شیراز شهری با قدمتی بیش از 3000 ساله که هزاران سال است که مرکز فرهنگ ایرانیان است، شیراز شهری مملو از مساجد تاریخی و باغ های زیبا است. در اینجا که به عنوان یکی از آزادترین شهرهای کل ایران شناخته می شود، می توانید کافه هایی بسیار زیبا و فضای خنک و جوان و سرزنده در سطح شهر پیدا کنید.
خوشا شیراز و وضع بی مثالش خداوندا نگه دار از زوالش
حافظ، شاعر پارسی گوی قرن چهاردهم و بومی شیراز این شعر را در وصف شیراز نوشته است، ابیاتی که به شعار غیر رسمی سرمایه فرهنگی ایران درآمده است. شیراز شهری با تاریخ کهن و شعرای فراوان است و باید در راس برنامه های گردشگری قرار داشته باشد. دلایل بسیاری وجود دارد که این شهر را به بهترین گزینه برای ایران گردی بدل می کند.
یکی از این گزینه ها وجود بناها و آثار تاریخی بی شمار و حیرت انگیز است که بازدید آنها خالی از لطف نیست. استان فارس یکی از خوش آب و هوا ترین و تاریخی ترین استان های کشور ایران است که هرساله گردشگران بسیاری برای بازدید از جاذبه های گردشگری زیبای این استان به شیراز می روند. همچنین شهر شیراز پایتخت استان فارس، به تنهایی خیلی از مکان های گردشگری را در خود جای داده که یکی از همین جاذبه های بسیار زیبا باغ دلگشا است.
البته درون شیراز باغ های تاریخی و گردشگری دیگری هم وجود دارد که بازدید از آن ها خالی از لطف نیست. اگر از علاقه مندان به تاریخ کشور ایران باشید دانستن اطلاعاتی درمورد این آثار برای شما ضروری است، بنابراین در این بخش از مجله مستر بلیط به سراغ باغ دلگشا در شیراز رفته ایم که سرشار از لطافت و زیبائی می باشد.
معرفی باغ دلگشا
شهر شیراز به عنوان شهر باغ های زیبا شناخته می شود. یکی از باغهای شگفت انگیز آن باغ باستانی دلگشا است. باغ دلگشای شیراز، همانند نامش دل را باز می کند و روح انسان را تازه می کند. این باغ زیبا دارای بخش های مختلفی است که می توانند از آن ها بازدید کنند. شاید راجع به بهار شیراز مطالبی خوانده باشید، اما اگر نخوانده اید، سعی کنید حتما در فصل اردیبهشت به باغ دلگشای شیراز بروید و با بوی نارنج ها و گل ها، نفسی تازه کنید و آرامش را با عمق وجود احساس کنید.
اگر در اردیبهشت ماه از این باغ بازدید کنید، عطر و بوی دلپذیر شکوفه های نارنج تازه شما را سرشار از انرژی و شادی خواهد کرد زیرا این باغ پر از درختان نارنج است. علاوه بر این، در سال 2002 در فهرست میراث ملی ایران به ثبت رسیده و اولین عمارت کلاه فرنگی در ایران متعلق به این باغ است. باغ دلگشا در قسمت شمال شرقی شیراز و در مجاورت مقبره سعدی واقع شده است.
از جاذبه های نزدیک به این مکان می توان به شاه چراغ، دروازه قرآن و مقبره خواجوی کرمانی و مقبره حافظ اشاره کرد. این مجموعه دلنواز، علاوه بر زیبایی چشم گیر، قدمت بسیاری هم دارد و از تاریخی ترین باغ های شیراز به شمار می رود. همچنین باغ دلگشا، در گذشته امنیت بسیاری داشته است که شاهان مختلف به دلیل دیوار های بسیار بلند، از آن استفاده می کردند و در بین شاهانی که بر شیراز حکومت می کردند، بسیار محبوب و با اهمیت بوده است.
تاریخچه باغ دلگشا
باغ دلگشا یکی از باغ های تاریخی شیراز است که در کنار مقبره سعدی واقع شده است. قدمت این باغ به دوره ساسانیان باز می گردد. باغ دلگشا سه سلسله را به چشم دیده و با گذشت سال های بسیاری هنوز استحکام خود را حفظ کرده است، فقط در بعضی مواقع برخی از قسمت های نمای خارجی آن به دلیل عوامل جوی، مرمت و بازسازی می شود. سلسه هایی همانند ساسانیان، صفوی و قاجاریه، از این باغ استفاده کردند که همه آن ها این باغ زیبا را، تفریحگاه خود می دانستند.
البته جالب است بدانید که این باغ به قدری در بین شاهان ایرانی و خارجی محبوب بوده است؛ که یکی از شاهان به نام تیمور دستور ساخت همین مدل باغ با همین نقشه و نام مشابه، در سمر قند داده است. تیمور پس از بازدید از این باغ، باغی را در سمرقند ساخت و آن را دلگشا نامید. همچنین در دوره صفویه و افشاریه یک مکان تفریحی عالی بوده است. بدترین شرایط آن در دوره زمانی بین حاکمیت نادرشاه، پادشاه افشاریه و آغاز دوره زند اتفاق افتاد و متحمل خسارات جدی شد. اما خوشبختانه توسط پادشاه سخاوتمند ایران، کریم خان زند تعمیر و نوسازی شد.
علاوه بر این، برخی از بناها در دوره قاجار به این سازه اضافه شدند. تک تک افرادی که مدتی در این عمارت زندگی میکردند با افزودن تغییرات مداوم در آن، تلاش های بسیاری برای زنده نگه داشتن آن داشتند.
معماری باغ دلگشا
یک واقعیت در مورد باغ ایرانی این است که در وسط مسیر آن به سمت مرکز باغ یک جوی آب کوچک قرار دارد و یک حوض کوچک یا بزرگ در مرکز مقابل یک عمارت عظیم واقع شده است. اطراف این مجموعه نیز درختان بلندی زیبا وجود دارد. باغ دلگشا در کل 7.5 هکتار مساحت دارد و نوع غالب درختان آن نارنج است که بوی عالی شکوفه های نارنج را در باغ در اردبیهشت پخش می کند. حصارهایی اطراف باغ وجود دارد اما درختان بلند و بوته ها نرده ها را پوشانده اند. در سراسر باغ چشمه های چشم نواز و جریان آب وجود دارد که به کوشک اصلی می رسند.
محور اصلی باغ به چهار بخش مستطیل با محور عمود تقسیم می شود و عمارت کلاه فرنگی در مرکز این تقاطع ساخته شده است و باغ دلگشا را دیدنی تر می کند. روبروی عمارت كلاه فرنگی در وسط باغ، حوض سنگی بزرگی وجود دارد. باغ دلگشا فقط درخت نارنج ندارد. درختان سرو، کاج و نخل در شمال آن «باغ طاووس» را تشکیل می دهند.
همانطور که گفته شد، دیدنی ترین و برجسته ترین بخش این باغ، عمارت آن است که از دوران زندیه باقی مانده است. این عمارت دارای سه طبقه در جنوب و دو طبقه در شمال است که شامل یک سالن و چهار شاه نشین (نوعی اتاق سلطنتی سنتی در خانه های قدیمی ایرانی) بر اساس معماری کاخ های بیشاپور ساسانی است. طبقه دوم دارای یک ایوان بزرگ است که دارای دو ستون با چشم انداز به حوض سنگی است. سقف ساختمان یک گنبد ساده است.
در داخل کوشک یا کلاه فرنگی با دیوارهای آینه کاری زیبا، نقاشی های روغنی شگفت انگیز، سقف های چوبی و گچ کاری های سنتی ایرانی تزئین شده است. و در اطراف، اشعار شاعر قرن سیزدهم شوریده شیرازی با خط نستعلیق حک شده است. در طبقه اول، حوض هشت ضلعی با کاشی های آبی دلربا وجود دارد. با توجه به سلیقه ساکنان باغ، در زمانهای مختلف چیزهای زیادی به آن اضافه شده است. این تغییرات شامل برش های آینه کاری، تزئینات سقفی و نقاشی های گل است.
عمارت کلاه فرنگی باغ دلگشا
بنای مرکزی که در مرکز باغ ایرانی قرار دارد با نام کلاه فرنگی شناخته می شود، بنایی مرتفع و مجلل در وسط باغ. این سازه سه طبقه در باغ دلگشا دارای دو درب ورودی از دو طرف است. همه درها با ظرافت تزئین شده اند. زمانی که وارد ساختمان می شوید، با یک سالن بزرگ که چهار اتاق بزرگ دارد روبرو می شوید.
یک حوضچه کاشی کاری آبی با یک فواره در مرکز سالن وجود دارد که این ساختمان را بسیار زیباتر می کند. سقف ها از جنس چوب هستند که با قطعات گچی خیره کننده و قطعات آینه ای روی سطح تزئین شده اند. آنها معمولاً به شکل گنبد یا سقف شیروانی هستند. نقاشی روغنی گل ها و گیاهان بر ظرافت این بنا می افزاید. این نوع معماری ترکیبی از سبک های ایرانی و اروپایی است که در دوره قاجار بسیار رایج شد. کلاه فرنگی باغ دلگشا به دوره زند مربوط می شود.
همچنین خانه باغی دقیقا در وسط بنا شده است که اگر از بالا به باغ نگاه کنیم، یک محوطه سر سبز را مشاهده می کنیم که خط آبی رنگی در میان آن واقع شده است و خط آبی رنگ که همان حوضچه ها هستند به یک خانه سه طبقه تمام می شود. مصالح به کار رفته در این خانه آجر، سنگ و چوب و رنگ نمای بیرونی هم به آبی و کرمی تیره است.
همچنین در برخی از قسمت ها آینه هم کار شده است که به زیبایی آن افزوده است؛ و ویلا را به یک عمارت ایرانی اصیل تبدیل کرده است. سقف آن مسطح و جنس و پوشش روی آن ایرانیت است؛ که آن را برای محافظت از سقف در برابر عوامل جوی مانند باد، باران، برف و.. نصب کرده اند.
موزه باغ دلگشا
در داخل عمارت، موزه ای وجود دارد که علاوه بر لذت بردن از زیبایی های باغ ، می توانید از بازدید از اشیای باستانی نیز لذت ببرید. مجموعه مناسبی از سکه ها از زمان های قدیم تا زمان پهلوی به نمایش گذاشته شده است. اشیاء با ارزش دیگر یک قرآن سلجوقی است که بر روی پوست گوزن نوشته شده است. از دیگر اشیا باارزش دیگر که در این موزه وجود دارد می توان به لباس، فرش، ظروف، تمبر، کبریت، دوچرخه قدیمی و نقشه های ایران در دوره های مختلف اشاره کرد.
لذت بخش ترین قسمت موزه به گفته گردشگران، مجموعه رادیوهای آن است. 50 رادیو در این بخش جمع آوری شده اند که نشان دهنده سطح متفاوتی از تکنولوژی در دوره های مختلف در تاریخ است. با کمال تعجب، رادیویی وجود دارد که با استفاده از نفت به جای باتری یا برق کار می کند. شما مطمئناً این موزه را دوست خواهید داشت و گذر زمان را در اینجا فراموش خواهید کرد زیرا بیش از حد اشغال شده اید و درباره هر رادیو بیشتر بدانید.
بهترین زمان برای بازدید از باغ دلگشا
به طور کلی، ایده آل ترین زمان برای بازدید از جاذبه های شیراز، اردبیهشت و اوایل خرداد ماه است که شکوفه های نارنج باز می شوند و کل شهر از بوی دلپذیر آنها پر می شود. ساعات بازدید از باغ 8:00 تا 23:00 در بهار و تابستان و 8:00 تا 22:00 در پاییز و زمستان است. برای سفر به این شهر و خرید بلیط هواپیمای شیراز از طریق آنلاین می باشد. با مستر بلیط خریدی امن و بی دردسر را تجربه کنید.
شما برای این که بتوانید از باغ دلگشاه بازدید کنید، باید حتما هزینه بلیط را بپردازید و سپس وارد آنجا شوید. همچنین فقط می توانید در باغ گشت و گذار کنید؛ اما وارد شدن به درون ساختمان ممنوع شده است و کسی نمی تواند فعلا به آنجا وارد شود. محدودیت سنی برای وارد شدن به باغ وجود ندارد اما اگر قصد دارید که با کودک به بازدید از باغ بروید، حتما مواظب باشید که کودک به طرف حوض ها نرود، زیرا کمی عمق آب برای کودکان زیاد است.
راه های دسترسی به باغ دلگشا
برای رسیدن به باغ دلگشا باید به بلوار بوستان بروید. برای رسیدن به این خیابان می توانید علاوه بر خودرو شخصی از وسایل حمل و نقل عمومی نیز استفاده کنید. با تاکسی و اتوبوس می توانید خود را به این منطقه برسانید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید