بازارچه های مرزی، مناطقی محصور و حفاظت شده در نقاط صفر مرزی ایران و کشورهای همسایه هستند که گمرک هایی با امکان انجام تشریفات صادرات و واردات کالا هم در آنها قرار دارد. اهالی دو طرف مرز می توانند اجناس و تولیدات خود را در مغازه ها و غرفه های این بازارچه ها برای خرید عرضه کنند. این بازارچه ها با هدف مبارزه و جلوگیری از قاچاق، رونق اقتصادی مناطق مرزی و ایجاد فرصت های اشتغال محلی تاسیس می شوند. قیمت اجناس عرضه شده در این بازارچه ها به دلیل حذف واسطه ها و کوتاهتر شدن زنجیره فروش، بسیار کمتر است. همین ارزانتر بودن اجناس باعث موفقیت بسیار زیاد این بازارچه ها شده است. از معروفترین بازارچه های مرزی ایران، بازارچه مرزی ماکو، واقع در استان آذربایجان غربی است. با ما در مجله مستر بلیط همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در خصوص بازارچه مرزی ماکو کسب کنید.
تاریخچه بازارچه مرزی ماکو
ماکو از توابع استان آذربایجان غربی است و در مرز ایران و ترکیه قرار دارد. قدمت شهر ماکو به سده اول پیش از میلاد بر می گردد. بنابر بعضی از روایات ماکو از واژه زرتشی «ماغ کوی» به معنای شهر روحانیان زرتشی گرفته شده است. این شهرستان محل ایجاد بزرگترین منطقه آزاد ایران و دومین منطقه آزاد بزرگ جهان بعد از منطقه آزاد شانگهای چین است. بازارچه مرزی ماکو هم با هدف تسهیل مبادلات و تجارت میان ایران و ترکیه در همین منطقه آزاد احداث شده است.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
اگر در جستجوی بازارچه مرزی با امکان خرید انواع محصولات هستید، بازارچه مرزی ماکو یکی از گزینه های پیش روی شما خواهد بود. بازارچه ماکو که یک بازارچه نسبتا تازه تاسیس است، امکان تهیه محصولات مختلقی مانند لباس، لوازم خانگی و حتی مواد غذایی را برای شما فراهم می آورد. وجود چیزی در حدود 500 باب مغازه در این بازارچه که تعداد زیادی از آنها نمایندگی فروش برندهای مطرح ترکیه هستند، باعث می شود تا مراجعین به این بازارچه با تنوع و فراوانی گزینه ها روبرو شوند. همجواری ماکو و بازارچه مرزی آن با کشور ترکیه باعث شده است که این بازارچه یکی از بهترین محل ها برای خرید پوشاک برند ترکیه با قیمت کمتر نسبت به داخل کشور باشد. علاوه بر این وجود گمرک بازرگان به عنوان تنها گمرک با اجازه عبور 24 ساعته با ترکیه، کار تجارت در این منطقه را بسیار آسانتر کرده است.
نکته مثبت دیگر بازارچه مرزی ماکو، نزدیکی آن به دو بازارچه مرزی دیگر به نام های بازارچه مرزی ساری سو کاکو و بازارچه مشترک مرزی صنم بلاغی پلدشت است. این نزدیکی نه تنها باعث ایجاد رقابت و در نتیجه عرضه محصولات با کیفیت تر و ارزان تر در این بازارچه می شود، بلکه این امکان را به بازدید کنندگان از بازارچه مرزی ماکو می دهد که با مراجعه به این دو بازارچه، از فرصت های خرید بیشتری برخوردار شوند. میزان اقبال گردشگران به این بازارچه آنقدر زیاد است که در اوج فصل گردشگری و با حضور بین 2000 تا 2500 مسافر، نه تنها تمام اماکن اقامتی منطقه پر از مسافر می شوند، بلکه گردشگران دست به اجاره منازل مسکونی شهروندان منطقه یا اقامت در چادر هم می زنند. نکته مثبت دیگر بازارچه مرزی ماکو، وجود 30 غرفه در این مجموعه است که خدمات مختلف غذاخوری، بهداشتی، نمازخانه و سایر خدمات رفاهی را به مسافران ارائه می کنند و به این ترتیب سفر لذت بخش تری را برای آنها به ارمغان می آورند.
آب و هوا
بازارچه مرزی ماکو به دلیل تاثیرگیری از باران های رشته کوه زاگرس، آب و هوای نیمه خشک دارد. تابستان های این منطقه گرم و خشک و زمستان های آن، سرد به همراه ریزش برف است. بیشترین میزان بارش این منطقه در فصل بهار و در نتیجه رگبارهای بهاری است.
جاذبه های گردشگری
این منطقه علاوه بر بازارچه مرزی، جاذبه های فراوان دیگری هم دارد که می تواند رضایت گردشگران را به خود جلب کند. مراتع سرسبز و کوهستان های سر به فلک کشیده، چشمه های طبیعی و آثار باستانی از جمله این جاذبه ها هستند. در زیر به تعدادی از آنها اشاره می کنیم.
طبیعت بهاری
یکی از جاذبه های این منطقه، طبیعت بهاری آن است. جغرافیای کوهستانی ماکو در زمان بهار و در اوج بارش ها، بهشتی سرسبز و مفرح را به وجود می آورد که هر گردشگری را به وجد خواهد آورد.
چشمه ها
طبیعت کوهستانی منطقه بازارچه مرزی باعث جوشش چشمه های زیادی از دل کوه در این منطقه شده است. از جمله این چشمه ها می توان به چشمه ثریا یا هزار چشمه در روستای بورالان و در شمالی ترین نقطه جغرافیایی کشور، چشمه آبگرم باشکند و چشمه آبگرم شوط اشاره کرد.
عمارت کلاه فرنگی
عمارت کلاه فرنگی در اواخر دوره قاجار توسط علیقلی خان بیات در داخل شهر ماکو ساخته شد. این عمارت با تزئینات گچبری و نقاشی و آیینه کاری، ارزش زمان صرف شده برای بازدید را دارد.
ایوان فرهاد (دخمه سنگی فرهاد)
در فاصله کمی از بازارچه، باقی مانده های یک قلعه شهر قدیمی با قدمت 2700 ساله وجود دارد که احتمالا مربوط به تمدن اورارتویی است.
کلیساها
این منطقه به علت همجواری با ارمنستان محل چندین کلیسای باستانی است. مانند قره کلیسا (که با نام تادئوس هم شناخته می شود) که در سال 300 میلادی به یاد مسیحیان مبارز سال های 40 تا 66 میلادی احداث شد. کلیسای معروف دیگر این منطقه، کلیسای مریم مقدس است که در ابتدا در بستر رود قره سو جای داشت و بعدها به منظور جلوگیری از تخریب به ارتفاعات منتقل شد.
پل ها
بازدید کنندگان این منطقه در کنار خرید از بازارچه مرزی می توانند از تماشای پل های تاریخی این منطقه هم لذت ببرند. از جمله این پل ها می توان به پل پنج چشمه، پل قلعه جوق یا پل قره کورپو اشاره کرد. موارد اشاره شده تنها بخش ناچیزی از زیبایی های این منطقه است. ده ها و صدها جاذبه گردشگری دیگر هم در نزدیک بازارچه وجود دارد که مطمئنا باعث خواهند شد تا در کنار خرید از این بازارچه، سفری خاطره انگیز را تجربه کنید.
شرايط بازديد از بازارچه مرزی ماکو
بازدید از بازارچه مرزی ماکو شرایط خاصی ندارد. اما چیزی که در زمان بازدید از این بازارچه حتما باید به یاد داشته باشید، آب و هوای کوهستانی این منطقه است که سفر به آنجا در فصل زمستان را دشوار می کند. بنابراین زمان پیشنهادی ما برای سفر به بازارچه، اواخر اسفند تا اواسط اردیبهشت است. زمانی که نه خبری از سرمای سخت زمستانی است و نه گرمای شدید تابستان.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
همانطور که گفته شد، بازار بزرگ مرزی ماکو در داخل منطقه آزاد ماکو قرار دارد. برای رفتن به این بازار کافی است که وارد جاده ماکو به بازارگان شوید. این بازارچه در کیلومتر 5 جاده و در سمت چپ شما قرار دارد. چنانچه می خواهید سفری ایمن و کم خطر به این بازار را تجربه کنید، پیشنهاد ما به شما خرید بلیط اتوبوس ماکو است. اینکار را می توانید با صرف کمترین هزینه مالی و زمانی و با مراجه به مستر بلیط انجام دهید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید