خانه گازر کجاست؟ خانه های قدیمی، که امروزه یکی از انواع آثار تاریخی در شهرهای مختلف ایران به شمار می آیند، می توانند بهترین سرنخ از نوع زندگی افرادی باشند که در قرن های قبل از ما در ایران زندگی می کردند. این خانه با توجه به اقلیمی که در آن ساخته می شدند دارای معماری خاصی بودند و مصالحی که در آنها به کار برده می شد به آن سرزمین بر می گشت.
اکثر خانه های تاریخی که در ایران باقی مانده اند به دوران قاجار بر می گردند و کمتر خانه ای را در ایران می توانید بیابید که تاریخی بیش از این داشته باشد. بیشتر خانه های تاریخی دارای معماری شبیه به هم هستند که از اندرونی و بیرونی تشکیل شده اند.
شهر شوشتر که از شهرهای قدیمی ایران به شمار می رود دارای انواع مختلفی از خاه قدیمی است که در قسمت های مختلف شهر خودنمائی می کنند. یکی از این خانه ها، که موضوع مورد بحث ما در این بخش از مجله مستر بلیط است، خانه گازر است که به معرفی آن می پردازیم.
معرفی خانه گازر
این خانه در محله دلدل شهر شوشتر در استان خوزستان واقع شده است و قدمت آن را به دوران قاجار مربوط می دانند بر اساس کتیبه ای که در آن یافتند به سال 1277 بر می گردد. این خانه در ابتدای ساخت به فردی که نشانی از او در دست نیست تعلق داشت، ولی پس از آن فردی به نام گازر تملک آن را به دست گرفت و دلیل نامی که برای آن انتخاب کردند نیز، همین شخص است.
این خانه دارای معماری زیبا و فوق العاده ای است که هر بیننده ای با دیدن آن به تحسینش می پردازد. خانه گازر در تاریخ ۷ خرداد ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۳۰۰۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
معماری خانه گازر
این خانه در دو طبقه و به صورت اندرونی و بیرونی بنا شده است و مانند بسیاری از خانه های هم دوران خود دارای حیاطی است که به عنوان حیاط مرکزی شناخته می شود. خانه هایی که دارای حیاط مرکزی هستند به گونه ای ساخته می شوند که اتاق ها در دور تا دور حیاط قرار می گیرند.
پنجره های آن دارای قاب های چوبی است که زیبائی متفاوتی را به آن بخشیده است. برای رفتن به زیر زمین خانه باید از پلکانی که در حیاط قرار دارد استفاده شود. ایوانی وسیع در حیاط خانه قرار دارد که راه ورود به اتاق ها از این ایوان می گذرد و به وسیله چند پله به حیاط متصل می شود. طبقه دوم بنا، بر روی شبستان ایجاد شده است که جلوه ای ویژه به خانه داده است.
شوادان، که یکی از عناصر اصلی معماری شهرهای شوشتر و دزفول است، در این خانه نیز وجود دارد. شوادان یکی از ویژگی های منحصر به فرد معماری در شوشتر است که برای فرار از گرما کاربرد داشته است.
مصالح به کار رفته در خانه سنگ، آجر و ملات گچ است و تزئینات معماری سنتی زینت بخش آن شده است که از انواع آجر کاری، حجاری، گچبری مشبک در نورگیرهای پیشانی طاقنماها و آجرکاریها بر سطوح دیوار ایوان و حجاری بر بالای ورودی اتاق به کار برده شده است.
از دیگر بخش های خانه می توان به آشپزخانه، سکو، سر در ورودی، در ورودی، هشتی، دالان، ایوان ها، حیاط و اتاقهای اطراف آن، حوض و سرویس ها اشاره کرد.
راه های دسترسی به خانه گازر
برای دسترسی به این خانه باید خود را به محله دلدل در شهر شوشتر برسانید. می توانید با استفاده از وسایل نقلیه عمومی خود را به این منطقه برسانید.
شرایط بازدید
برای بازدید از این خانه سنتی نیاز به شرایط خاصی نیست بهتر است در طول روز و در روشنایی به دیدار آن بروید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید