بی شک مساجد، تکیه ها و کلیساها از نمادهای تدین هر شهری بشمار می روند و نمونه های بسیار قدیمی آنها در کشور ما بخشی از جاذبه های گردشگری را به خود اختصاص داده اند. در گوشه گوشه ایران مساجد زیبا و منحصربه فردی به چشم می خورد که از نظر قدمت و معماری با هم تفاوت هایی دارند و اکنون برای همیشه در قلب تاریخ به ثبت رسیده اند. اگر می خواهید به شهر جنوبی بندرعباس سفر کنید و به سراغ جاذبه های گردشگری آن بروید، نام مسجد گله داری را به خاطر بسپارید. این مسجد که در محلهٔ قلعه شاهی ساخته شده است و به عزیزان اهل تسنن تعلق دارد. جو روحانی و دلنشین آن باعث شده است به یکی از مناطق دیدنی این شهر جنوبی تبدیل شود. چنانچه تصمیم دارید از مسجد گله داری بندرعباس بازدید نمایید، توصیه می کنیم با مجله مستر بلیط همراه باشید تا اطلاعات کامل تری در خصوص آن بدست آورید.
تاریخچه
پیشنه ساخت مسجد گله داری به سال 1296 هجری قمری برابر با سال 1258 هجری شمسی بر می گردد. بانی اصلی این بنا یکی از تجار بزرگ بندرعباس به نام حاج عبدالرحیم گله داری بود که پس از گذشت سال ها، پسرش احمد گله داری به عنوان میراث دار او به احداث بناهای دیگری از جمله حمام گله داری و عمارت کلاه فرنگی گله داری روی آورد. درقسمتی از شبستان این مسجد زیبا یک سنگ نوشته ارزشمند وجود دارد که در سال 1338 هجری قمری نگارش شده است و روی آن نام احمد گله داری به چشم می خورد. گویا ایشان تمام کننده بنای مسجد بعد از پدرشان بوده اند به همین خاطر نام شان بر روی این کتیبه حک شده است. زمین مسجد گله داری متعلق به یک مسجد کوچک از قرن سیزدهم بود که بعدها با صرف هزینه های بسیار زیاد به مسجد کنونی تبدیل شد. اگر به این دیدن این مسجد بیاید این فرصت را دارید که از جاذبه های نزدیک به آن مثل مسجد ناصری، امام زاده شاه محمدتقی، حمام گله داری و مسجد جامع سنیان نیز بازدید به عمل بیاورید. ضمناً باید اشاره کنیم که حمام گله داری اکنون موزه مردم شناسی استان هرمزگان بشمار می رود. این مسجد که به یکی از جاذبه های معروف و پربازدید بندرعباس تبدیل شده از حیث اهمیت تاریخی و فرهنگی که دارد با شماره 1595/3 در لیست آثار ملی کشور ثبت شده است. اگر از دوستداران بناهای تاریخی و مذهبی هستید، پیشنهاد می کنیم که بازدید از مسجد گله داری بندرعباس را در برنامه گردشگری خود داشته باشید. با خرید بلیط هواپیما بندرعباس می توانید از هر نقطه کشور، سفری یکسره به این شهر را تجربه کنید.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
مسجد گله داری به وسیله مسلمانان اهل تسنن احداث شده است که معماری آن شباهت زیادی به معماری مساجد اعراب حجاز دارد. در واقع با ورود به این فضای روحانی اولین چیزی که توجه شما را به خود جلب می کند همین معماری و نوع ساخت بناست. پلان این مسجد به صورت مربعی بوده و ستون های بلند آن زبیایی خاصی به بنا بخشیده اند. صحن مسجد گله داری بزرگ و بی آلایش بوده است و در آن تزئینات خاصی نمی بینید. هدف از این کار سادگی و جلب توجه مسلمانان به معبود و دوری از تجملات است. چهار طرف مسجد را 24 ستون بلند پوشش می دهند که بر پایه های مربع شکل استوار هستند و از 2 متر به بعد، تبدیل به طاق هایی شده اند که با یک گچ بری ساده، نمای خاصی به محیط می بخشند. نمای داخلی شبستان مسجد از نظر زیبایی تحسین برانگیز است. تعداد ستون های داخل آن به 36 عدد می رسد که 16 مورد از آنها مانند ستون های بیرون ساخته شده اند و در مابین شبستان استوار هستند. بقیه ستون ها نیز ارتفاع کمتری نسبت به 16 مورد قبلی دارند و به وسیله طاق های شکسته و گچ بری های ماهرانه با هم پیوند زده شده اند. برای سقف این بنا از ادغام چوب، کلوخ و سیمان استفاده شده است که با تیرهای چوبی به هم وصل هستند. ناگفته نماند که مسجد گله داری در سال 1354 مورد بازسازی و مرمت واقع شد و به جهت محکم سازی ها از مصالح جدید کمک گرفتند.
وقتی وارد شبستان می شوید در ضلع غربی، محرابی توجه شما را به خود جلب می کند که بر جو روحانی و دلنشین مسجد می افزاید. این محراب حکم همان منبر را برای سخنران مسجد دارد که تقریبا 5/2 متر بلندی داشته و درون آن با گچ بری های زیبا و حرفه ای، تزئین شده است. برای پوشش کف شبستان از موکت های سبز با طرح سجاده کمک گرفته اند. از گلدسته های مسجد گله داری نباید غافل شد. آنها دارای 8 متر بلندی هستند و سال ها پیش رو به نابودی بودند؛ اما با مرمتی که در سال 1354 روی مسجد صورت گرفت از ویرانی آنها جلوگیری شد. در داخل این گلدسته ها یک پلکان طراحی شده است که برای گفتن اذان می توان از آن بالا رفت؛ اما این کار برای بازدیدکنندگان ممنوع است. آنچه باعث شده مسجد گله داری مورد توجه گردشگران زیادی قرار بگیرد، پیشینه تاریخی و زیبایی آن است. از این مکان هنوز هم برای اجتماعات دینی و به جا آوردن فریضه نماز استفاده می شود، در نتیجه توصیه می کنیم با وضو وارد صحن شوید و در آن به عبادت و راز و نیاز با خدا بپردازید. متاسفانه در سال های اخیر ساختمان های متعددی در اطراف این بنا ساخته شده که موجب مخفی شدن قسمتی از زیبایی های آن شده است. اگر قصد دارید به بندرعباس سفر کنید می توانید بلیط وسیله نقلیه خود را به صورت اینترنتی از سایت مستر بلیط تهیه نمایید.
شرایط بازدید
مسجد گله داری در محله «اوزی ها» یا همان «قلعه شاهی» شهر بندرعباس قرار دارد. می دانید که این شهر از نظر آب و هوایی گرم و بسیار مرطوب است، این موضوع موجب شده سفر تفریحی در فصل تابستان یا حتی ماه های آخر بهار به این شهر صورت نگیرد؛ زیرا گرمای هوا برای افراد غیر بومی بسیار آزار دهنده است. بهترین زمان برای سفر به بندرعباس و بازدید از جاذبه های گردشگری آن ماه های آخر پاییز و زمستان است. البته به شما توصیه می کنیم که پیش از سفر به استان هرمزگان، وضعیت جوی را چک کنید که مبادا گرفتار باران های شدید فصلی شوید. رفتن به مسجد گله داری نیازمند شرایط خاصی نیست و شما می توانید بدون هیچ مانعی از این بنای زیبا و تاریخی دیدن کنید.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
مسجد گله داری در حاشیه جنوب شهر و در حوالی ساحل بنا شده است و تا پایانه اتوبوس های دریایی، فاصله چندانی ندارد. بهترین مسیر پیشنهادی برای رفتن به این مکان این است که در بلوار آیت الله طالقانی، پیش از اینکه به میدان لارک برسید، به خیابان دانش بروید. تا منتهی الیه این خیابان را طی کنید و هنگامی که به بلوار امام خمینی رسیدید به سمت راست بروید تا زمانی که با تابلوی راهنمای مسجد روبه رو می شوید. اگر با ماشین شخصی به بازدید این مسجد می روید بهتر است بدانید که احتمالا برای جای پارک به مشکل بر می خورد؛ در نتیجه توصیه می کنیم از ناوگان حمل و نقل عمومی بهره ببرید.
آدرس: استان هرمزگان، بندرعباس، بلوار امام خمینی (ره)، محله اوزی ها.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید