عمارت مشیر دیوان کجاست؟ شهر سنندج با داشتن آب و هوایی مطبوع و طبیعتی زیبا و سرسبز به یکی از مهم ترین نقاط گردشگری در غرب کشور تبدیل شده است.
در این شهر قدیمی جاذبه های طبیعی و تاریخی متعددی وجود دارد که بازدید از آن ها می تواند بسیار لذت بخش و هیجان انگیز باشد. خانه های اعیانی و عمارت های باشکوه از دوره های مختلف تاریخ در سنندج کم نیستند اما یکی از خاص ترین آن ها عمارت مشیر دیوان است که معماری آن نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند. اگر می خواهید با عمارت مشیر دیوان بیشتر آشنا شوید تا پایان با مجله مستر بلیط همراه باشید.
تاریخچه عمارت مشیر دیوان
عمارت مشیر دیوان یکی از بناهای تاریخی سنندج است که در محله قدیمی سرتپوله واقع شده است. معماری بی نظیر و ساختار منحصر به فرد این عمارت موجب شده که بسیار ارزشمند باشد و نظر گردشگران بسیاری را به خود جلب نماید.
عمارت مشیر دیوان از معروف ترین بناهای به جای مانده از دوره قاجاریه است. این بنا را میرزا یوسف مشیر دیوان، پسر میرزا رضای کردستانی که وزیر مشاور و جانشین حاکم کردستان بود ساخت و سبک معماری آن همانند بناهای ساخته شده در اوایل حکومت قاجار است.
بناهایی که در اوایل حکومت قاجار ساخته می شدند کاملا سبک معماری ایرانی داشتند و تا آن زمان رد پای معماری اروپایی کمتر در بناهای ساخته شده دیده می شد، از این رو زیبایی خاصی داشتند و بسیار پر طرفدار بودند.
با توجه به اینکه عمارت مشیر دیوان توسط جانشین حاکم ساخته شد جلسه های مهم حکومتی در آن برگزار می گردید. چون در این جلسات سران مملکت حضور داشتند امنیت آن بسیار اهمیت داشت.
از این رو تصمیم گرفتند که بر روی سردرها قسمتی را به عنوان نگهبانی و جان پناه بسازند و همین مسئله موجب شده بود که عمارت مشیر دیوان از سایر عمارت ها متمایز گردد. این عمارت چند سالی محل استانداری استان کردستان بود.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
عمارت مشیر دیوان کاملا بر اساس سبک معماری ایرانی ساخته شده است. در قسمت ورودی عمارت بخشی به نام سر جلوخانی وجود دارد که از مهم ترین اجزای خانه های سنتی اشرافی محسوب می گردد و نمادی از سبک معماری سنتی ایرانی است.
سر جلو خانی در واقع به صورت یک نیم هشتی است که با چندین سکو ایجاد شده است. این سکوها به خواجه نشین شهرت دارند و این عمارت دارای شش خواجه نشین است. سر در عمارت مشیر با استفاده از طاق نماهای آجرکاری شده زیبایی تزئین شده و نوع این آجر کاری ها به صورت راسته چین و خوابیده است.
از زیبا ترین و مهم ترین بخش های این عمارت که آن را از سایر عمارت های تاریخی متمایز ساخته می توان به هفت حیاط به همراه هفت آب نما، شیروانی کله فرنگی، خزینه، حمام که دارای گچ بری ها و حجاری های زیبایی است، اشاره نمود. سقف شیروانی این عمارت دارای طرح کلاه فرنگی و در زیر این شیروانی ایوان ستون داری واقع شده است.ستون های ایوان دارای مقرنس کاری ها و گچ بری های طنابی بسیار زیبایی هستند.
ایوان در قسمت جلو عمارت تشریفات قرار گرفته و روی دیواره های آن طرح های زیبایی مانند شاخه و برگ درختان و طرح پرنده وجود دارد که زیبایی آن را دو چندان نموده است. علاوه بر این پنجره های عمارت نیز که دارای شیشه های رنگی هستند که آرامش و جذابیت خاصی به عمارت بخشیده اند.
از دیگر بخش های زیبا عمارت می توان به حیاط های هفتگانه آن اشاره نمود که آب نماهای هر کدام از آن ها دارای شکلی متفاوت با دیگری است. البته سبک ساخت تمامی آن ها یکسان است.
هر یک از این حیاط ها به منظور خاصی مورد استفاده قرار می گرفتند. حیاط عمومی، حیاط اندرونی، حیاط خصوصی، حیاط خدماتی، حیاط تشریفاتی از جمله حیاط های عمارت مشیر دیوان هستند. در این حیاط ها باغچه ها و درختان بزرگ و سر سبزی وجود دارد که جلوه خاصی به عمارت و محیط آن بخشیده اند.
در عمارت مشیر دیوان علاوه بر تمامی موارد ذکر شده یک حمام اختصاصی در حیاط اندرونی وجود دارد که این حمام دارای بخش های مختلفی مثل سربینه، خزینه، حمام گرم و … است. آهک بری ها و تزئینات زیبایی در ساختمان حمام نیز به کار رفته که موجب جذابیت آن شده است.
اگر با تهیه بلیط اتوبوس سنندج به این شهر سفر کنید و به بازدید از این عمارت با شکوه بروید می بینید که در هر قسمت از آن تزئینات، حجاری ها و کاشی کاری های زیبایی وجود دارد که همگی بر اساس معماری سنتی ایرانی ایجاد شده اند.
شرایط بازدید از عمارت مشیر دیوان
عمارت مشیر دیوان یکی از زیبا ترین عمارت های تاریخی سنندج، که همه روزه به جز ایام تعطیل پذیرای بازدید کنندگان گرامی است. اگر می خواهید به بازدید از این بنای تاریخی بروید لازم است که بدانید عمارت مشیر تنها از ساعت 8 صبح الی 1 بعد ظهر باز است و شرایط بازدید از آن وجود دارد. پیش از بازدید از این عمارت باید بلیط تهیه نمایید.
راه های دسترسی به عمارت مشیر دیوان
عمارت مشیر دیوان در استان کردستان، شهر سنندج، محله قدیمی سرتپوله، خیابان شهدای شهر واقع شده است. از این رو دسترسی به آن با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی مانند تاکسی و اتوبوس به راحتی امکان پذیر است. البته می توان از خودروهای شخصی و تاکسی های اینترنتی که موسساتی مانند مستر بلیط ارائه می دهند نیز رزرو و استفاده نمود.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید