قبرستان پیر بکران، در نزدیکی شهر اصفهان، یکی از قبرستان های قدیمی ایران است. پیر بکران شهر کوچکی در مرکز ایران در ۳۰ کیلومتری غرب اصفهان است که پیر بکران آرامگاه محمد بن بکران از عارفان و مشایخ صوفیه در آن واقع شده است. در ادامه مجله مستر بلیط همراه ما باشید تا شما را بیشتر با این قبرستان قدیمی آشنا کنیم.
تاریخچه قبرستان پیر بکران
این مکان دارای یک کنیسه و قبرهای زیادی است که نزدیک به ۲۰۰۰ سال قدمت دارند و به احتمال خیلی زیاد بین سال های ۷۰۳ تا ۷۱۲ هجری ساخته شده است. برخی نماد های یهودیان مانند شمعدان و ستاره داوود همه جای این مکان دیده می شود. استرا خاتون بت آشتر بنایی مذهبی متعلق به قوم یهود است.
نام مقبره استرا خاتون به مقبره سوسن دخت یا دخت یزد گرد نیز معروف است که طبق شواهد تاریخی گویا به ۱۴۰۰ سال قبل باز می گردد. سنگ قبر یافته شده از این بنا که به زبان عبری نوشته شده است و احتمالا تاریخ ۱۲۰۰ سال قبل را نمایش می دهد.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
با توجه به برخی از پژوهش ها و شواهد، بنای پیر بکران طی ۴ دوره مختلف شکل گرفته است. اتاق پیر نخستین بنایی است که آن را ساخته اند. این اتاق، که زمان دقیق احداث آن نیز مشخص نیست، در بخش شمالی بنا واقع شده و به شکل مربع در آمده و دارای یک در ورودی کوتاه در میانه ضلع جنوبی است که آن را به اتاق آرامگاه مرتبط می سازد. در هر یک از گوشه ها یک سه کنج قرار دارد که از طریق آن ها اساس مربع به دایره تبدیل، و طاق را اجرا کرده اند.
در دوره دوم ساخت این بنا مانند سنت معماری ساسانی، ایوانی رفیع با مصالح سنگ لاشه و ملات گچ فراوان برپا شده و با پوشش طاق آهنگ، نمایشگر تناسب های دوره ایلخانی است.
ایوان دارای ۳ طبقه، با محوری شمالی جنوبی، و طاق جناغی است که در مرکز بدنه شمالی قرار دارد و در دو سو با ردیفی از طاق نما ها در برگرفته شده است. ضخامت دیوارهای شرقی و غربی ایوان متفاوت است و در برخی از قسمت ها به پهنای ۳ متر و ۷۰ سانتی متر می رسد.
پس نشست ها و طاق نما هایی در نما های داخلی و بیرونی آن ایجاد شده که در بخش بیرونی برای سبک کردن بار ساختمان و تأمین روشنایی، و در بخش داخلی برای فضا سازی و خارج کردن دیوارها از یک نواختی و ایجاد بستری مناسب برای اجرای تزیینات بوده است.
دوره سوم معماری این بنا که پس از مرگ محمد بن بکران ساخته شده، برپایی دیواری است که تا نیمی از ایوان ارتفاع دارد و دهانه آن را مسدود می کند. در زمان مرمت بنا در دوره معاصر برای استحکام هر چه بیشتر این دیوار یک پشت بند ستبر نیز در بیرون آن ایجاد کرده اند. اتاق آرامگاه که با احداث دیوار شمالی به وجود آمده، محوطه کوچک و مستطیل شکلی است که سنگ مزار پیر را در بر دارد.
در دوره چهارم ساخت، یک پیش طاق و دالان در منتهی الیه جنوبی ضلع شرقی، با محوری عمود بر ایوان ساخته شده است. پیش طاق عبارت است از یک دهانه طاق جناغی در قابی مستطیل شکل با دو ردیف عمودی طاق نما و نغول در دو سوی آن که بسیار دیدنی هستند و شما می توانید با خرید بلیط اتوبوس فلاورجان به شهر بروید و از نزدیک شاهد آن ها باشید.
این قبرستان در واقع مقدس ترین عبادتگاه یهودیان به شمار می رود و در هنگام سال نو یهودیان و کلیمیان ایرانی از سراسر ایران به این محل می آیند و در اتاق های این محل اتراق می کنند. در کف این محل سفره ای چیده شده از سنگ تراش خورده به صورت مجسمه و خوراکی ها قرار داشته اما در سالیان اخیر به سرقت رفته اند.
همان طور که گفته شد این مکان دارای یک ایوان نیز است که انتهای آن را با دیوار مشبکی محصور و آن را به مقبره تبدیل کرده اند. طاق ایوان نوک تیز و دیوارهای کنار آن دارای نغول هایی با پوشش و تزیین گچبری است.
این بنای تک ایوانی، از نظر سبک معماری شبیه به معماری دوره ساسانی و یادآور طاق کسری است، ولی طاق ایوان به جای این که مانند طاق های دوره ساسانی هلالی باشد، نوک دار است.
شرایط بازدید
بهترین زمان برای بازدید از این قبرستان، لحظه تحویل سال نو است. در آن زمان افراد زیادی به آن جا می روند و مراسم های خاصی را اجرا می کنند که ممکن است برای تان جالب باشد. بهتر است برای خرید بلیط از رفت و آمد های زمان بر خودداری کنید و با مراجعه به سایت مستر بلیط به راحتی اقدام به خرید بلیط مورد نظر خود کنید.
راه های دسترسی به قبرستان پیر بکران
آرامگاه پیر بکران در ۳۰ کیلومتری جنوب غربی اصفهان، شهرستان فلاورجان شهر پیر بکران قرار دارد و افراد با وسایل نقلیه و مسافربری همچون هواپیما، قطار، اتوبوس و خودروی شخصی می توانند به راحتی به این مکان بروند.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید