کول فرح کجاست؟ شهر ایذه شهری در استان خوزستان است که سنگ نگاره های فراوان را در خود جای داده است. یکی از سنگ نگاره هایی که در کوهستان های اطراف این شهر و بر سنگ های عظیم آن حکاکی شده است، سنگ نگاره کول فرح است که سالانه خیل عظیمی از گردشگران داخلی و خارجی را به سوی خود روانه می سازد.
با مجله مستر بلیط همراه باشید تا کمی راجب سنگ نگاره های کول فرح صحبت کنیم. سنگ نگاره کول فرح از شش قسمت تشکیل شده است که هر شش عدد آنها، قسمتی از مراسم مذهبی در دوران عیلامیان را به تصویر کشیده اند. همین موضوع سبب شده این منطقه به عنوان عبادتگاهی در گذشته شناخته شود که مردم برای نیایش و عبادت به اینجا می آمدند.
معرفی کول فرح
سنگ نگاره های کول فرح در اصل سنگ های نقش برجسته ای هستند که درون آن ها به زبان عیلامیان نوشته شده است. این سنگ نگاره ها دارای ۶ بخش هستند که هرکدام مربوط به یک موضوع می باشند.
در منطقه شهر ایذه علاوه بر این سنگ نگاره ها کتیبه های بسیار دیگری وجود دارد که همه متعلق به زمان عیلامیان یا ساسانیان هستند. این سنگ نگاره ها که از زمان عیلامیان بوده اند هنوز بعد از گشت سال های بسیار زیادی نقش خود را حفظ کرده اند. نام این نقش برجسته ها از دره شادی منشعت گرفته است.
کول به معنای دره فرح هم به معنای شادی است. در گذشته کسانی که قصد انجام تصمیم های مهم را داشته اند، در دره شادی آن را انجام می دادند، زیرا عقیده داشتند که این دره برایشان شادی و خوش شانسی پیش رو دارد.
به همین دلیل اکثرا سنگ نگاره ها را که موضوع مذهبی دارند را در دره یا تنگه کول فرح درست کردند. این سنگ نگاره ها دارای نوشته و بعضی دارای اشکال مختلف هستند که بعضی از آن ها انسان و بعضی از آن ها نماد خاصی است.
دلیل اینکه این محل را عبادت گاه می دانند این است که در گذشته یکی از خدایان عیلامیان به نام نارسینا در این محل عبادت می کرد و این محل را جای مقدسی می دانست. این سنگ نگاره ها هرکدام یک آیین مذهبی را نشان می دهند که در گذشته بسیار این آیین را مهم می دانستند. همچنان برای اطلاعات بیشتر از این سنگ نگاره ها با مستر بلیط همراه باشید.
تاریخچه کول فرح
همه نقش برجسته ها متعلق به زمان ساسانیان و عیلامیان هستند و سال های زیادی قدمت دارند. این مکان که جزو مکان تاریخی مهم شهر ایذه به شمار می رود در ۱۵ دی سال ۱۳۱۰ به ثبت ملی رسیدند و تا کنون جمعیت زیادی را به خود جذب کرده اند.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
جنس تمامی سنگ نگاره ها یا کتیبه های ساخته شده در گذشته از سنگ بوده و به همین دلیل از مقاومت و استحکام بسیار بالایی برخوردارند. در بخش زیر به معرفی بخش های مختلف سنگ نگاره کول فرح می پردازیم.
سنگ نگاره اول ( مراسم قربانی)
در این سنگ نگاره دو پادشاه بزرگ قصد قربانی کردن یک گاو را دارند که یکی از آن شاه ها، حاکم مستقل آیاپیر است و دیگر شاه دومه عیلام ها یعنی شوتروک ناهونته می باشد.
که بر روی این سنگ نگاره شاه با کلاه دایره ای شکل و بزرگی در حال رفتن به مراسم قربانی است و سه نفر از درباریان که یکی از آنان وزیر شاه شوتروک ناهونته است؛ او را همراه می کنند و جلوی این ۴ نفر با ساز و دهل مشغول نوازندگی هستند. ارتفاع سنگ نگاره اول ۶ متر و طول آن حدود ۱ متر و ۷۰ سانتی متر است.
سنگ نگاره دوم (مراسم قربانی دو)
در نقش برجسته دوم هم می توانید آثاری حکاکی شده از مراسمات قربانی را تماشا کنید. در این سنگ نگاره یک انسان در حال نیایش حکاکی شده است که دستانش را بالا برده و در مجاور صورتش قرار داده است و لباسی بسیار بلند درست تا روی زانو هایش پوشیده است.
معمولا عیلامی ها در آن زمان لباس هایی به این بلندی بر تن نمی کردند! اما با این وجود چنین پوششی ممکن است داستان های بسیاری پشت خود داشته باشد. در روبروی این شخص در حال نیایش هم یک گاو بزرگ و فربه را بر زمین کوبیده اند و مشغول قربانی آن هستند و به همین دلیل است که نام این نقش برجسته را «قربانی» گذاشته اند. البته علاوه بر گاو چند حیوان دیگر هم بر روی زمین ذبح شده اند.
در سمت چپ این نقش برجسته هم 4 فرد به صورت ایستاده حکاکی شده که در کمال احترام در حال تماشای شخصی هستند که در وسط ایستاده و در حال عبادت است.
سنگ نگاره سوم ( حمل مجسمه خدای عیلامی ها)
سنگ نگاره سوم هم تصویری را نشان می دهد که چهار مرد یکی از مجسمه خدایان عیلامیان را بر دوش می کشند و دیگران هم این صحنه را تماشا می کنند. ارتفاع این سنگ نگاره حدودا به ۲ متر و ۸۰ سانتی متر می رسد. در این سنگ نگاره افراد زیادی به تصویر کشیده شده اند که عده ای مجسمه خدایان را دنبال می کنند، عده ای دیگر با بدن عریان اسیر جنگی هستند، افراد دیگری هم به دنبال قربانی هستند و ۹ نفر که به سوی پادشاه می روند.
سنگ نگاره چهارم ( هدیه دادن شاه عیلامی)
در این سنگ نگاره روایت شده است که شاه عیلامی ها با ردای بلند و باشکوه بر سر تختی نشسته است و میزی پر از هدیه های مختلف رو به روی او قرار گرفته است و عده ای که دست دراز کردند تا از پادشاه هدیه کسب کنند. به عقیده محققان این سنگ نگاره از قدمت بالاتری نسبت به سنگ نگاره های دیگر برخوردار است و جزو زیباترین و چشم گیر ترین سنگ نگاره ها به شمار می رود.
به همین دلیل اکثر افرادی که به دیدن سنگ نگاره کول فرح می روند و آن ها را تماشا می کنند، محو زیبایی این سنگ نگاره چهارم می شوند؛ زیرا در این سنگ نگاره شکوه پادشاه و عطوفت و مهربانی او به خوبی مشخص است.
سنگ نگاره پنجم ( مراسم مذهبی)
در این سنگ نگار می توان شاهد یک مراسم مذهبی بسیار زیبا و دل نواز بود. این کتیبه یا سنگ نگاره فردی عیلامی با لباس های خوب را نشان می دهد که در حال به جا آوردن مراسم مذهبی است و جلوی او یک آتشدان یا همان مشعل بزرگی قرار گرفته و به جز آتشدان یک حیوان قربانی که به صورت برعکس نصب شده هم قرار گرفته است. این کتیبه با سنگ نگاره شماره دو شباهت هایی نیز دارد که از طرز دست ها و پاها می توان شباهت ها را پیدا کرد.
سنگ نگاره ششم ( حمل مجسمه خدایان)
در سنگ نگاره ششم یا همان کتیبه آخر، مراسم سنگ نگاره سوم مجددا تکرار شده است. در این سنگ نگاره همان طور که در مطالب قبل تر ذکر کردیم؛ چهار مرد در حال بلند کردن مجسمه یکی از خدایان عیلامی هستند که افراد بسیاری هم آن هارا تماشا می کنند.
این سنگ نگاره ها یا نقش برجسته ها از قدیم تا به امروز طرفداران زیادی داشته اند؛ در قدیم به نوعی، محل عبادت بوده است و حال به عنوان یک مکان تاریخی گردشکری به حساب می آید که از آن زمان تا به امروز اثر زیادی از سنگ نگاره ها بر جای نمانده است.
شرایط بازدید
برای بازدید از سنگ نگاره کول فرح می توانید به همراه تور گردشگری یا شخصا بلیط تهیه کنید و از آنجا دیدن کنید و لذت تاریخ گذشته های دور را ببرید. این سنگ نگاره ها با وجود اینکه در محیط کوهستانی هستند اما همه روزه و همه ساعت نمی توان از آنجا بازدید کرد.
همه روزه به جز روزهای تعطیل رسمی، ساعت ۷ صبح تا ۲۰ شب می توانید از آنجا دیدن کنید که ما به شما توصیه می کنیم حتما در روز به آنجا بروید زیرا در شب نمی توان به خوبی سنگ نگاره ها را مشاهده کرد.
راه های دسترسی به کول فرح
سنگ نگاره کول فرح در شهر ایذه و در استان خوزستان بنا شده است که برای بازدید از این مکان می توانید با هرگونه وسایل نقلیه به شهر ایذه سفر کنید و از سنگ نگاره کول فرح دیدن کنید.
اگر هم در استان خوزستان زندگی می کنید؛ می توانید با تهیه کردن بلیط اتوبوس ایذه به شهر ایذه بروید و سنگ نگاره ها و بقیه مکان های تفریحی گردشگری شهر ایذه را تماشا کنید. شهر ایذه بی شک یکی از زیباترین و قدیمی ترین شهر های استان خوزستان است پس اگر قصد سفر دارید این شهر دل انگیز را از دست ندهید.
دیدگاهتان را بنویسید