ایران از جمله کشورهایی است که جاذبه های گردشگری متنوعی در آن می توان یافت. این نکته به این دلیل است که در استان های مختلف آن شهرستان هایی وجود دارد، که مملو از جاذبه های گردشگری مانند آثار تاریخی، جاذبه های طبیعی، آثار مذهبی و فرهنگی هستند. استان آذربایجان غربی که از استان های قدیمی کشور به شمار می آید، شهرستانی به نام جلفا دارد مطمئنا نامش برای افراد بسیاری آشناست. در این شهرستان جاذبه های زیادی و متنوعی وجود دارد که یکی از آنها برج دوزال نامیده می شود. شهرستان جلفا و به خصوص شهر جلفا یکی از مراکز اصلی ارمنیان ایران بوده است. در زمانی که ارمنیان به ایران کوچانده شدند تعداد زیادی از آها در این منطقه سکنی گزیدند. لازم به ذکر است که شهرستان جلفا در مرز ایران، آذربایجان و ارمنستان واقع شده است. همین همجواری با کشورهای همسایه از این شهرستان چهره ای متفاوت ساخته است. شاید بیشتر مردم جلفا را به واسطه بازارهای خاصش بشناسند و به آن سفر کنند ولی وجود آثار تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی نیز می تواند عامل مهمی برای سفر به آن باشد. در این بخش از مجله مستر بلیط شما را با برج دوزال جلفا آشنا می کنیم، تا در صورت سفر به منطقه حتما به دیدار این برج نیز بروید.
معرفی برج دوزال
این برج در شهرستان جلفا قرار دارد و در آن مقبره امامزاده شعیب دیده می شود. برج دوزال در 65 کیلومتری شهر جلفا و 20 کیلومتری شمال خروانق در روستای دوزال در مکانی بسیار با صفا بر فراز کوهی مشرف به رود ارس بنا شده است. قدمت این برج به دوران ایلخانیان بر می گردد و از معماری این دوران نیز تبعیت می کند. روستای دوزال که این برج در آن قرار دارد، یکی از روستاهایی است که می تواند مقصد مناسبی برای سفر باشد. این روستا که در مرز ارمنستان قرار دارد و امامزاده های متعددی مربوط به دورهٔ سلجوقیان را در خود جای داده،که از این میان «امامزاده شعیب» که در زیر برج دوزال قرار گرفته است، مهمترین اثر تاریخی این روستا بهشمار میرود. بر اساس برخی از روایات امامزاده سید شعیب (علیه السلام) از اجداد امامزاده سید محمد نوجه مهر است و برخی دیگر ایشان را برادر احمد بن امام موسی کاظم (علیه السلام) معروف به «شاهچراغ» می دانند. با توجه به متن شجره نامه امامزاده سید محمد نوجه مهر که از کتابخانهی آستان قدس رضوی تهیه شده، امامزاده شعیب، جد چهارم امامزاده سید محمد نوجه مهر به شمار می رود؛ بنابراین، این نظریه که امامزاده شعیب از اجداد امامزاده سید محمد نوجه مهر باشد بیشتر مورد قبول است.
معماری ساختمان دوزال
این بنا به صورت برج هشت ضلع آجری و روی یک قاعده ی سنگی ایجاد شده است. سقف برج با گنبدی دو پوش، پوشش داده شده است. این برج سه ورودی دارد که کتیبه های آنها همگی ویران شده است. برای ورود به ساختمان از طریق مسجد قدیمی که در ضلع غربی قرار دارد، استفاده می شود. این مسجد در سال 1288 قمری، با استفاده از خشت خام و گل ساخته شده است و در سقفش نیز از چوب استفاده کرده اند. در سقف مسجد دو پرده وجود دارد که در یکی از آن ها آیه ای از قرآن کریم و دیگری تاریخ ساخت، اسم بنا، نام معمار مسجد به دیده می شود. در هر ضلع برج طاق نماهایی بلند با طاق جناغی به چشم می خورد که از یکنواختی نمای بیرونی برج کم می کند. در قسمت بالایی آن حاشیه ای از تزئینات معرق با کاشی های لاجوردی و فیروزه ای به عرض 110 سانتی متر دور تا دور برج به قرار دارد که امروزه قسمت زیادی از آن فرو ریخته است. در قسمت غربی برج، کتیبه ای از کاشی فیروزه ای نصب شده است که بر روی آن، عبارت «عمل استاد محمد بن جمال احمد البناء التبریزی» را حکاکی کرده اند. در این برج سردابی وجود دارد که کف سرداب حدود پنج پله پایین تر از کف مسجد است. وسط سرداب یک ستون هشت پر آجری قرار دارد و سقف آجری سرداب که به طرز ماهرانه رسمی بندی شده، بر روی آن و جرزهای اطراف قرار گرفته است. در سمت راست سرداب، قبر امامزاده سید شعیب قرار دارد که به وسیله ی یک ضریح آهنی به ابعاد 80×2/20 متر استتار شده است.
برای سفر به شهر جلفا بهترین روش استفاده از قطار است که بلیط قطار جلفا را هم می توانید از مستر بلیط و به صورت آنلاین خریداری کنید.
راه های دسترسی به برج
همانطور که در بخش های قبل توضیح دادیم این بنا در روستای دوزال قرار دارد و مرقد امامزاده شعیب است. برای زیارت امامزاده باید خود را به این روستا، که در فاصله 110 کیلومتری از شهر جلفا، مرکز شهرستان، قرار دارد، برسانید. بهترین روش برای رفتن به این روستا، استفاده از خودرو شخصی است.
بازدید از برج دوزال
زیارت از این امامزاده در همه روزهای سال امکان پذیر است ولی بهتر است در فصل بهار و تابستان اقدام به این سفر کنید زیرا این مکان در زمستان سرد و مملو از برف است. در کنار این امامزاده، زائر سرایی قرار دارد که به تازگی مورد مرمت قرار گرفته و در صورت سفر به این روستا می توانید از امکانات این زائر سرا بهره ببرید. از دیگر امکانان این مکان می توان به برق، آب، سرویس بهداشتی زنانه و مردانه اشاره کرد.
دیدگاهتان را بنویسید