یکی از جاذبه های مذهبی تاریخی که امروزه در بین افراد زیادی طرفدار دارند، مساجد هستند. مساجد که يكی از عناصر مهم و تأثير گذار در شهرهای اسلامی به شمار می روند، در طول تاريخ شكل گیری شهرهای اسلامی مساجد همواره به عنوان فضاهای عمومی مهم و مردمی دارای عملكردهای متعدد اجتماعی، اقتصادی، سياسی و كالبدی بوده و در زندگی مردم نقش محوری داشته اند. در طول تاريخ اسلام، يكی از مهمترين و منحصر به فردترين عناصر بروز زندگی جمعی و به نوعی برقراركننده ارتباط ميان زندگی جمعی، مادی، عبادی و فردی آن بوده است. در ايران نيز مساجد از ديرباز نقش مهمی در زمينه های اجتماعی، اقتصادی، سياسی و كالبدی ايفاء نموده اند و همواره محل برقراری ارتباطات اجتماعی در سطح محلات و شهرها بودند. بسياری از كنش های اجتماعی و اقتصادی مردم، حل و فصل دعاوی، رفع مشكلات اجتماعی و حل مسائل اقتصادی در درون مساجد صورت می گرفت. حتی مساجد در زمينه امور سياسی همواره به عنوان اهرم های كنترل و نظارت بر حاكميت سياسی جامعه عمل می كردند. در ایران مساجد زیادی وجود دارند که از گذشته به جای مانده اند و یکی از آنها مسجد جامع بابل به شمار می رود. اگر دوست دارید در مورد این بنا بیشتر بدانید می توانید این مقاله از مجله مستر بلیط را تا انتها دنبال کنید.

معرفی مسجد جامع بابل

معرفی مسجد جامع بابل

بابل که از شهرستان های شمالی ایران به شمار می رود در استان مازندران قرار دارد و علاوه بر اینکه دارای طبیعتی زیباست مملو از جاذبه های تاریخی نیز است. این شهرستان یکی از قدیمی ترین شهرستان ها شمالی به شمار می رود و از دیرباز در این شهر زندگی  جریان داشته است. به همین دلیل می توانید جاذبه های قدیمی زیادی را در آن بیابید و یکی از این جاذبه ها مسجد جامع بابل محسوب می شود. این بنا یکی از قدیمی ترین بناهای این شهر به شمار می رود که بر طبق تاریخ طبرستان، بنای اولیه آن در سال ۱۶۰ه . ق به دست مازیار بن قارن بنا شده است. این بنا در دوران های مختلف چندین بار بازسازی شده است که چندین بازسازی آن در دوران صفوی انجام گرفته است. در دوران قاجار بر اثر زلزله این بنا به کلی تخریب شد و مسجدی جدید به جای آن ساخته شد. مسجد جدید به دستور فتحعلی شاه قاجار در سال ۱۲۲۵ه . ق و به مباشرت میرزا محمد شفیع صدراعظم، توسط محمدحسین بنا گردید. بنابراین مسجدی که در حال حاضر قابل مشاهده است به دوران قاجار بر می گردد.

ساختار و معماری ساختمان مسجد

ساختار و معماری ساختمان مسجد

مسجد دارای دوسر در ورودی در قسمت های شرقی وغربی است که با دو فضای هشتی مانند ارتباط دارند. بالای سردر غربی، آیات و عباراتی بر خشت های کاشی به تاریخ ۱۲۳۰ ه.ق دیده می شود. صحن مسجد به صورت شرقی و غربی کشده شده و در اطراف آن، ایوان و شبستان هایی است که دهنه های رو به صحن دارند. شبستان اصلی مسجد، که ابعادی برابر با ۱۲×۳۳ متر دارد در ضلع جنوبی واقع شده و با کمک گنبدهای بزرگ و کوچک، طاق ها، جرزها و ستون هایی پوشش یافته است. در میانه شبستان رو به صحن، ایوانی دیده می شود که امروزه دهنه آن با پنجره فلزی مسدود شده است. در غرب شبستان، محراب قدیمی، و در ضلع جنوبی آن، دو محراب کاشی کاری جدید وجود دارد. محراب قدیمی، نیمه خراب و خشت کاشی های آن به هم ریخته است. بر متن و اطراف محراب، کتیبه هایی کاشی کاری و گچبری شده قابل مشاهده است. بر پاکار طاق ایوان در سه ضلع، اشعاری از ملک الشعرا، به تاریخ ۱۲۲۷ ه . ق نوشته اند.

راه های دسترسی به مسجد جامع

راه های دسترسی به مسجد جامع

برای اینکه بتوانید این بنا را از نزدیک مشاهده کنید باید راهی سفر به بابل شوید. برای این سفر می توانید از اتوبوس استفاده کنید و بلیط اتوبوس بابل را به صورت آنلاین خریداری کنید. پس از رسیدن به بابل باید به حدفاصل چهار راه شهدا و سه راه فرهنگ در این شهر بروید. پس از رسیدن به این محل می توانید این مسجد قدیمی را ببنید.

بازدید از مسجد جامع بابل

در ابتدا باید این موضوع را مطرح کنیم که این بنا هنوز هم به عنوان مسجد در حال استفاده است. بر اساس پیشنهاد مستر بلیط اگر می خواهید از آن دیدن کنید بهتر است در ساعات نماز به آنجا مراجعه نکنید تا به راحتی و به دور از شلوغی بتوانید از تمام بخش های دیدن کنید.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید