در این بخش از مجله مستر بلیط می خواهیم درباره آب انبار حاج کاظم بپردازیم. آب انبار، حوض یا استخر سر پوشیده ای است که برای ذخیره آب معمولاً در زیرزمین ساخته می شود. در مناطق کم آب و کویری آب انبار را از آب باران یا جویبار های فصلی پر می کنند. همان گونه که از نام آب انبار مشخص است، این سازه به منظور ذخیره آب در فصول پر آب و استفاده از آن در بقیه ایام سال ساخته می شود.
به دلیل خشکی آب و هوای بخش عمده ای از کشور ایران و عدم ریزش باران کافی در بیش از ۶ ماه از سال در اکثر نقاط و در نتیجه فصلی بودن آب رودخانه ها و عدم دسترسی به آب، از دیرباز تمهیدات گوناگونی جهت تأمین آب شیرین در فصول خشک سال اندیشیده می شد. آب انبار حاج کاظم در قزوین نیز به همین جهات احداث شده است. قزوین یکی از شهرهای ایران است که در قسمت مرکزی ایران قرار دارد.
تاریخچه آب انبار حاج کاظم
آب انبار حاج کاظم در سال۱۲۵۶ توسط فردی به نام حاج کاظم کوزه گر بنا شد و پس از مرگ او هم شخصی دیگر به نام حاج اسماعیل ادامه روند ساخت این آب انبار را متقبل شد. این بنا در تاریخ ۱۳ آبان سال ۱۳۵۱ با شماره ثبت ۹۳۳ در فهرست آثار ملی قرار گرفت.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
طی زمان گذشته در استان قزوین بیش از 133 آب انبار عمومی در سطح شهر وجود داشته است. علاوه بر آن در اکثر منازل قزوین هم به سبب کمبود آب، آب انبار های خانگی زیادی موجود بود. همچنین به جهت تامین آب مورد نیاز مردم و ذخیره آب مصرفی در هر محله ای تقریبا یک آب انبار تاسیس می شد. آب انبار حاج کاظم در موقعیت مکانی خیابان تبریز قرار دارد و هم اکنون این آب انبار تغییر کاربری داده و به کارگاه هم جوشی شیشه تبدیل شده است.
این آب انبار، از 37 پله ساخته شده که آن را از سنگ های زیبای تراشیده به وجود آورده اند. آب انبار حاج کاظم دارای ۲ شیر آب بوده است اما در حال حاضر فقط یکی از آن ها سالم مانده است. در گذشته وجود ۴ هواكش بلند و زیبا در داخل آن، فضای داخلی مخزن را تهویه و خنک می کرد، که متاسفانه در حال حاضر تنها یکی از آن ها باقی مانده است.
هواکش باقی مانده در پایین ۴ ضلعی و در بالا ۸ ضلعی است. از ویژگی های دیگر این آب انبار، وجود ۲ بادگیر به ارتفاع ۸ متر با تزئینات کاشی کاری است. همچنین ناگفته نماند که قطر جرز های آن حدود ۳ متر است و آن را با طاق و تویزه پوشش داده شده اند.
برای تهیه کردن بلیط های مورد نظر خود کافی است به سایت مستر بلیط مراجعه کنید و به راحتی به صورت آنلاین اقدام به خرید بلیط کنید و به دیدن آب انبار حاج کاظم بروید. مخزن مستطیل شکل این آب انبار با شفته آهک و آجر ساخته شده است. اضلاع قسمت ۸ ضلع در ۲ طبقه، دارای روزنه هایی برای جریان هوا است. این بخش نیز با قطعات کاشی و آجر تزیین شده است. بر بالای درگاه ورودی آب انبار دو کتیبه مرمر نصب شده که بر آن ها شعر هایی نوشته اند.
پوشش سقف آب انبار حاج کاظم مسطح بوده و اغلب قسمت های آن با آجر ساخته شده است. همچنین دارای تزیینات آجری و کاشی در نمای کلی آن است. سردر های آب انبار در نهایت عظمت و با كمال ظرافت و زیبایی ساخته شده اند و واژه علی به صورت خط بنایی در دو طرف راه پله، در نمای آجری اجرا شده است.
دیوارهای داخل مخزن از جنس ساروج است و در کل می توان گفت، ویژگی های منحصر به فرد و معماری بی نظیر این آب انبار از ارزش بسیار بالایی برای مردم ایران برخوردار است و هر ساله افراد زیادی برای تماشای این همه زیبایی و قدمت آب انبار حاج کاظم راهی شهر قزوین می شوند.
شرایط بازدید
بازدید از آب انبار حاج کاظم کاملا رایگان است و شما می توانید در هر زمانی که بخواهید به آن جا بروید. همان طور که می دانید در فصل تابستان هوا بسیار گرم و در زمستان نیز بسیار سرد بوده و ممکن است در چنین شرایطی مجال بازدید با خیال راحت از این بنای زیبا را نداشته باشید. در نتیجه به شما پیشنهاد می کنیم در فصل بهار که این شهر به دمای بسیار متعادل و ملایمی می رسد سفر کنید و از تماشای آب انبار حاج کاظم نهایت لذت را ببرید.
راه های دسترسی به آب انبار حاج کاظم
آب انبار حاج کاظم در استان قزوین، خیابان منتظری، خیابان تبریزی جنب خیابان نواب صفوی واقع شده است. افراد علاقه مند به بازدید از این مکان می توانند با هرگونه وسیله نقلیه از جمله هواپیما، قطار، اتوبوس و خودروی شخصی به شهر قزوین سفر کنند. اما اگر مکان زندگی شما با استان قزوین فاصله زیادی دارد، به شما پیشنهاد می کنیم با خرید بلیط قطار قزوین راهی این شهر شوید و از سفری راحت لذت ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید