادی همدان و … می شود. یکی دیگر از جاذبه های گردشگری این شهر، که در این بخش از مجله مستر بلیط به بررسی آن می پردازیم، موزه تاریخ طبیعی همدان محسوب می شود. این موزه در دانشگاه کشاورزی دانشگاه بوعلیسینا، در انتهای چهارباغ آزادگان در شهر همدان قرار گرفته است و سالانه افراد زیادی به دیدار از آن می روند. در این موزه مجموعه ای از جاندارن مختلف نگهداری می شود که برخی زنده و برخی دیگر به صورت تاکسی درمی شده هستند. این جانداران نه تنها از بومیان ایران هستند بلکه به نقاط مختلف جهان تعلق دارند. اگر از جمله کسانی هستید که به حیوانات و گونه های مختلف آنها علاقه دارید در صورت سفر به این منطقه دیدار از این موزه را به هیچ عنوان از دست ندهید زیرا می توانید با گونه هایی بسیار کمیاب مواجه شوید.
تاریخچه موزه تاریخ طبیعی
این موزه در سال 1351 به همت فرد سخت کوش، مرحوم دکتر علی اقبالی، و با کمک چندین نفر از دیبران دبیرستان و اساتید دانشگاه در مکانی کوچک در دبیرستانی، که در آن زمان با نام دبیرستان پهلوی شناخته می شد، احداث گردید. سال ها بعد موزه به دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلیسینا انتقال پیدا کرد. گفته می شود تمامی نمونه هایی که در این موزه وجود دارد به همت استاد علیزاده و دانشجویان ایشان در این موزه گردآوری شده است. در حل حاضر، مدیریت موزه به عهده فرشاد مسعودیان است که وی در رشته دکترای تخصصی/حشرهشناسی کشاورزی فارغ التحصیل گردیده است.
ساختار و بخش های مختلف موزه تاریخ طبیعی
این موزه مساحتی در حدود 2 هزار متر مربع دارد و از بخش های متعددی تشکیل شده است. در حال حاضر در این موزه هزاران نمونه زنده، سنگواره و تاکسی درمی شده از گونههای گیاهی، پستانداران، پرندگان، خزندگان، حشرات و آبزیان به شیوههای مدرن و علمی نگهداری میشود. این موزه هم اکنون دارای چند تالار مجهز و کامل است که در ادامه به شما معرفی می شوند. اولین سالن این موزه، سالن خلیج فاس نام دارد و انواع دو کفه ای ها، گاستروپود ها، حلزون ها، سخت پوستان، مرجانها و اسفنجهای خلیج فارس در آن دیده می شود که دارای ۲۲ ویترین با ۹۲۹ نمونه است. علاوه بر این در این سالن مجموعه های خارجی نیز اضافه شده، که باعث به وجود آمدن کلکسیونی از صدف های بسیار زیبا شده است. سالن دوم این مجموعه که دارای ۹۵ ویترین با پنج هزار نمونه است، سالن حشرات به شمار می رود، که همانطور که از نامش مشخص است محل نگهداری حشرات محسوب می شود.
سالن سوم، به پرندگان و پستانداران تعلق دارد و در آن می توانید شاهد گونه های متنوعی از این حیوانات باشید. در این مکان، که ۲۸۱ ویترین با ۹۹۶ نمونه در آن وجود دارد، گونه های کمیاب و نادر از پرندگان و پستاندران ایران را می توانید مشاهده کنید. چهارمین سالن این موزه به آبزیان، خزندگان و دوزیستان تعلق دارد و در آن ماهیهای استان، ماهیهای دریای خزر، ماهیان خلیج فارس و دریای عمان، انواع خزندگان، انواع دوزیستان و آکواریومهایی را در ۱۱۱ ویترین با ۸۰۲ نمونه، می توانید شاهد باشید. آخرین سالن، سالن پنجم است که سنگ ها، کانی ها و فسیل ها در آن قرار گرفته اند. این سالن نیز در نوع خود در سطح جهان از نمونههای ایرانی منحصر بفرد است و در آن ۱۳۰ ویترین با سه هزار و ۶۴ نمونه قرار دارد.
راه های دسترسی به موزه تاریخ طبیعی
برای اینکه از این موزه دیدن کنید باید راهی شهر همدان شوید برای این سفر هواپیما می تواند وسیله ای مناسب به شمار آید و بلیط هواپیمای همدان را به صورت آنلاین خریداری کنید. زمانی که قصد دیدار از این موزه را کردید باید به سمت دانشگاه ابن سینا حرکت کنید و به دانشکده کشاورزی آن بروید.
بازدید از موزه تاریخ طبیعی همدان
دیدار از این موزه را می توانید در ساعات اداری انجام دهید و زمانی در حدود 3 الی 4 ساعت برای این کار نیاز دارید. مستر بلیط پیشنهاد می کند در صورت سفر به این شهر، این مجموعه دیدنی و منحصر به فرد را از دست ندهید و حتما به دیدن آن بروید، مطمئناً لحظاتی هیجان انگیز را تجربه خواهید کرد. پس از دیدار از این مکان می توانید به دیدن دیگر جاذبه های گردشگری این شهر بروید.
دیدگاهتان را بنویسید