روستاهایی در کشور وجود دارد که به علت قدمت زیادی که دارند، جزء جاذبه های گردشگری یک استان به حساب می آیند. این روستاها به دلیل اینکه هم از جاذبه های طبیعی و هم جاذبه های تاریخی برخوردارند منابع مهمی در گردشگری به شمار می روند.
در این میان اهمیت آثار تاریخی – فرهنگی موجود در این روستاها به عنوان میراث تمدنی از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و سبب جذب گردشگران زیادی به مقصدهای دارای چنین پتانسیل هایی می شود. بهره گیری از این پتانسیل ها نیازمند طراحی، راهبردهای مناسب و ویژه این نواحی است.
در ایران روستاهایی از این دست بسیار یافت می شوند، که همراه با جاذبه های طبیعی، آثار تاریخی فراوانی در آنها پیدا می شود. روستای دستنا از توابع کیار استان چهار محال بخیتاری، که امروزه به شهر تبدیل شده است، یکی از این روستاهاست که در این بخش از مجله مستر بلیط به سراغ آن رفته ایم و توضیحات کاملی در مورد این شهر به شما ارائه می دهیم.
معرفی شهر دستنا
این شهر در شهرستان کیار استان چهار محل بختیاری قرار دارد و فاصله آن از مرکز شهرستان حدود 6 کیلومتر است و در گذشته با نام دشت آناهیتا شهرت داشت و طبیعتی بی نظیر دارد. قدمت دقیق آن مشخص نیست ولی در کتاب مرات البلدان که در اواخر قرن 13 هجری تدوین شده است در مورد دستنا چنین آمده است:
«خلاصه دیوان اعلی یکصد و بیست خانوار جمعیت آن است. صد خروار بذر افشان دارد. آب از رودخانه، ششصد و بیست و پنج تومان مالیات و هشت نفر سرباز می دهد مسجد و حمام و آسیاب دارد».
محل اولیه شهر دستنا جائی به اسم مرقن (قلعه مرقن) بوده است که در این ناحیه خانه های خود را گیاهان ساخته اند که پس از مدتی به علت شیوع بیماری به مکان جدید آمده اند که در نزدیکی همان مکان قدیمی قرار دارد و نام آن را صالح آباد گذاشتند که مقارن با اواخر در دروان صفویه بود.
اماکن گردشگری شهر دستنا
این شهر مجموعه ای از اماکن تاریخی و طبیعی دارد که سفر به این منطقه را لذت بخش می کند. در ادامه این بخش به معرفی این آثار می پردازیم.
قلعه سردار محتشم
این قلعه متعلق به دوران قاجار و توسط غلامحسين خان بختيار در این شهر ساخته شده است. ساختمان بنا در سه طبقه زیر زمین، همکف و طبقه اول ایجاد شده بود و حوضی نیز در وسط حیاط آن به چشم می خورد، تزئينات زيبا و منحصر به فرد سنگی، آجری، چوبی و گچی در این قلعه به کار رفته بود که زیبائی و خارق العاده بودن آن را دو چندان می کرد.
این قلعه از سه قسمت تشکیل شده ا ست: 1) خود قلعه که محل سکونت خوانین بوده است. در این قلعه تا اواخر حکومت رضاخان اسکان داشتند و بعد از چند سالی که تقسیم اراضی شد و دیگر درآمدی نداشتند به شهرهای بزرگ رفتند و درحال حاضر این قلعه به دولت واگذار شده است. 2) انبار، محل جمع آوری محصولاتی که از کشاورزان به عنوان سهمیه خود (مالیات) می گرفتند.
درحال حاضر سالم و مسکونی شده است و در ضلع شمالی قلعه قرار دارد. 3) اصطبل، که محل نگهداری از حیوانات اهلی آنها بوده است و در همان زمان تخریب شد و در جای آن ساختمان دیگری ساختند. این اصطبل در ضلع غربی قلعه قرار دارد. امروزه به علت پیشروی در اراضی آن تنها قسمت هایی از قلعه به جای مانده است که آنها نیز خرابه هایی بیش نیستند.
برد سیلابی
برد در زبان بختیاری به معنای سنگ است، برد سیلابی نیز تخته سنگی به شکل قوسی روی تخته سنگی دیگر در قسمت شمال شرقی شهر دستناست که سوراخی بزرگ را به وجود آورده است که انسانی به صورت خوابیده می تواند از آن عبور کند. بر اساس اعتقادات مردم محلی اگر فرزندانشان را از این سوراخ عبور دهند دیگر دچار سیاه سرفه نمی شوند و یا اگر دچار شدند آنها را درمان می کند!!
پیر نوری
پیر نوری درختی کهنسال در غرب دستنا است که در این شهر قرار دارد و یکی از مناطق مقدس آنها به شمار می رود و مردم سالانه در زیر این درخت نذری هایشان را ادا می کنند.
بناهای مذهبی
از مراکز مذهبی این منطقه می توان به مقبره بی بی هاجر که بنای شش ضلعی دارد اشاره کرد. در داخل امامزاده سنگ نوشته مخروطی شکلی وجود دارد که سبز رنگ و نوشته های آن به خاطر گذر زمان از بین رفته است.
سنگ قبر این امامزاده دارای ارزش بالایی است و از نوشته حکاکی شده روی سنگ به اهمیت مدفون شده در این محل می توان پی برد. یکی دیگر از مراکز مذهبی آن مسجد جامع شهر ، که به خاطر خرابی هائی که در آن ایجاد شده بود ساختمان قدیمی را به طور کامل خراب کردند و به جای آن ساختمانی جدید بنا کردند.
راه های دسترسی به شهر دستنا
اگر با خواندن مطالب بالا علاقمند به دیدن این شهر شدید، می توانید در فصول گرم سال به این شهر سفر کرده و به تماشای دیدنی های آن بنشینید. خودرو شخص و وسایل نقلیه عمومی از گزینه های سفر به این شهر هستند.
شرایط بازدید
دیدن این شهر در فصل تابستان می تواند بسیار لذت بخش و خارق العاده باشد به خصوص اینکه این مکان هم دارای جاذبه های طبیعی و هم تاریخی است و پیکیجی کامل را ارائه می دهد. ضمن سفر به این منطقه خرید سوغاتی از صنایع دستی و محصولات مردم شهر را فراموش نکنید.
نظرات کاربران
یک دستنائی
29 اردیبهشت 1403 در 09:37قلعه مرقی یعنی قلعه ای که از مرق که نوعی گیاه است ساخته شده
برد سیلائی یعنی سنگی که سوراخ است