موزه باستان‌شناسی دره شهر

موزه باستان‌شناسی دره شهر

موزه، تا آنجا که به مجموعه مربوط می شود، در منطقه ای فرهنگی که حوزه دریای مدیترانه و محدوده تمدن یونانی – لاتین، پا به عرصه وجود نهاد. در تاریخی موزه چند دوره را می توان تشخیص داد. اول قرون وسطا، که صحنه پیدایش مجوعه ها در سه نهاد تابع روحانیت، یعنی کلیسا، صومعه و دانشگاه، بودند. دوره دوم، شامل قرن هجدم میلادی می شود که این دوره با رشد سریع و پیدایش عمده ترین مجموعه های خصوصی به انگیزش هنرمندان و محققان علوم طبیعی بود، و موزه بریتانیا، موزه لوور، موزه ملی تاریخی طبیعی فرانسه، موزه واتیکان و … نمونه هایی از این مجموعه ها بودند. آخرین دوره همزمان با سال های 1790 تا 1850 می شود که در اروپا و آمریکا شاهد پیدایش طبقات متوسط، گسترش اندیشه های انقلابی و پیشرفت علوم در نتیجه رهایی آن از قید کلیسا بود. از همان ابتدای انقلاب فرانسه، لوور را به روی مردم گشودند. در این دوره انگلیس و فرانسه راه گشای رواج موزه ها شدند. علاوه بر این در این دوره موزه های مختلفی نظیر موزه مردم شناسی، تاریخ شهرها، باستان شناسی نیز ایجاد شدند. در ایران نیز در حال حاضر انواع مختلفی از موزه ها وجود دارد که یکی از آنها موزه باستان‌شناسی دره شهر به شمار می رود.

معرفی موزه باستان‌شناسی دره شهر

معرفی موزه باستان‌شناسی دره شهر

شهرستان دره شهر یکی از شهرستان های مهم استان ایلام به شمار می آید که در جنوب شرقی استان واقع شده است، دره شهر به عنوان مرکز شهرستان در ۱۳۰ کیلومتری جنوب شرقی مرکز استان و ۴۵ کیلومتری غرب شهر پلدختر و در دامنه های کبیرکوه و چهار کیلومتری کرانه جنوبی رود تاریخی سیمره قرار دارد. این شهرستان را می توان یکی از قدیمی ترین شهرهای استان ایلان بر شمرد که از تاریخی چند صد ساله برخوردار است حتی برخی از افراد معتقدند که این شهر را خسرو پرویز بنا نهاده است. در این شهرستان آثار تاریخی متعددی وجود دارد که باعث به وجود آمدن مکانی به نام موزه باستان شناسی دره شهر شده است. این موزه در کنار شهر تاریخی سیمره اولین بنای موزه‌ای استان ایلام به شمار می آید. شهر تاریخی سیمره در حاشیه جنوب شرقی شهر دره شهر قرار دارد و بزرگترین محوطه تاریخی در سطح استان محسوب می شود که بالغ بر 200 هکتار وسعت دارد و جزء اولین آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور و مربوط به دوره ساسانی و قرون اولیه اسلامی است. در این موزه آثار مختلفی مربوط به دوران های مختلفی تاریخی قرار دارد. تاریخ شروع ساخت این بنا به سال 1382 بر می گردد که در سال 1388 افتتاح شد و شروع به کار کرد.

ساختار موزه باستان شناسی

ساختار موزه باستان شناسی

این موزه در زمینی به مساحت 848 متر مربع و با زیر بنای 550 متر ساخته شده است که طبقه همکف آن به بخش اداری، فنی، کتابخانه و آزمایشگاه اختصاص دارد. این موزه از بخش تشکیل شده است که شامل قسمت های پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی می شود. برای نمایش آثار موجود در این موزه آنها را در ویترین هایی قرار داده اند که شامل ویترین‌های جمعی عمودی و ویترین‌های جمعی افقی می شود. تعداد زیادی از آثار موجود در این موزه توسط کاوش‌های باستان شناسی در مکان‌های باستانی از جمله شهر تاریخی سیمره به دست آمده و برخی از اشیاء هم در نتیجه یافته‌های اتفاقی و حفاری های غیر مجاز به پیدا شده اند. از آثاری که در این موزه قرار دارند می توان به آثار کاربردی ، وسایل تزیینی و زیورآلات ، ابزارهای جنگی و پیکرک های مفرقی ، مهرهای استوانه ای ، آثار آیینی و سکه ها اشاره کرد. قابل ذکر ایت که زیر زمین این بنا مربوط به گالری موزه می شود که دارای ابعادی برابر با 19 در 20 متر است. در این موزه بیش از ۳۰۰ گنجینه باستانی و فرهنگی متعلق به دوره‌ های تاریخی هخامنشی، ساسانی، اسلامی، صفوی، قاجار دیده می شود. اگر مایلید بدانید که چگونه به برای دیدار این موزه بروید، ادامه این مطلب از مجله مستر بلیط را دنبال کنید.

راه های دسترسی به موزه باستان شناسی

راه های دسترسی به موزه باستان شناسی

همانطور که قبلا هم اشاره شد این موزه در شهر دره شهر قرار دارد، بنابراین برای دیدار از آن باید به این شهر بروید که می توانید در ابتدا بلیط اتوبوس دره شهر را خریداری کنید و سپس به آنجا عزیمت کنید. در صورتی که می خواهید به دیدن موزه بروید باید به سمت خیابان امام خمینی این شهر حرکت کنید و سپس از آنجا به موزه بروید.

بازدید از موزه باستان‌شناسی دره شهر

برای ورود به موزه باید هزینه ای اندک بپردازید و می توانید در مدت 2 ساعت تمامی قسمت های موزه را با دقت تماشا کنید. در زمانی که به دیدن موزه رفتید، می توانید از شهر باستانی سیمره نیز دیدن کنید و همچنین به رودخانه سیمره که در همان نزدیکی قرار دارد نیز سری بزنید.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید