دزفول یکی از زیباترین شهرهای کشورمان محسوب می شود که در قسمت جنوبی واقع شده و آن را با نام ها و القاب متعددی می شناسند. در مجله مستر بلیط قصد داریم تا شما را با یکی از بهترین جاذبه های دیدنی و طبیعی دزفول یعنی دره کول خرسون آشنا کنیم. نام این دره به همان اندازه که شاید از نظر برخی خنده دار به نظر برسد جالب است و در ادامه به وجه تسمی آن هم اشاره ای خواهیم داشت. اگر جزء آن دسته از آدم هایی هستید که دوست دارند در سفرشان کمی ماجراجویی را هم تجربه کنند، پس پیشنهاد می کنیم که در سفر به دزفول بازدید از این دره را در اولویت خود قرار دهید. البته نکات بسیاری در مورد بازدید از این دره وجود دارد! برای مثال دره نوردی و بازدید از جاذبه های طبیعی که مکان های صعب العبوری دارند، اصلا مناسب هر کسی نیست و در سفر به آن ها باید بسیار احتیاط کرد. پس برای دیدن این دره هم باید با رعایت تمامی نکات ایمنی سفر کنید. جالب است بدانید که دره کول خرسان در استان خوزستان و شهرستان دزفول با نام دره ارواح هم شهرت دارد! شاید نام آن کمی ترسناک به نظر برسد، خصوصا اینکه در بسیاری از مجلات گردشگری این دره را درها ای عجیب و محسور کننده می دانند. دره کول خرسون در یک روستای بسیار قدیمی به نام بیشه بزان قرار دارد و تنها 25 کیلومتر از دزفول فاصله دارد و می توانید به راحتی با اجاره خودرو یا اتوبوس به آن جا برسید. در واقع مخوف بودن این دره و نام جالبش سبب شده است تا سالانه بیشتر گردشگران از سراسر کشور برای دیدن آن روانه دزفول شوند. اما با این حال تعداد بسیاری از گردشگران و مردم اهل سفر از وجود چنین دره زیبایی بی اطلاع هستند که در همین راستا قصد داریم تا در ادامه با مستر بلیط شما را بیشتر با این دره عجیب و در عین حال جذاب آشنا کنیم، با ما همراه باشید.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

وجه تسمیه دره کول خرسان یا دره ارواح دزفول چیست؟

دره ارواح به خودی خود حتی اگر ندانید به چه دلیل این دره را به این چنین نامی معروف کرده اند هم ممکن است کمی بترسید، البته این دره به جزء دو نامی که در  قسمت بالا ذکر کردیم نام های دیگری هم مانند دره اشکف زرده دارد. در خصوص وجه تسمیه این مکان شگفت انگیز داستان های مختلفی وجود دارد که با این حال باز هم بسیاری از طبیعت شناسان و کارشناسان در این زمینه پس از تحقیق متوجه شده اند که این دلایل تنها شایعه ای بیش نبوده اند و توسط خود مردم قدیمی این منطقه به اصطلاح یک کلاغ و چهل کلاغ شده است! با این حال اگر بخواهیم تک به تک نام ها و القابی که بر روی این دره گذاشته شده است را مورد بررسی باید بگوییم که در گویش مردم بومی روستای بیشه بزان کلمه «کول» به معنی دره است و خرسان یا خرسون هم همان خرس ها است که در مجموعه به معنی دره ای است که در آن خرس وجود دارد. البته در سال های اخیر و همچنین در گذشته هیچ خرسی در این دره دیده نشده است اما گفته می شود که در سال های دور این منطقه و این دره محلی برای رفت و آمد این حیوانات بوده و به همین دلیل هم به آن دره کول خرسون می گویند. این دره بسیار تنگ و باریک است و مسیری پیچیده و درهم دارد و برای گذر از آن باید از میانه دو دیواره سنگی مرتفع عبور کنید که چندان هم راحت نیست. نور این قسمت بسیار کم است به همین دلیل باید حتما وسایل و لوازم ایمنی مانند چراغ قوه به همراه داشته باشید و در واقع تاریکی فضا دلیل بیشتری برای ترس و وحشت به آن داده است و شاید به همین دلیل نام دره ارواح را بر روی آن گذاشته اند. در اواسط مسیر و پیچ و خم ها بر روی دیواره ها شاخ و برگ هایی در هم تنیده روییده است و همین سبب شده تا شبیه به صحنه های وحشتناک درون فیلم هی ترسناک به نظر برسد. به طور کلی فضای این دره در عین اینکه بسیار زیباست اما به قدری وهم انگیز و عجیب است که قطعا در دل تان کمی دچار تردید می شوید که آیا زمان بیشتری در این مکان سپری کنید یا نه!؟ هر چقدر هم که از میان دیواره ها رد شوید مرتفع تر به نظر می رسند و فضا به قدری تاریک تر می شود که به زور می توان نوری از لا به لای دیوارها دید. متاسفانه همین موضوع و ناهمواری برخی از قسمت های این دره موجب مرگ چند گردشگر شده است؛ پس توصیه می کنیم که اگر تجربه فعالیت های فیزیکی در طبیعت های نا هموار را ندارید به هیچ وجه فکر دره نوردی به سرتان نزند و فقط از فضای بیرونی آن که اتفاقا بسیار زیباست لذت ببرید.

وجود جاذبه های طبیعی متعدد در نزدیکی دره کول خرسون

وجود جاذبه های طبیعی متعدد در نزدیکی دره کول خرسون

اگر قصد بازدید از این دره را دارید باید بگوییم که گزینه های بسیاری پیش روی تان  خواهد بود. برای مثال می توانید از دریاچه سد دز که در مسیر این روستا و دره قرار دارد دیدن کنید. این دریاچه هم جزء مشهورترین دریاچه های طبیعی دزفول است که در روستای پامنار قرار دارد. و البته این روستا هم به خودی خود جزء یکی از زیباترین روستاهای دزفول به شمار می رود که به دلیل وجود دریاچه شهیون تبدیل به یک قطب گردشگری شده است. اگر قصد بازدید از دریاچه سد دز را داشته باشید می توانید در این منطقه کمی هم سرگرمی های مختلف را تجربه کنید. برای مثال می توانید قایق سواری و یا ماهیگیری کنید و اگر شرایط آب و هوا خوب باشد تنی به آب بزنید. آب دریاچه بسیار زلال و شفاف است و چشم اندازی بی نظیر دارد و برای کمپی چند ساعته و سپری کردن اوقات تان در دل طبیعت بسیار مناسب است. یکی دیگر از جاذبه های نزدیک به این دره قلعه شاداب است که قدمتی طولانی دارد و متعلق به زمان ساسانیان است. جالب است بدانید قلعه شاداب در دل کوه بنا شده و همین سبب شده است تا نسبت به سایر قلعه های قدیمی دیگر متمایز باشد. در نزدیکی دره کول خرسان هم یک آسیاب بسیار قدیمی به چشم می خورد که بازدید از آن هم خالی از لطف نخواهد بود. البته هر چند که این آسیاب در اثر بلایای طبیعی همچون زمین لرزه و سیل تخریب شده و چیزی زیادی از آن باقی نمانده اما همچنان به عنوان یک اثر قدیمی و ارزشمند است. که بر اساس تحقیقات باستان شناسی مشخص شده این آسیاب متعلق به اقوام بختیاری بوده است.

پوشش گیاهی متنوع و جذاب در منطقه دره کول خرسان

پوشش گیاهی متنوع و جذاب در منطقه دره کول خرسان

موضوع دیگری که در مورد دره کول خرسون وجود دارد و بسیار مورد توجه قرار گرفته، وجود رویش گونه های مختلف گیاهی است. در این منطقه انواع درختان کاج، افرا، بلوط، بادام کوهی، سدر و نخل می رویند که بیشترشان کهنسال هستند و سر به فلک کشیده اند. هر چه به دهانه دره نزدیک تر می شوید درختان بیشتری به چشم خواهند خورد و نشان از این دارند که به دره نزدیک تر می شوید زیرا بیشترین تعداد درختان در نزدیکی دره روییده اند. عمق این دره به 200 متر می رسد و در آن هم رویش انواع گیاهان مختلف دیده می شود که برخی از این گیاهان خاصیت دارویی و در طب سنتی کاربرد فراوانی دارند. گیاه پرسیاوشان یکی از همین گیاهان دارویی معروف و پر خاصیت است که در این منطقه می روید. در شهر دزفول جاذبه های طبیعی فراوانی وجود دارد که برخی از آن ها به دلیل بکر و دست نخورده بودنشان بسیار مورد توجه گردشگران قرار گرفته اند و سالانه مردم بسیاری از سراسر ایران با تهیه بلیط هواپیما دزفول به این شهر سفر می کنند تا با فرهنگ، جاذبه ها و اماکن جذاب و دیدنی آن بیشتر آشنا شوند.

چه زمانی به دره کول خرسان سفر کنیم؟

با توجه به اینکه دره کول خرسون در منطقه ای نسبتا کوهستانی قرار گرفته است، امکان این موضوع وجود دارد که آب و هوای آن در فصول مختلف سال متفاوت باشد و تمامی کسانی که قصد بازدید از این دره را دارند این سوال برای شان پیش می آید که چه زمانی برای بازدید از این دره مناسب است؟ پیش از تمامی این ها باید شرایط اقلیمی این منطقه را برای تان شرح دهیم. اول از همه اینکه مسافت این دره تا دزفول تنها 25 کیلومتر است اما با این حال می توان گفت که تفاوت دما و آب و هوای دره و شهر زمین تا آسمان است و در واقع اختلا دما در آن وجود دارد. برای مثال در فصل تابستان هوای این منطقه و روستا 20 الی 30 درجه سانتی گراد و تقریبا خنک و مطلوب است؛ پس می توان گفت که فصل تابستان بهترین فصل برای بازدید از این دره است. اما به هیچ وجه توصیه نمی کنیم که در فصول سردی همچون پاییز و زمستان و اوایل بهار از این دره دیدن کنید، چراکه احتمال وقوع بلایای طبیعی همچون سیل و سیلاب های شدید وجود دارد و اگر جریان این آب در دره رخ دهد بسیار خطرناک است. به طور کلی جدای از بحث بهترین زمان برای بازدید از دره توصیه می کنیم که حدالامکان با افرادی که تجربه سفر به طبیعت و طبیعت نوردی را دارند همراه شوید تا اتفاقی برایتان نیفتد. در فصل تابستان بهترین زمان خرداد ماه است اما به این معنی نیست که در ماه های دیگر این فصل نمی توانید از این جاذبه زیبا دیدن کنید. بهترین قسمت سفر در فصل تابستان به این دره، این است که می توانید از چشمه های خروشان آن هم دیدن کنید و از دیدن آب زلال آبشار و آبچکان لذت ببرید و در کنار بیشه زارها عکس های زیبا بگیرید.

وجود یک نهر زیبای دائمی در دل دره

وجود یک نهر زیبای دائمی در دل دره

یکی دیگر از شگفتی های دره ارواح یا کول خرسان وجود یک نهر خروشان و زیباست که آب آن از چشمه های اطراف این منطقه تامین می شود. زمین و بستر اصلی دره ارواح ترکیبی از جنس شن، ماسه و سنگ و صدای زیبای شرشر آب و گنجشکان بسیار طنین انداز است. نوای پرندگان یکی از بهترین سمفونی های شنیدنی در طبیعت است که می توانید این سمفونی زیبا را در هر ساعتی از شبانه روز در این منطقه بشنوید و لذت ببرید.

تونلی زیبا در انتهای دره

از دیگر زیبایی های طبیعی دره ارواح می توانیم به تونلی اشاره کنیم که پس از دره نوردی و تقریبا زمانی که به انتهایش برسید بر سر راه تان قرار خواهد گرفت. در واقع این تونل را با نام غار کول خرسون هم می شناسند که طول آن 5 و عرضش هم 3 متر است. این غار به شکل قوس مانند است و در نزدیکی سد دز قرار دارد. که فرصتی طلایی را در اختیارتان قرار می دهد تا از این طبیعت زیبا نهایت لذت را ببرید. به این محل «گهر» هم گفته می شود.

نکات مهم دره نوردی در کول خرسان

همانطور که در قسمت بالا گفتیم اگر شرایط فیزیکی و سلامت کافی برای ورود به دره و گذر از پیچ و خم های آن را ندارید، بهتر است از خیر دره نوردی بگذرید و از فضای اطراف لذت ببرید. اما اگر قصد دره نوردی را دارید باید مشخصات این دره را به خوبی بدانید. برای مثال این مسیر بسیار پر پیچ و خم است و باید حتما تجهیزات کافی به همراه داشته باشید و کفش مناسب ورزشی و کوه نوردی یا صخره نوردی به پا کنید، چراکه مسیر پیاده روی هم چندان کوتاه نیست. از آن مهم تر اینکه دیواره های دره ارتفاع زیادی دارند و نور خورشید وارد آن نمی شود و درون دره هوای بسیار خنکی دارد و از آن جا که بسیار مسیری تنگ و پیچیده است باید در فصول سرد به هیچ وجه به فکر دره نوردی نیفتید. به طور کلی توصیه ما این است که با افراد ماهر به این مسیر همراه شوید. در گذر از این دره در برخی از قسمت ها دیواره ها به قدری به یکدیگر نزدیک هستند که هر نفر باید به صورت جداگانه از آن عبور کند و در برخی از قسمت ها هم می توان به صورت گروهی از آن جا رد شد.  چیزی که شاید بسیاری از مردم را برای عبور از این دره منصرف کند وجود سنگ های معلقی هستند که در بالای دیواره دره قرار گرفته اند. در واقع این سنگ ها بر اثر زمین لرزه به درون دره افتاده اند اما به دلیل اینکه دیواره ها به یکدیگر نزدیک هستند، سنگ ها را همانند یک محافظ نگه داشته و مانع افتادن شان بر داخل دره شده اند. فکر اینکه بر دره ای پای بگذارید که هر لحظه امکان دارد سنگی بر روی سرتان آوار شود اصلا خوشایند نیست و شاید همین موضوع بیشتر سبب ترسناکی دره ارواح شده است. به طور کلی برای گذر از این دره حدود 5 ساعت فعالیت فیزیکی و ورزشی لازم است و همانطور که گفتیم در انتها به رودخانه دز خواهید رسید. برای گذر از دره ارواح باید خودتان را برای هر چیزی یعنی هر نوع خطر یا هر نوع فعالیتی آماده کنید مثلا ممکن است مجبور شوید در صورت لزوم و بالا آمدن آب شنا کنید و یا در حین گذر نیمی از بدن تان خیس شود. پس اگر برای چنین چیزی آماده نبودید هیچ اجباری نیست که تا آخر مسیر را طی کنید و بهتر است از همانجا به عقب برگردید.

شرایط بازدید از دره کول خرسون

شرایط بازدید از دره کول خرسون

در این مطلب تمامی نکات مهم از جمله مشخصات دره، بهترین زمان سفر و بازدید از آن را برای تان بیان کردیم و با تمام این تفاسیر شرایط بازدید از این دره بستگی به انتخاب خودتان در زمان و موقعیت مختلف دارد. اما به طور کلی برای دیدن این دره محدودیت خاصی وچود ندارد ولی توصیه می کنیم که در طول روز از آن دیدن کرده و قبل از غروب آفتاب به اقامتگاه خود بازگردید. چرا که امکان کمپ زدن و سپری کردن شب در این منطقه چندان ممکن نیست و امنیت کافی ندارد. اگر از طبیعت این دره خوش تان آمده می توانید چند روزی را در روستای زیبای بیشه بزان بمانید. در این روستا به خاطر وجود دره ارواح گردشگران بسیاری رفت و آمد می کنند و از این رو، روستاییان در جهت کسب در آمد و صنعت گردشگری خانه های خود را تبدیل به اقامتگاه بومگردی کرده اند.

آدرس و نحوه دسترسی به دره کول خرسون

این دره در شهرستان دزفول یعنی در فاصله 25 کیلومتری از شهر قرار دارد و به منظور دسترسی به مسیر آن می توانید از طریق روستای بیشه بزان اقدام نمایید. البته شما می توانید از چندین روستای مختلف و از طریق جاده شهیون هم به این دره دسترسی پیدا کنید. به طور کلی پیشنهاد می کنیم که برای رفتن به این منطقه از خودروی شخصی استفاده کرده و یا در صورت تمایل خودرو اجاره کنید. اما اگر این دو مورد هم برای تان در دسترس نبود می توانید از اتوبوس هایی که به روستاهای اطراف گذر می کنند استفاده کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *