امروزه انواع مختلفی از سفر به وجود آمده است که یکی از آنها گردشگری روستایی به شمار می آید. گردشگری روستایی یکی از انواع مختلف گردشگری و بخشی از بازار گردشگری محسوب می شود شامل فعالیت ها و گونه های مختلف گردشگری در محیط های روستایی و پیرامون آن است. گردشگری روستایی با توجه به ظرفیت های طبیعی و فرهنگی موجود در روستاها می تواند نقش مهمی در تجدید حیات روستاها، ایجاد اشتغال برای روستاییان، حفاظت از میراث فرهنگی و تاریخی، کمک به فراهم شدن خدمات زیربنایی، تشویق به توسعه سایر بخشهای اقتصادی، تنوع بخشی به فعالیت های اقتصادی روستا و در نهایت توسعه یکپارچه و پایدار روستایی ایفا کند. ایران از کشورهایی است که تعداد بی شماری روستا دارد که مکانی مناسب برای سفرهای روستایی محسوب می شوند، این روستا ها در سراسر ایران گسترده شده اند. یکی از این روستا ها که رد شهرستان سراوان استان سیستان و بلوچستان قرار دارد، روستای کلپورگان نام دارد. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد این روستا اطلاعاتی را برای شما گردآوری کرده ایم که ارائه می دهیم. اگر مشتاق به شناخت بیشتر این روستا هستید بهتر است این مطلب را به هیچ عنوان از دست ندهید و تا انتها با ما همراه باشید.

معرفی روستای کلپورگان

معرفی روستای کلپورگان

شهرستان سراوان، شهرستان مرزی است که در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد و از شمار زیادی روستاهای کوچک و بزرگ تشکیل می شود. یکی از روستاهای این شهرستان، روستای کلپورگان نام دارد که قسمت جنوب شرقی بلوچستان، نزديكی مرز پاكستان و در 390 كيلومتری جنوب زاهدان، مركز استان، واقع شده است و با قدمتی هفت هزار ساله به عنوان تنها موزه زنده سفالگری دنیا شناخته می‌شود. خاک این منطقه به دلیل دارا بودن رس موجب شده است تا در گذشته و حال صنعت سفالگری و کاشی تزئینی در روستا رونق زیادی داشته باشد. سفال هایی که رد این روستا ساخته می شود به سراسر جهان به خصوص کشورهای اروپایی صادر می شود. نام این شهر از گیاهی به نام کلپوره گرفته شده که «کلپوره» نام گیاهی با مصرف دارویی ویژه منطقه بلوچستان است. این روستا در سال 1396 به عنوان روستای سفال به ثبت جهانی رسیده است. سفالينه های اين منطقه با سفالينه های پيش از تاريخ به ويژه سفالينه های هزاره سوم پيش از ميلاد که از حفاری های مناطق مختلف سيستان و بلوچستان به دست آمده اند، شباهت قابل توجهی دارند.

سفالگری در روستا

سفالگری در روستا

همانطور که در بخش قبل اشاره کردیم این روستا تنها موزه زنده سفالگری درجهان است. نکته ای که رد مورد این موضوع قابل اهمیت است که در دنیای مدرن امروزی مردم این خطه هنوز با کمک دست و بدون هیچ چرخی اقدام به ساخت سفال می کنند. این هنر در طول تاریخ بدون هیچ تغییری در شیوه ساخت و نوع مواد اولیه سینه به سینه به نسل‌ های بعدی منتقل شده ‌است و سفالگران به همان شیوه سنتی قدیمی آثار هنری خلق می‌کنند. زنان روستا اکثرا کار ساخت سفال در روستا را بر عهده دارند زیرا در گذشته نیز این کار مربوط به زنان بود ابداع کننده آن نیز زنان بودند. زیرا در آن دوران مردان برای شکار می رفتند و زنان در خانه باقی می ماندند. زنان و دختران سفالگر اين روستا، به عنوان ميرا ث داران اين هنر کهن، به شيوه ای کاملاً سنتی به خلق سفالينه هايی می پردازند که، در عين کاربردی بودن، برای قوم بلوچ و به خصوص روستای کلپورگان کارکردی هويتی پيدا کرده است. سفالگران کلپورگان با به کارگيری نقوشی ساده و هندسی ملهم از باور ها و اعتقاداتشان همچنينی طبيعت بلوچستان آثاری منحصر به فرد خلق می کنند. ويژگی هايی چون، فرم های ساده و کاربردی، عدم به کارگيری لعاب، استفاده از مواد اوليه بومی و نقوشی ابتدايی اما همراه با مفاهيمی قابل تأمل، بر قابليت های اين مرکز فعال سفالگری در جنوب شرق کشور می افزايد.

راه های دسترسی به روستا

راه های دسترسی به روستا

برای رسیدن به این روستا باید ابتدا به شهر سراوان بروید سپس از آنجا خود را به این روستا برسانید. برای رفتن به شهر سراوان می توانید از مستر بلیط و  به صورت آنلاین بلیط اتوبوس سراوان را خریداری کنید.

بازدید از روستای کلپورگان

بازدید از این محل نیازی به پراداخت ورودی ندارید و می توانید به صورت رایگان از این روستا دیدن کنید. زمانی که به این روستا رفتید می توانید از کارگاه های سفال گری آن دیدن و سفال های بسیار زیبای آن را تهیه کنید. فراموش نکیند حتما از این سفال ها خرید کنید زیرا این موضوع هم به روستاییان کمک می کند هم شما سوغاتی بسیار زیبایی نسیبتان می شود که در هیچ کجا دیگر همانندش را نخواهید یافت.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید