شهرستان سلطانيه یکی از شهرستان های هفتگانه استان زنجان به شمار می رود. بنا به آخرین تغييرات با وسعتی معادل 1078 كيلومتر مربع متشکل از 3 دهستان گوزلدره، دهستان سلطانيه، و دهستان سنبل آباد در قسمت شمال شهرستان ابهر بين مدارهای جغرافيایی با مختصات ذیل 36 درجه و 15 دقيقه تا 36 درجه و 43 دقيقه عرض شمالی از خط استوا و 48 درجه و 33 دقيقه تا 49 درجه و 3 دقيقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار گرفته است. فاصله شهر سلطانيه تا مركز استان 35 كيلومتر و تا شهرستان خدابنده 40 كيلومتر و فاصله شهر سلطانيه تا جاده ترانزیت تهران – زنجان پنج كيلومتر است. سلطانيه در 12 كيلومتری رشته كوه های البرز و طارم در شمال و در هفت كيلومتری رشته كوه های معروف به سلطانيه در جنوب قرار دارد. اولجاتيو در سال 704ه. ق بنای شهر سلطانيه را پی افکند و آن را مدت 10سال به اتمام رساند، بطوريكه این شهر یکی از شهرهای بزرگ دورهی خود گردید و ابنيه و ساختمان ها و عمارات بسياری از قبيل مدرسه، مساجد، حمام ها، كاروانسراها، مهمان خانه، موسسات عمومی و بازارها در آن تاسيس شد و پيشه وران و صنعت وران از اقصی نقاط قلمرو ایلخانی به سلطانيه آمدند و جمعيت بيشماری در شهر اسکان یافتند. در این بخش در مورد یکی از جاذبه های تاریخی این شهر یعنی آرامگاه ملاحسن کاشی اطلاعاتی در اختیار شما قرار می دهیم.
معرفی آرامگاه ملاحسن کاشی
اگر تمایل دارید در مورد این اثر تاریخی اطلاعاتی بیشتر از آنچه دارید کسب کنید بهتر است این قسمت از مجله مستر بلیط را از دست ندهید. یکی از انواع گردشگری که به تازگی شهرت پیدا کرده است، گردشگری عرفانی به شمار می رود که در برخی از مناطق ایران از جمله استان زنجان رو به گسترش است. توسعه گردشگری عرفانی علاوه بر اینکه موجب شناخت فرهنگ معنوی، تحول اقتصادی و بازرگانی، کسب درآمد سرشار و اشتغال زایی می شود، می تواند باعث غرور ملی نیز شود. این نوع گردشگری ریشه در باور ها و اعتقادات مذهبی و فرهنگی یک ملت و قوم دارد. یکی از مراکزی که در استان زنجان می تواند مقصد مناسبی برای این نوع گردشگری باشد، آرامگاه ملاحسن کاشی است. این آرامگاه در جنوب شهر سلطانیه قرار دارد و بنای آن از اوایل دوران صفویه به جای مانده است. این مکان، آرامگاه ملا حسن کاشی از عرفای قرن هشتم هجری است. ایشان سروده های زیادی در منقبت و مرثیه ائمه اطهار علیهمالسلام، به ویژه امام علی (ع) دارد. این عارف بزرگ در سال 560 هجری قمری در آمل متولد شد و در سال 738 هجری قمری در سلطانیه فوت کرد و همان جا به خاک سپرده شد. این مقبره را به عنوان مرجع گنبدهای ایران معرفی می کنند به همین خاطر بسیاری از دانشجویان معماری و اهل فن به دیدن آن می روند. این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۱۶۸ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
معماری آرامگاه ملاحسن
پلان این بنا از بیرون به صورت هشت ضلعی است و در داخل به شکل چلیپایی در می آید. اضلاع هشت گانه به قرينه مقابل هم قرار گرفته اند و هر يك 5/8 متر و 70/7 متر طول دارند. ايوان های چهار گانه در طبقه هم كف با راهروهایی ب يكديگر ارتباط دارند. ايوان های كوچك، كه به دو طبقه تقسيم شده اند، با يك پله ارتباطی به ايوان های بزرگ در طبقه هم كف متصل می شوند. بر اثر این ارتباط، گنبد زيبایی به وجود می آید كه بر هسته چهار گوش مركزی قرار دارد، اين گنبد با ساقه نسبتاً بلند از نوع گنبدهای دو پوشی محسوب می شود، كه يك پوشش تزئينی نيز به آن اضافه کرده اند. ساقه گنبد دارای تزئیناتی است که به چهار بخش تقسیم می شوند، بخش اول، نقش نخل معقل به طور معكوس تكرار شده، قسمت دوم اسماء جلاله و جملاتی نظير اللهم صل علی محمد و آل محمد، به خط كوفی معقل اجراء شده و قسمت سوم، تزئينات زيگزاگ و بخش آخر تزئينات خطوط موازی از تلفيق آجر بر كاشی فيروزه ای پوشيده شده است. در ورودی آن بخش های مختلفی دیده می شود، كه شامل اطاق های نگهبانی و سرايداری در طرفين آن می شود. ديوار اطاق ها از نمای بيرونی به طاق نماهايی تبديل گرديده و در وسط آن عبارت الله، محمد، علی به خط كوفی معقل نوشته شده است كه این كلمات با استفاده از آجر و كاشی فيروزه ای رنگ ایجاد شده اند، و در حاشيه طاق نماها عبارت لا اله الا الله تكرار گرديده است. معماری داخلی این بنا در دوران فتحعلی شاه قاجار و با هزينه عبدالله ميرزا دارا انجام شده است.
راه های دسترسی به آرامگاه
برای رسیدن به این بنا باید به شهر سلطانیه در زنجان بروید، با خرید بلیط اتوبوس از مستر بلیط خود را به این شهر برسانید. از آنجایی که این مکان در جنوب شهر سلطانیه قرار دارد، پس برای رفتن به آنجا کار سختی در پیش ندارید و می توانید با کمک خودرو های حمل و نقل عمومی به این محل بروید.
بازدید از آرامگاه ملاحسن کاشی
برای دیدن این مکان باید بلیط تهیه کنید تا اجازه ورود پیدا کنید. پس از اینکه از این بنا دیدن کردید می توانید از دیگر آثار تاریخی شهر سلطانیه نیز دیدن کنید. گشت و گذار در شهر سلطانیه نیز می تواند جذابیت های خاص خودش را داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید