بقعه امامزاده زید الکبیر

بقعه امامزاده زید الکبیر

انواع مختلفی از گردشگری وجود دارد که یکی از آنها گردشگری مذهبی محسوب می شود و یکی از رایج ترین شکل های گردشگری در سراسر جهان به شمار می رود که سابقه آن مربوط با قرون گذشته است و به طور کلی شامل سفرها و بازدید هایی می شود که اصلی ترین هدف از آ نها تجرب های مذهبی است. جاذبه های مذهبی، زیارتگاه ها و اماکن مقدس هر ساله تعداد زیادی از گردشگران را به سوی خود جذب می کنند. امروزه سفر های زیارتی و مذهبی بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته و گردشگری مذهبی رشد و گسترش قابل توجهی یافته است، به گونه ای که مذهب یکی از اصلی ترین انگیزه های سفر شناخته می شود. بازدید گردشگران از اماکن مقدس مانند زیارتگاه ها، مقابر و امامزاده ها در چارچوب گردشگری مذهبی یکی از اشتغال زاترین و پردرآمدترین فعالیت های اقتصادی به شمار می آید و فواید آن به لحاظ اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی برای مردم و دولت هر کشوری شایان توجه است. در ایران اماکن زیارتی متعددی وجود دارد و دلیل آن می توان در هجرت برخی از خاندان پیامبر به این سرزمین دانست. یکی از این اماکن زیارتی بقعه امامزاده زید الکبیر محسوب می شود که در استان زنجان و شهرستان ابهر قرار دارد.

معرفی بقعه امامزاده زید الکبیر

معرفی بقعه امامزاده زید الکبیر

در این بخش از مجله مستر بلیط به سراغ یکی از جاذبه های مذهبی در شهرستان ابهر در استان زنجان رفته ایم. شهرستان ابهر یکی از مراکز گردشگری استان زنجان به حساب می آید که مرکز آن شهر ابهر است. این شهرستان در ناحیه ای کوهستانی قرار دارد و دارای آب و هوایی سرد در زمستان ها و خنک و مطبوع در تابستان است. اقلیم این محیط باعث شده است که در این منطقه جاذبه های طبیعی متنوعی وجود داشته باشد ولی لازم به ذکر است که این شهرستان که قدمتی بالا دارد، دارای جاذبه های قدیمی و تاریخی زیادی نیز است. یکی از این جاذبه ها که در دسته جاذبه های تاریخی مذهبی قرار می گیرد بقعه امامزاده زید الکبیر به شمار می رود. این مکان در شرق شهر ابهر قرار دارد و قدمت آن به قرن نهم هجری بر می گردد. امامزاده در بین اهالی محلی و مردم منطقه از اهیمت و ارزش بالایی برخوردار است و سالانه افراد زیادی به زیارت ایشان می روند.

تاریخچه امامزاده زید الکبیر

تاریخچه امامزاده زید الکبیر

به استناد متن کتاب منتقله الطالبین، شجره نامه امامزاده شاهزاده زیدالکبیر به امام علی (ع) می رسد. ایشان ابوعلی محمد بن احمد بن عبدالله بن دردار بن حسین بن زید شهید بن علی زین العابدین بن حسن بن علی بن ابیطالب (علیه السلام) هستند، که از شهر مدینه به شهر ابهر هجرت نمودند. امامزاده زیدالکبیر(علیه السلام) نوه برادری حضرت عبدالعظیم شهر ری است. عده ای از علمای انساب من جمله سیدابوالعزّ نسابه، نسب وی را با محمد ساطوره بن احمد بن عبدالله القاضه اشتباه نموده اند که امام فخر رازعابه این مطلب اشاره دارد. یک سنگ سفید کوچک در یکی از دیوار های امام زاده دیده می شود، که تاریخ 1075 هجری قمری را نشان می دهد که به احتمال زیاد بنا در این تاریخ مورد مرمت قرار گرفته است. در سال 1364 ه. ش شبستانی با نام حسینیه حضرت رقیه به دست مردم ساخته شده و به امامزاده محلق گشته است. مستر بلیط اطلاعات کاملی در رابطه با این امامزاده در اختیار شما قرار می دهد.

معماری بنای امامزاده زید

معماری بنای امامزاده زید

این بنا از دو قسمت تشکیل گردیده است که قسمت نخست هشتی یا راهرو به شمار می رود و به عنوان فضای مقدماتی ورود به شبستان اصلی بوجود آمده است، پوشش سقف این قسمت طاق و تویزه های زیبایی تشکیل می دهد. فضای دوم که با یک ورودی با هشتی مرتبط می شود، قسمت اصلی بقعه محسوب می شود. قبر امامزاده در وسط شبستان گنبددار قرار دارد و ضریحی بر روی آن قرار گرفته است. در گذشته بر روی مقبره ایشان ضریح چوبی وجود داشت که پس از نصب ضریح جدید همچنان در این محل نگهداری می شود و از جمله آثار قدیمی به شمار می آید. بر روی سقف بقعه گنبدی زیبا و مخروطی دیده می شود که از جمله ویژگی ‌های آن سطوح خارجی آن به شمار می رود، که دارای پوشش کاشی فیروزه‌ای مزین به طرح‌های هندسی و کاربندی رنگی زیبای آن بر سطح گچی در نمای داخلی است. بلندی دکل بنا، ۱۳ متر، ارتفاع گنبد، و قطر ساقهٔ آن ۵ متری می شود. گنبد بنا به صورت دو پوسته ساخته شده است، که پوستهٔ داخلی آن در ارتفاع ۵ متری از سطح بقعه قرار دارد.

راه های دسترسی به بقعه امامزاده زید

راه های دسترسی به بقعه امامزاده زید

برای اینکه به زیات این بنا بروید باید راهی شهرستان ابهر شوید و با خرید بلیط اتوبوس ابهر می توانید این سفر را آغاز کنید. پس از اینکه به این شهر رسیدید می توانید با وسایل نقلیه عمومی به این امامزاده مراجعه  کنید.

بازدید از بقعه امامزاده زید الکبیر

برای زیارت این امامزاده می توانید در تمام روزهای هفته و در هر زمانی که تمایل داشته باشید مراجعه کنید و ساعت خاصی برای اینکار وجود ندارد. در این مکان کلیه امکانات رفاهی وجود دارد و شما می توانید از آنها استفاده کنید.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید