شهرستان گچساران با مساحت 683/4 کیلومتر مربع، در جنوب غربی استان کهگیلویه و بویراحمد واقع گردیده و مرکز آن دو گنبدان است. این شهرستان دارای دو شهر با نام های دو گنبدان و باشت، دو بخش مرکزی و 6 دهستان در منطقه گرمسیری خشک در نیمه غربی است. رودخانه زهره که مهم ترین رود این شهرستان است، در جنوب شرقی دو گنبدان واقع شده است. این شهرستان دارای معادن نفتی بوده به همین دلیل از اعتبار ویژه ای برخوردار است. علاوه بر این، این شهرستان قدمت زیادی دارد که باعث شده است آثار تاریخی گوناگونی مربوط به دوره های تاریخی متفاوت در سراسر آن دیده شود. یکی از این آثار تاریخی چهارطاقی خیرآباد است که در این بخش از مجله مستر بلیط به توضیحات کاملی در مورد آن می پردازیم. پس اگر فک می کنید که به این موضوع علاقه دارید به ادامه این مطلب توجه کنید.

معرفی چهارطاقی خیرآباد

معرفی چهارطاقی خیرآباد

در دوره ساسانی با رسمیت یافتن دین زرتشت، زرتشتیان تمام آداب و مراسم و عبادی و دینی خود را در اماکنی به نام آتشکده یا آتشگاه انجام می دانند. تقدس چنین اماکنی به قدری بود که در دوره ساسانی، اراضی را وقف آتشکده ها و از عایدات آن مبالغی را صرف آتشکده و اجرای برخی از مراسم عبادی خود می کردند. بناهای مذهبی این دوره اکثرا دارای پلانی چهارطاقی هستند. چهارطاقی های ساسانی به دو گروه اصلی تقسیم می شوند 1) چهارطاقی هایی که با ساختارهای بزرگ در ارتباط هستند 2) چهارطاقی های منفرد که گاه آتشگاه یا اتاق هایی به آن اضافه می شدند. یکی از این چهارطاقی های منفرد که در شهرستان گچساران وجود دارد چهار طاقی خیرآباد است. چهارطاقی خیرآباد در ساحل رود خیرآباد و در کنار بازمانده‌های پل ساسانی خیرآباد واقع شده است. بنا به پژوهش‌های آندره گدار، این چارطاقی در مسیر جادهٔ تاریخی و باستانی فارس به خوزستان قرار گرفته است. گدار این راه که چارطاقی مشرف بر آن است را جادهٔ شاهی می‌داند. در مورد این بنا می گویند که یکی از یادمان‌های اردشیر بابکان، بنیانگذار سلسله ساسانی است که پس از آخرین جنگ خود با اردوان پنجم در این منطقه ساخت. قدمت تاریخی آن باعث شد در لیست آثار ملی ایران ثبت شود.

معماری چهارطاقی خیرآباد

چهارطاقی ها همانطور که از نامشان مشخص است از چهار ستون که طاقی بر روی آنها قرار دارد تشکیل شده اند. چهار طاقی خیرآباد نیز دارای چهار ستون است که طول این ستون ها از بیرون برابر با ۱۱٫۰۷ و از داخل که به زیر سقف می رسد 6.26 متر است. مساحت این بنا 120 متر مربع می شود و سقف آن به صورت گنبدی شکل و بالاترین قسمت آن از سطح زمین 9.20 متر فاصله دارد. گنبد بنا را به صورت گرد چین ساخته اند در این حالت چیدن رگه ‌های آجر متمایل به مرکز گنبد است و به صورت شعاعی چیده می شود. پایه‌های آن با سنگ‌های چکش‌ کاری و فضای زیر گنبد با خطوط هندسی ساده تزیین شده‌اند. برای ساخت این بنا از سنگ، گچ و لاشه استفاده کرده اند که سبب استحکام این بنا طی چندین هزار سال شده است.

اگر تصمیم دارید به شهر گچساران سفر کنید می توانید با تهیه بلیط هواپیما گچساران از مستر بلیط در کمترین زمان ممکن خود را به این شهر برسانید.

راه های دسترسی به چهار طاقی

راه های دسترسی به چهار طاقی

برای اینکه بتوان از این بنا دیدن  کردن باید به روستای خیرآباد، که در فاصله 60 کیلومتری از مرکز شهرستان قرار دارد، بروید. برای اینکار هم می توانید از وسایل حمل و نقل عمومی درون استانی و هم خودرو شخصی استفاده کنید. هر چند خودرو شخصی می تواند راحت تر و سریع تر باشد.

بازدید از چهارطاقی خیرآباد

اگر قصد تماشای این بنای تاریخی را دارید باید بدانید که هزینه برای این کار نیازی نیست بپردازید. اگر به این منطقه سفر کردید به هیچ عنوان دیدن این بنا را فراموش نکنید. در ضمن می توانید از پل های قدیمی نزدیک آن بازدید به عمل آورید و زمانی را در طبیعت زیبای آن به گردش بپردازید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *