دریاچه نمک آران و بیدگل کجاست؟ موقعیت محیطی خاص و متفاوت ایران سبب شده تا بی شمار جاذبه های طبیعی چشم نواز در آن شکل بگیرد. لیستی بلند که هر یک در نقاط مختلف کشور پراکنده شده اند.
زیبایی هایی که بدون دخالت انسان ایجاد گشته اند و هر کدام از آن ها به تنهایی می توانند رشد بیشتری برای صنعت توریسم به همراه بیاورند. گاهی تصاویری در فضاهای مجازی به چشم می خورند که منظره فوق العاده آن ها برای مان آشنا نبوده و نمی دانیم کجا قرار دارند.
یکی از همین مناطق که حتما پیش از این، با نمایی از آن رو به رو شده اید؛ دریاچه نمک آران و بیدگل است. فضایی سراسر سپید و رویایی که برای همه سلیقه ها، تجربه لذت بخش و فراموش نشدنی را ترتیب خواهد داد.
نکته ای که باعث تمایز این مکان نسبت به بسیاری دیگر از جاهای دیدنی شده، اهمیت اقتصادی آن است. در ادامه مطلب پیش رو از مجله مستر بلیط هرآنچه که لازم است درباره این جاذبه ارزشمند و تماشایی بدانید؛ گردآوری کرده ایم. دعوت می کنیم که تا پایان همراه ما باشید.
موقعیت جغرافیایی دریاچه نمک آران و بیدگل
دریاچه نمک در ضلع شمالی شهر آران و بیدگل، در همسایگی کویر مرنجاب قرار گرفته است. به طور دقیق تر برای دسترسی به آن باید به استان اصفهان مراجعه کنید و به سمت حوالی شهرستان کاشان حرکت کنیم.
این فضا حدودا 35 کیلومتر از شهرستان آران و بیدگل فاصله داشته است و به نوعی در محوطه نزدیک به کاشان جای دارد. از لحاظ مختصات جغرافیایی، شرایط بسیار خوبی برای دریاچه فراهم است.
به طوری که از غرب، به استان قم، از شرق به جاذبه دیگری به نام سیاه کوه و از شمال به دشت ورامین منتهی می شود. همچنین قرار گیری آن در فاصله اندکی تا اماکن دیدنی مشهور دیگری از جمله کویر مرنجاب و جزیره سرگردان موجب گشته تا بیش از پیش مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی واقع گردد.
تاریخچه دریاچه نمک آران و بیدگل
درباره زمان دقیق شکل گیری دریاچه اطلاعات دقیق و موثقی در دست نیست. با این حال می توان با رجوع به برخی منابع زمین شناسی و مرور تاریخچه زمین ریخت شناسی ایران، اظهار کرد که با مکانی به عمر چندین هزار سال رو به رو هستیم.
در میلیون ها سال گذشته نقشه کشور طبیعتا به صورت امروزی نبوده، یک دریای وسیع درست در میانه آن قرار داشته، که به مرور خشک شده است. اگر به نقشه های پیش از اسلام رجوع کنیم، به دریاچه بزرگ ساوه برمی خوریم.
وسعتی که بین قم، ورامین، ساوه و کاشان وجود داشت. دریاچه نمک فعلی را می توان به نوعی از نواده آن به شمار آورد. علاوه بر همه این بررسی ها و تحقیقات اگر به مطالعه قدمت شهر آران و بیدگل بپردازیم هم اطلاعات جالبی بدست خواهیم آورد.
تحقیقات میدانی باستان شناسان در شهرستان کاشان و تپه سیلک نشان داده اند که وقتی این تمدن و سکونت گاه باستانی ویران شد، مردم به مرور به سمت مناطق نزدیک به کویر پیش روی کردند.
محل زندگی آن ها هزاره اول پیش از میلاد به دلایل مختلفی اعم از جنگ و درگیری نابود شده بود، سپس تنها چاره عملی و باقی مانده مهاجرت به طرف مناطق همسایه و قابل سکونت به نظر می رسید.
بر همین اساس شهر آران پا به عرصه نهاد و در سفرنامه های تاریخی که از آن نام برده شده، از دریاچه ای زیبا در حوالی اش نیز صحبت به میان آمده است. در واقع نخستین اطلاع رسانی ها و اشاره به این محدوده تغیر شکل یافته، به همان هزاره نخست پیش از میلاد ارتباط دارد.
جالب است بدانید مارکوپولو، تاجر و جهانگرد معروف ونیزی و همچنین لرد جرج کرزن سیاستمدار و ایران شناس بریتانیایی در سفرهای خود از دریاچه نمک دیدن کرده و درباره آن مطالبی هم نوشته اند.
وجه تسمیه دریاچه نمک آران و بیدگل
نام دریاچه از روی شهر محل قرارگیری آن گرفته شده اما حتما جالب است که معنای درست و دقیق این کلمات را بدانید. در گذشته آران و بیدگل دو آبادی جدا از هم بودند که به صورت کاملا مستقل اداره می شود؛ روابط بین آن ها هم مسالمت آمیز پیش می رفت.
پس از گذشت چندین سال به مرور در هم ادغام شده است و به حال امروزی درآمدند. در کتب تاریخی آران به معنای خانه و کاشانه قوم آریایی معرفی شده است. یعنی شکل تغییر یافته آرین است، محلی که این قوم در آن زندگی می کردند.
از دیگر معانی کلمه نیز باید به منطقه گرم و آفتابی نیز اشاره کرد. بیدگل شکل تغییریافته واژه ویگل است. ویگلی یکی از زبان های اقوام هندوایرانی بود که احتمالا مردم این ناحیه با آن گفت و گو می کردند. به طور کلی باید ترجمه سرزمین آفتابی و محل زندگی قوم آریایی را به کار ببریم.
ویژگی های خاص دریاچه نمک
رتبه وسیع ترین دریاچه نمکی ایران به همین مورد اختصاص دارد. مساحت 2500 کیلومتر مربعی آن را به یکی از بزرگ ترین و مهم ترین مناطق توریستی کشور بدل کرده است. ارتفاع آن از سطح دریا در بخش های مختلف، متغیر است؛ اما به طور متوسط باید عدد تقریبی 707 متر را در نظر گرفت.
شکل کلی دریاچه به یک مثلث با راس بسیار بلند متمایل به شمال، شباهت دارد. مثلثی عظیم و باشکوه که تنها طول قاعده آن به 65 کیلومتر می رسد. عمق آن حداقل 5 متر است اما در ژرف ترین نقطه به 45 متر نیز خواهد رسید. علاوه بر همچین ابعاد شگفت انگیزی، اهمیت زیست محیطی و اقتصادی نیز سبب شده اند تا امروزه جایگاه مهمی به این فضا تعلق داشته باشد.
دلایل اهمیت دریاچه آران و بیدگل
گردشگری
دریاچه آران و بیدگل بیشتر به سبب نقشی که در گسترش توریسم در منطقه ایفا می کند؛ شناخته می شود. مکانی بکر و آرام که در سکوت و زیبایی هرچه تمام تر از مهمانان خود پذیرایی خواهد کرد.
سطح گسترده ای را در نظر بگیرید که با لایه های نمک و خاک رس سفید پوش شده و با شکوه و وقار باورنکردنی همه نگاه ها را به سمت خود می کشاند. شاید همین توصیف برای معرفی آن کافی باشد. اما اگر از این پیشنهاد ویژه مستر بلیط یک بار دیدن کنید درمی یابید که کلمات به خوبی تصویر نمی توانند انتهای چشم نوازی این پدیده را بیان کنند.
جزیره سرگردان نام مشهور ترین جاذبه دریاچه است که به طرز اعجاب آوری رویایی به نظر می رسد. اطراف آن با نمک زار احاطه شده و البته لازم به ذکر است که وسعت چندان زیادی ندارد. تنها ظاهر متفاوت و نقل قول های مردم محلی باعث شده است تا به این اندازه محبوب شود.
در واقع جزیره سرگردان از به هم پیوستن چند جزیره کوچک و بزرگ دیگر به هم تشکیل شده است. سنگ های آتشفشانی که حتما از تپه های روی آن بدست آمده اند به علاوه مقادیری از خاک رس، جنس اصلی محدوده مورد نظر هستند.
ظاهر جزیره از دور بیشتر به یک کشتی عظیم الجثه شباهت دارد. اهالی منطقه البته بیشتر آن هایی که سن و سالی را پشت سر گذاشته اند؛ داستان های جالبی برای گفتن خواهند داشت. عقیده جالبی هم که وجود دارد می گوید که شب ها این توده خاکی جا به جا شده و این سو و آن سو می رود.
سپس صبح به سر جای خود بازمی گردد. برای تماشای جزیره سرگردان که باید به سمت 15 کیلومتری جنوب دریاچه پیش بروید. وقتی از دور به این منظره حیرت انگیز می نگرید گویی اصلا ابتدا و انتهایی برای آن مشخص نیست. بلند ترین قسمت جزیره 808 متر از سطح دریا ارتفاع دارد که عدد قابل ملاحظه ای محسوب می شود.
پلیگون های نمکی
پلیگون های نمکی از جمله مواردی هستند که هم بسیار کمیاب هستند و هم دسترسی به آن ها چندان ساده نیست. بهترین مکان برای تماشای همچنین مورد متفاوتی دریاچه نمک آران و بیدگل است. اگر به سطح این قضا نگاه کنید، گویی یک پازل بسیار بزرگ و غول آسا زیر پاهای شما قرار دارد.
نام دیگر این پدیده کندوهای نمکی است. در مواقعی از سال که به علت گرمای هوا، شدت تبخیر بیشتر باشد؛ ارتفاع این تکه های پازلی شکل به 30 سانتی متر هم خواهد رسید. زیر آن ها طبیعتا نمک قرار دارد که البته از خالص ترین و بهترین نوع ممکن هستند.
زمانی که بارش باران زیاد باشد و آب و هوا شرایط متعادل و مطلوبی را طی کند؛ سطح دریاچه کاملا خالی از آب نیست. رودهای جاجرود، کرج، قره سو و حبله رود به علاوه چند مورد موقتی دیگر بسته به میزان بارش به آن می ریزند. اگر تابستان ها به تماشای این مکان بروید، با منظره به یادماندنی پوشیده از نمک رو به رو خواهید شد که واقعا فوق العاده است.
پوشش جانوری
دریاچه نمک به علت ترکیبات شیمیایی خاص خود از جمله سولفات و منیزیم برای زندگی جانداران مناسب نیست. در عمق آب تنها پلانکتون ها و میگوها توانایی زندگی دارند. البته باکتری ها و تک سلولی های دیگر را هم نباید فراموش کرد.
علاوه بر آن ها روباه خاکی، پرندگان بیابان زی و شترها هم در اطراف به چشم می خورد. در مواقع خاصی از سال دریاچه از فلامینگوها نیز میزبانی خواهد کرد.
منبع سرشار نمک و املاح
دیگر اهمیت مهم این محدوده به شامل شدن حجم عظیمی از نمک ارتباط دارد. تابستان ها خورشید مستقیم می تابد و تبخیر قابل ملاحظه ای صورت می گیرد. در نتیجه نمک ها به سطح نزدیک تر شده و آماده برداشت هستند.
در واقع دریاچه آران و بیدگل برای کارخانه جات نمک، میزان مورد نیاز آن ها نیز تامین خواهد کرد. همچنین کانی های استخراج شده از آن در صنایع مختلف قابل استفاده و حتی ضروری هستند. کارایی آن ها طیف وسیعی از ساخت عایق در ساختمان سازی، مواد آرایشی تا پزشکی را دربرمی گیرد.
به طور کلی با پدیده ای رو به رو هستیم که نه تنها برای گردشگران جایگاه مهمی دارد بلکه در اقتصاد نیز تا اندازه خیلی زیادی تاثیر گذار است.
شرایط بازدید از دریاچه نمک آران و بیدگل
بهترین موقع از سال که پیشنهاد می شود به تماشای دریاچه بی نظیر آران و بیدگل بروید، بهار و پاییز است. متعدل ترین اوقات به نسبت تابستان ها و زمستان ها را انتخاب کنید تا شیرین ترین تجربه ممکن رقم بخورد.
حدود 2 تا 3 ساعت زمان کافی خواهد بود، برای اینکه شاهد زیبایی های منطقه باشید. منتهی در صورت تمایل می توانید به طور رایگان بیشتر هم در این محیط بمانید.
البته دقت داشته باشید که خیلی از زمین های اطراف باتلاقی هستند و بهتر است حتما از یک همراه آگاه و مطلع طی بازدید کمک و راهنمایی بخواهید. به طور کلی دسترسی به دریاچه سخت و پیچیده نیست و در قدم اول یک بلیط هواپیما کاشان می تواند شما را هرچه بیشتر به آن نزدیک کند.
جاذبه های همجوار
علاوه بر کویر مرنجاب که طرفداران خاص خودش را دارد؛ کاروانسرای تاریخی مرنجاب را هم از دست ندهید. با یک برنامه ریزی منظم شاید موفق شوید تا تور کویر و دریاچه را با هم تجربه کنید.
آدرس و مسیر دسترسی با وسایل مختلف
بهتر است تنها از دو مسیر پیشنهادی ایمن کهخ مورد تایید هستند راه خود را در پیش بگیرید. نخست با تهیه بلیط اتوبوس کاشان یا هر روش دیگری که مد نظر دارید خود را به این منطقه برسانید؛ سپس یکی از این دو روش را انتخاب کنید.
آدرس 1: جاده آران_مرنجاب، پشت سر گذاشتن 35 کیلومتر، پس از دوراهی.
آدرس2: جاده مستقیم به سمت کاروان سرای مرنجاب، پشت سر گذاشتن 10 کیلومتر، پس از دو راهی.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید