زمانیکه سخن از طبیعت بکر و دست و نخورده و بی مانند به میان آید، یکی از نخستین مکان هایی که به ذهن می آید، استان چهار محال بختیاری است. این استان که سابقه آثار باستانی به دست آمده از آن به حدود 9000 هزار سال پیش باز می گردد، به دلیل قرار گرفتن در قلب زاگرس مرکزی به بام ایران هم معروف است. تا آنجا که مرکز این استان، یعنی شهرکرد، پر ارتفاع ترین مرکز استان در ایران است. دومین شهر بزرگ چهار محال بختیاری، شهرستان لردگان است. زیبایی ها و جاذبه های این شهرستان به دلیل طبیعت کوهستانی و سخت و خشن، هنوز تا حد زیادی ناشناخته مانده است، اما نکته ای که تمام گردشگران مسافر به لردگان در آن اتفاق نظر داشته اند، جاذبه های منحصر به فرد این منطقه است که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند. یکی از جذاب ترین این جاذبه ها، آبشار کرودیکن است که به نام های آبشار دودی یا آبشار تنگ زندان هم شناخته می شود. قصد ما مجله مستر بلیط این است که اطلاعات مفید و کاربردی از این زیبایی طبیعی در اختیار شما قرار دهیم.
تاریخچه آبشار کرودیکن
همانطورکه اشاره شد، آبشار کرودیکن در نزدیکی شهرستان لردگان قرار دارد. این شهرستان محل زندگی لرهای بختیاری است که به صورت عشایری یا یکجا نشینی در این منطقه سکونت دارند. این شهرستان که آب و هوایی نیمه مرطوب و گرم با زمستان های نسبتا سرد دارد، از شهرهای قدیمی استان است. تا آنجا که ناصر خسرو قبادیانی هم در سفرنامه خود با عنوان لردجان از آن سخن گفته است. در فاصله 35 کیلومتری از این شهرستان منطقه محافظت شده سبزکوه قرار دارد. منطقه ای که کوه های بلند و سر به فلک کشیده، مراتع و جنگل های بلوط آن باعث خیره شدن چشم هر بیینده ای می شود. نکته خارق العاده دیگر این منطقه، وجود تعداد فراوان چشمه سارها و رودخانه هایی است که در میان سنگ ها جاری هستند. تا آنجا که رود کارون که پر آب ترین روخانه ایران است هم از این منطقه سرچشمه می گیرد.
اما در کنار هم قرار گرفتن و آب و کوهستان، باعث ایجاد یک جاذبه طبیعی دیگر هم می شود و آن چیزی نیست به جزء آبشار. این منطقه مملو از صدها و حتی هزارها آبشار کوچک و بزرگ است که در جای جای منطقه به پایین سرازیر هستند و صحنه های بدیعی خلق کرده اند. یکی از زیباترین این آبشارها، آبشار کرودیکن است. حجم آب این آبشار که چیزی بیش از 130 متر ارتفاع دارد آنقدر زیاد است که از این نظر پر آب ترین آبشار ایران است. شدت و مقدار ریزش آب این آبشار به قدری زیاد است که آب پس از برخورد با زمین به صورت مِهی از قطرات ریز کل منطقه را در بر می گیرد. دلیل نامگذاری این آبشار هم همین موضوع است. در گویش محلی منطقه، واژه «کر» به معنای «مه»، واژه «دی» به معنای «دود» و واژه «کن» به معنای «ساختن» است. به این ترتیب نام این واژه هم به معنای «ساختن دودی از جنس مه و قطرات آب» است. اکنون اجازه دهید تا این منطقه و جاذبه های آن را به تفصیل بیشتر به شما بشناسانیم.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
آبشار کِرودیکُن در بخش تنگ زندان از منطقه حفاظت شده سبزکوه قرار دارد. بنابراین لازمه بازدید از آن، عبور از تنگ زندان است.
تنگ زندان
تنگ زندان یکی از مرتفع ترین و صعب العبورترین مناطق ایران است. همین دشواری عبور و مرور در آن باعث شده است تا نام زندان بر روی آن قرار گیرد. این تنگه مجموعه به هم پیوسته از کوه های سر به فلک کشیده، دره های عمیق، چشمه ها، رودخانه ها و آبشارها است. عبور گسل از لبه کوهستانی این منطقه باعث ایجاد دامنه هایی با شیب بسیار تند و دیوار های سنگی در آن شده است. به همین دلیل عبور از این منطقه به فیزیک بدنی مناسب و دانش کوهنوردی نیاز دارد. ارتفاع 2600 متری تنگ باعث می شود تا گردشگران بتوانند منظره های منحصر به فردی از بدنه طبقاتی کوه ها را مشاهده کنند. بعد از چند ساعت کوه نوردی و صخره نوردی، به تدریج صدای غرش خفیفی به گوش شما خواهد رسید که به تدریج بیشتر هم خواهد شد. این صدا منادی نزدیک شدن شما به کرودیکن است.
آبشار
ناگهان و بعد از عبور از یک پیچ بلند، با منظره آبشاری 130 متری روبرو خواهید شد که حجم بسیار زیادی از آب را با فشار هر چه بیشتر بر زمین می کوبد و مه حاصل از برخورد آن، همه جا را پوشانده است. شدت فشار آب به قدری است که آب در حوضچه پایین دست آبشار هم کف بر لب و سفید رنگ است. البته ریزش آب در دو مرحله حدود 55 و 75 متری صورت می گیرد. نکته جالب در مورد کرودیکن، کوهی است که آبشار از آن سرازیر است. این کوه محل قرار گیری تعداد زیادی از غار های بزرگ و کوچک است که هر کدام از آنها محل جوشش یک یا چند چشمه پر آب هستند. چشمه هایی که به هم پیوستن آب آنها، این آبشار خارق العاده را ایجاد کرده است. منشاء اصلی آب این آبشار هم چشمه ای است که در فاصله 50 متری از لبه پرتگاه آبشار، از دل زمین می جوشد. آب این آبشار بعد از خروج از حوضچه، در نهایت به رودخانه سبزکوه و کره بس می رسد که یکی از سرشاخه های رود کارون به شمار می آید. البته کرودیکن تنها آبشار این منطقه نیست. چیزی در حدود 10 آبشار در این منطقه وجود دارد که با عبور از منطقه می توانید آنها را مشاهده کنید. نکته جالب در مورد آبشار کرودیکن این است که به دلیل دشواری مسیر دسترسی به این آبشار، این آبشار زیبا به صورت اتفاقی و در طی یک گشت هوایی شناسایی و کشف شد. البته باید به خاطر بسپارید که تماشای آبشار کرودیکن، تنها نکته مثبت سفر شما نخواهد بود. جاذبه های گردشگری زیادی در این منطقه وجود دارد که می تواند سفر خاطره انگیزتری را برای شما بسازد. در ادامه به بعضی از آنها اشاره می کنیم.
طبیعت
یکی از جذابیت های سفر به کرودیکن، جغرافیا و طبیعت آن است. این منطقه حفاظت شده با وسعتی در حدود 56 هزار هکتار، یکی از غنی ترین زیست بوم های گیاهی و جانوری ایران است. بر اساس آخرین بررسی ها بیش از 272 گونه گیاهی در این منطقه شناسایی شده است. این تنوع پوشش گیاهی باعث شده تا این منطقه به زیستگاه گونه های حیوانی مختلفی تبدیل شود. بررسی ها وجود 24 گونه پستاندار، 21 گونه خزنده، 4 گونه دوزیست و حتی 12 گونه ماهی را در این منطقه تایید کرده است. از جمله این حیوانات می توان به پستاندارانی مانند پلنگ، گربه وحشی، خرس قهوه ای، روباه، گراز، انواع پرندگان مانند هدهد، عقاب طلایی، تیهو و انواع خزندگان و دوزیستان مانند مار جعفری، افعی و لاک پشت اشاره کرد. طبیعت به شدت خشن و کوهستانی منطقه باعث شده است که حتی عشایر هم در داخل آن زندگی نکنند و جوامع انسانی به مناطق حاشیه ای و همجوار با آن محدود شود.
رفتینگ در ارمند
اگر به ورزش های هیجانی علاقه دارید، قایق سواری در آب های خروشان برای شما بسیار جالب خواهد بود. روستای ارمند با جمعیت حدود 9 هزار نفری خود که در نزدیکی آبشار کرودیکن قرار دارد، یکی از بهترین نقاط ایران برای این ورزش پرهیجان است.
آبشار آتشگاه
یکی دیگر از جاذبه های گردشگری بالقوه در زمان سفر به کرودیکن، امکان بازدید از آبشار دیگری با عنوان آبشار آتشگاه است که در فاصله کمی از لردگان قرار دارد. این آبشار که بر روی رودخانه خرسان و در دره ای به طول 3 کیلومتر قرار دارد، عنوان طویل ترین آبشار ایران را با خود یدک می کشد. به یاد داشته باشید که رودخانه خرسان هم یکی از رودخانه هایی است که منشاء کارون به شمار می آید. تهیه بلیط اتوبوس برای انجام این سفر را می توانید با صرف کمترین هزینه مالی و زمانی و با مراجعه به مستر بلیط انجام دهید.
سد کارون 4
یکی دیگر از جاذبه های که در سفر به این منطقه می توانید از بازدید از آن لذت ببرید، سد کارون 4 است. این سد که عنوان بزرگترین سد دوقوسی خاورمیانه را بر خود دارد، در نزدیکی لردگان و بر سرشاخه اصلی کارون، یعنی رود کوهرنگ ساخته شده است. پل قوسی این سد هم با 62 متر ارتفاع از سطح دریاچه سد و طول دهانه ای بالغ بر 300 متر، بزرگترین پل زیر قوسی ایران است. البته جاذبه های گردشگری بسیار زیاد دیگری هم مانند چشمه سندگان، چشمه برم، پارک جنگلی چارطاقی منچ و موارد دیگر وجود دارد که می توانند نوید بخش سفری خاطره انگیز به این خطه باشند.
شرايط بازديد از آبشار کرودیکن
در بازدید از آبشار کرودیکن چندین نکته مهم را باید به یاد داشته باشید:
– طبیعت کوهستانی و صعب العبور منطقه باعث می شود که یکی از شرایط اصلی برای بازدید از این جاذبه، توان جسمی بالا باشد. شما برای رسیدن به آبشار باید توان گذر از مسیرهای دشوار، دیواره های صخره ای و حتی شنا در آب های جاری را داشته باشید.
– شرایط جوی و جغرافیایی منطقه باعث می شوند که بهترین زمان برای بازدید از کرودیکن، خرداد ماه باشد. بارندگی های فصل های پاییز، زمستان و اوایل بهار باعث می شود تا مسیر دسترسی به آبشار در این مواقع گل آلود و باتلاقی باشد.
– برای رسیدن به آبشار باید از منطقه تنگ زندان عبور کنید. اما طبیعت بسیار خشن این منطقه عبور از آن را بسیار دشوار می کند. علاوه بر این، تاریکی هوا در این دره های عمیق بسیار زودتر فرا می رسد. نکته دیگر مناسب نبودن مناطق نزدیک به خود آبشار برای برپایی محل اقامت موقت است. به این دلایل شاید بهتر باشد که برنامه سفر را خود به گونه ای ترتیب دهید که شب را در تنگ زندان بگذرانید تا به این ترتیب زمان بیشتری برای بازدید از کرودیکن در اختیار داشته باشید.
-همانطور که اشاره شده، هیچ روستا یا حتی مسیر عشایری و مال رو در این منطقه وجود ندارد. بنابراین برای اقدام به سفر به این منطقه حتما از همراهی یک راهنمای مجرب و آشنا به منطقه بهره ببرید.
– دشواری مسیر و دوری از امکانات بهداشتی، همراه داشتن وسایل کمک های اولیه، غذاهای کم حجم و پرکالری و لباس مناسب را به یکی از اصول اساسی بازید از این منطقه تبدیل کرده است.
– شرایط سفر به گونه ای است که انجام آن به افراد کهنسال، کودکان، زنان باردار و افرادی با وضعیت جسمی نامطلوب اصلا توصیه نمی شود.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
آبشار کرودیکن در فاصله 55 کیلومتری شمال شهرستان لردگان قرار دارد. برای رفتن به این آبشار باید از لردگان به سمت شمال و منطقه حفاظت شده سبزکوه رفت. بعد از عبور از روستاهایی مانند گهرو، شلمزار، خراجی و …، جاده خاکی می شود. این جاده خاکی با عبور از بستر رودخانه ای که در تابستان خشک یا کم آب است و باغ های سیب به سمت روستای وستگان می رود. در 18 کیلومتری وستگان مسیری از جاده به سمت چپ منحرف می شود. از این محل انحراف تا آخرین مکان قابل گذر با خودرو، 23 کیلومتر فاصله است. در ادامه مسیر امکان استفاده از ماشین و حتی حیوانات باربر وجود ندارد و برای مسیریابی درست حتما باید از راهنماهای محلی آشنا به منطقه استفاده کنید. اگرچه شیوه های مختلفی برای سفر به این منطقه وجود دارد، اما اگر می خواهید سفری ایمن و کم خطر و بدون دردسر به این آبشار زیبا را تجربه کنید، پیشنهاد ما به شما خرید بلیط اتوبوس است.
دیدگاهتان را بنویسید