سالانه افراد زیادی به دنبال شهر های تاریخی برای سفر می گردنند، تا بتوانند ساعاتی خوش برای خود و خانواده اشان رقم بزند. یکی از استان های ایران که به دلیل داشتن جاذبه های فراوان هرسال تعداد زیادی مسافر را در خود جای می دهد بوشهر است، بوشهر دارای مناطق فرهنگی و تاریخی فراوان است. یکی از مناطق تاریخی این استان، امامزاده میرمحمد حنفیه به شمار می رود که در استان بوشهر، جنوب غربی جزیره خارک واقع شده است. این بنا متعلق به 738 هجری قمری می باشد که در دوران سلجوقی بنا گردیده است، این امامزاده به دلیل موقعیت و تاریخچه ای که دارد مورد توجه بسیاری از مردم و حتی گردشگرا قرار گرفته است. این مکان به قدری مهم و شناخته شده بود که دریا نوردان و گردشگرانی که از کشور های هند و پاکستان به ایران سفر می کردند به این امامزاده می رفتند و ادای احترام می کردند و همچنین نیازات بقعه رو برطرف می کردند و به کار هایش رسیدگی می کردند. برای داشتن اطلاعات بیشتر درباره این امامزاده با مجله مستر بلیط همراه باشید.
تاریخچه امامزاده میرمحمد حنفیه
این مقبره یکی از ارزشمند ترین مکان های تاریخی ایران به شمار می رود که قدمت آن به قرن هشتم ه.ق باز می گردد. این مکان در سال 1377 و در روز 16 آذر به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است. در سال مردمان و گردشگران بسیاری برای دیدن این مکان که قدمتش به هفت قرن می رسد به استان بوشهر سفر می کنند. این مقبره متعلق به یکی از فرزندان امام علی است، گفته می شود امام علی از بانویی به اسم خوله بنت جعفر بن قیس فرزندی پسر به دنیا می آورد که اسم آن را محمد می گذارد. این بانو اهل طایفه بنی حنفیه بوده و شهرت پسرش به محمد حنفیه به همین دلیل است. این موضوع که قبر ایشان در کجا قرار گرفته، مقداری پیچیده شده است و نظرات متفاوتی در این باره وجود دارد، بسیاری از عالمان می گویند که قبر ایشان در شهر مکه و مدینه قرار گرفته است و بعضی دیگر اعتقاد دارند که در استان بوشهر به خاک سپرده شده است. در آرامگاه ایشان کتیبه ای وجود دارد که همان کاشی معرق محسوب می شود که بر روی آن نوشته شده است هذه المشهد امیر المومنین محمد بن امیر الامومنین علی. این قاب ابعادی برابر دو متر نیم در نیم متر دارد که گلبرگ های حنایی به زیبایی آن دامن زده است. اما علت اینکه می گویند قبر محمد حنیفه در این مکان قرار دارد این است که در طول زندگی ایشان خاندان بنی امیه ظلم زیادی به خانواده بنی هاشم داشته است و به همین دلیل ایشان برای مهاجرت به مدینه در مسیر بصره به دلیل استراحت به خارک رفته اند و مدتی را در این مکان به استراحت پرداخته اند، اما متاسفانه در این مکان به دیار باقی می شتابند. اگر مشتاق به دیدن این مکان شده اید بهتر است به سایت مستر بلیط مراجعه فرمایید.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
این بنای زیبا توسط علی بن حسین بخارایی ساخته شده و از معماری جالبی تشکیل شده است. امامزاده از دو گنبد یکی به شکل هرم و دیگری به شکل دایره تشکیل شده که مشابه همچین بنایی در بغداد نزدیکی خلیج فارس یافت شده است. این آرامگاه در فاصله ی 100متری از کوهستان ساخته شده، که از دو قسمت آرامگاه و مصلی تشکیل شده است که در این مقاله هر کدام از آن هارا به صورت جداگانه برایتان توضیح خواهیم داد.
بخش آرامگاه
این بخش که مانند اتاق و ابعاد آن برابر 20 متر مربع است و راه اتصالی بین مصلی و آرامگاه را محرابی متصل می گرداند. محققان به این نتیجه رسیده اند که در قرن هشتم بخش هایی مانند نماز خانه به آرامگاه اضافه گردیده است بدون اینکه صدمه ای به بافت اصلی آن بگردد. فضای داخلی آرامگاه از کاشی های هشت ضلعی ساخته شده است که بنظر می رسد این سبک از معماری به دوران مغول بازگردد که در سال 738 هجری قمری ساخته شده است. رنگ های به کار رفته در کاشی های آرامگاه به رنگ آبی آسمانی، تیره و سفید با لعاب های سیاه است که به همین دلیل می توان نتیجه گرفت این نوع سبک از کاشی کاری به اوایل قرن 14 میلادی باز می گردد.
بخش مصلی
با توجه به یافته هایی که در دسترس می باشد باستان شناسان دریافته اند که ساخت مصلی حدود 200سال پس از ساخت آرامگاه صورت گرفته، مصلی از بنایی به صورت چهار ایوان تشکیل شده است که ضلع های آن برابر 7 متر است. کاشی کاری های درون این مصلی به طور حیرت انگیزی صورت گرفته، که طرح آن به طور کوکبی شکل است. با توجه به نوع کاشی ها و طرز چیدمان آن باستان شناسان می گویند این نوع متعلق به دوران ایلخانی است. بعضی از ابیات سعدی با خط نستعلیق را می توان در حاشیه این کاشی ها مشاهده نمود.
شرایط بازدید از امامزاده میرمحمد حنفیه
برای بازدید از این مکان با ارزش در تمام ایام سال می توانید برنامه ریزی کنید و همراه خانواده روز های خاطره انگیز برای خودتان بسازید؛ اما به دلیل شرایط آب و هوایی استان بوشهر فصل های زمستان و پاییز یکی از بهترین فصل های سفر به استان بوشهر است.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
اگر قصد سفر به این امامزاده را دارید به دو صورت می توانید اقدام به سفر کنید یک از طریق اتومبیل شخصی و دو از طریق وسایل نقلیه عمومی. اگر با اتومبیل شخصی می خواهید سفر کنید از جاده های منتهی به استان بوشهر حرکت کنید و پس از رسیدن به این استان از طریق تابلو های راهنمایی رانندگی می توانید جزیره خارک را پیدا کنید و باز هم از طریق تابلو هایی که برای شما تعبیه شده است می توانید امام زاده میر محمد حنفیه را پیدا کنید. اگر به دلایل مختلف قصد سفر با وسایل نقلیه عمومی را دارید می توانید با مراجعه به سایت و رزرو بلیط هواپیما خارک سفری خوش را برای خود و خانوادتان رقم بزنید.
بادرود این امامزاده محمدحنفیه نیست ،به احتمال خیلی زیاد از بستگان میرمهنااست که هنگام فرار از اذیت و آزارهای کریم خان زند بسمت بصره همراه وی بوده است اما به دلایل نامعلومی تا بصره اورا همراهی نکرد ودر این منطقه ماند
تشکر از شما دوست عزیز
این مزار مربوط به یکی از نوادگان محمد حنفیه هست . که باید زیر گنبد اصلی قرار گرفته باشد . و قبر کناری زیر گنبد فرعی مربوط به مریدان و خادمان حرم .ضمنازمان سلجوقیان بنا ترمیم می شود ومیر مهنا وغیره مربوط به دوره زندیه و وس از آن .