آرامگاه باباطاهر

آرامگاه باباطاهر؛ تاریخچه + راه های دسترسی

آیا تاکنون از آرامگاه باباطاهر بازدید کرده اید؟ همدان یکی از شهرهای تاریخی ایران بوده که آثار ارزشمند فراوانی در دل آن نهفته است. از سوی دیگر این شهر مهد پرورش بزرگانی همچون باباطاهرعریان بوده که از نظر پاکی و منزه بودن صاحبدار لقب عریان است.

آرامگاه این شاعر گرانقدر ایرانی از جنبه معماری، قدمت و مرتبه ادبی باباطاهر از جایگاه رفیع فرهنگی برخوردار بوده و یکی از بااهمیت ترین جاذبه های توریستی همدان بشمار می رود. جالب اینکه بدانید خود استان همدان با عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران شناخته می شود و در گذشته دور نخستین پایتخت شاهنشاهی این مرز و بوم بوده است.

از نظر موقعیت جغرافیایی در دامنه کوه الوند واقع شده و یکی از استان های دیدنی کشور است. این شهر به خاطر وفور مکان های باستانی و همچنین فضاهای بکر و سرسبز در جایگاه پنجمین استان گردشگری و فرهنگی ایران قرار دارد و سالانه مسافران بسیاری را به خود جلب می کند.

دلایل متعددی وجود دارد که ما به شما پیشنهاد می کنیم از این آرامگاه دیدن کنید از جمله: آشنایی با شاعر دوبیتی سرا و شناخته شده کشور یعنی باباطاهر، بازدید از شاهکار معماری آرامگاه، اهمیت بالای این مقبره که منجر به ثبت آن در لیست آثار ملی گشته و در نهایت اینکه هر ساله در این مکان مراسمات و جشن‌ های ایرایی برگذار می شود و شما می توانید با تنظیم برنامه سفر از آنها لذت کافی را ببرید.

چنانچه تصمیم دارید از آرامگاه باباطاهرعریان در شهر همدان بازدید نمایید، توصیه می کنیم با مجله مستر بلیط همراه باشید تا اطلاعات کامل تری در خصوص آن بدست آورید.

تاریخچه

تاریخچه آرامگاه باباطاهر

برای اولین بار بر بلندای یک تپه در ضلع شمالی باختری استان همدان این آرامگاه احداث شد. بارها در گذر زمان این سازه دستخوش ویرانی و آبادانی قرار گرفت.

دیرینگی آرامگاه اصلی باباطاهر به زمان سلجوقیان برمی گردد و در سده ششم هجری به منظور گرامیداشت این شاعر، بر مقبره او یک برج که از نظر ظاهری هشت ضلعی بود با مصالح آجر بنا شد که با گذشت زمان تخریب گردید. در دوره رضا شاه شهرداری همدان دستور داد تا یک آرامگاه جدید به جای آرامگاه قبلی احداث گردد که مصالح به کار برده در آن نیز آجر بود.

در زمانی که کارگران مشغول ساخت این بنا بودند، یک لوح از جنس کاشی از زیر آوار بیرون آمد که طبق بررسی ها قدمت آن به قرن هفتم هجری بر می گردد و بعدها به موزه ایران باستان فرستاده شد.

سطح این کاشی فیروزه ای رنگ به آیاتی از قرآن با خط کوفی برجسته، مزین شده است. انجمن آثار ملی و شهرداری همدان که عهده دار ساخت این بنا بودند موفق شدند در سال 1344 شمسی به این پروژه خاتمه بخشند.

جایگاه این آرامگاه در حال حاضر در میدانی با همین نام در شمال همدان است. مهندس محسن فروغی معمار این پروژه بود. از حیث اهمیت تاریخی و فرهنگی که آرامگاه باباطاهر داشته، در بیست و یکمین روز از اردیبهشت ماه سال ۱۳۷۶ به شمار ۱۷۸۰ در فهرست آثار باستانی و ملی کشور به ثبت رسید.

در حوالی این بنا یک محیط سرسبز وجود دارد که هدف از احداث آن بهره بردن بازدیدکنندگان این آرامگاه است. گفته می شود که این مقبره جزء شاهکارهای بزرگ و برتر کشور بوده که از سبک معماری قرن های هفتم و هشتم و همچنین عصر معاصر پیروی می کند.

بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شهر همدان و برترین مقاصد گردشگری آن، مجموعه مقالات “همدان” را مطالعه نمایید.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

آرامگاه باباطاهر در کانون یک میدان مستطیل مانند با همین نام در شهر همدان قرار دارد. بر فراز آرامگاه یک گنبد فیروزه ای و منشوری مستقر بوده که از یک حالت هشت ضلعی تبعیت می کند. برای تزیین سقف این بنا از کاشی های معرق استفاده کرده اند.

بلندای آن از سطح بالای تلی که روی آن قرار گرفته ۲۰/۳۵ متر و از سطح خیابان نیز ۲۵/۳۰ متر است. جنس پایه های هشت گانه بنا، سنگ قبر، سطح و پله های سازه همگی از گرانیت حجاری است.

مساحت این آرامگاه به همراه باغ اطراف آن قریب به 9 هزار متر بوده و مقبره اصلی نیز متراژی 10 در 10 دارد که در حصار منشورها قرار گرفته و از ورودی ها و دریچه هایی برای عبور نور برخوردار است.

کل نما و سطح این آرامگاه از سنگ ساخته شده و تزیینات درونی آن را کتیبه‌ های کاشی کاری شده تشکیل می دهند. در فضای داخلی مقبره بیست و چهار تکه سنگ از جنس مرمر وجود دارد که بر روی هر کدام از آنها یک دو بیتی از باباطاهر حک شده است.

همچنین با ورود به محوطه دو لوح نظر شما را به خود جلب می کند که بر روی یکی از آنها نام هیئت موسس انجمن آثار ملی که در ساخت این بنا دخیل بوده اند نوشته شده و بر روی لوح دوم نام افرادی که در کنار این عارف و شاعر بزرگ به خاک سپرده شده اند، دیده می شود.

در این آرامگاه قسمت های مختلفی وجود دارد و در قسمت فضای سبز آن گاها مراسماتی برپا می شود که موسیقی های محلی و سنتی در آن نواخته می شود و موجب شادی و لذت تماشاگران و بازدیدکنندگان می گردد.

در همین حوالی فروشگاه یا به نوعی غرفه هایی وجود دارد که کتاب های تاریخی و تندیس های کوچکی را به فروش می رسانند. در کنار این آرامگاه عارفان و بزرگانی به خاک سپرده شده اند که هر یک در برهه ای از تاریخ می زیستند از جمله:

  • محمد ابن عبد العزیز، ادیب قرن سوم
  • ابوالفتح اسعد، فقیه قرن ششم
  • میرزا علی نقی کوثر، دانشمند قرن سیزدهم
  • علی نیک طلب، عارف قرن سیزدهم
  • مفتون همدانی، شاعر قرن چهاردهم

شرایط بازدید

شرایط بازدید

اگر می خواهید به دیدن آرامگاه باباطاهر عریان در استان همدان بروید می توانید از وسایل نقلیه متفاوتی استفاده کنید. برای اخذ بلیط لزومی نیست که به تعاونی های فروش به شکل حضوری مراجعه کنید، بلکه کافیست به یکی از وب سایت های قابل اعتماد مثل مستر بلیط، مراجعه کرده و در کوتاه ترین زمان ممکن و بدون واسطه بلیط را به نام خودتان به ثبت برسانید. با سفارش بلیط به صورت آنلاین می توانید از تخفیفات سایت بهره ببرید. از طرفی امکان دریافت بلیط چارتر و ارزان را نیز دارید.

برای رفتن به آرامگاه باباطاهر باید هزینه ورودی پرداخت کنید. شما می توانید این مکان را در طی یک ساعت به طور کلی بازدید نمایید، چنانچه مراسمی در این حوالی برگزار شود به زمان بیشتری نیاز خواهید داشت.

با توجه به اینکه این شهر در مناطق کوهستانی کشور قرار گرفته بهتر است سفرهای تفریحی به آن را به فصل بهار یا اوایل تابستان موکول کنید که هوایی مطبوع تر دارد.

همچنین عزیزانی که از آرامگاه دیدن می کنند این فرصت را دارند تا از گنبد علویان، موزه و سفره‌ خانه سنتی حمام قلعه، کلیسای گریگوری استپان، موزه هگمتانه همدان، آرامگاه استر و مردخای، آرامگاه بوعلی سینا، موزه ابو علی سینا و برج تاریخی قربان نیز دیدن به عمل آورند زیرا فاصله آنها با آرامگاه بسیار کم است.

اگر برای رسیدن به مقصد عجله دارید و می خواهید در اولین فرصت خود را به آنجا برسانید، یک بلیط هواپیما همدان خریداری نمایید اما اگر هزینه بلیط برایتان اهمیت دارد پیشنهاد می کنیم یک بلیط اتوبوس بخرید.

برای خرید بلیط قطار می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل همدان شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.

راه های دسترسی به آرامگاه باباطاهر

برای رساندن خود به آرامگاه باباطاهر در میدان باباطاهر همدان وسایل نقلیه عمومی مانند تاکسی و اتوبوس به راحتی در دسترس است زیرا در مرکز شهر قرار دارد. چنانچه می خواهید با اتوبوس به میدان مورد نظر بروید، سوار اتوبوس‌ های شهرک الوند شوید.

آدرس: استان همدان – میدان باباطاهر عریان.
اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید