کلیسای بیت ‌اللحم

کلیسای بیت ‌اللحم؛ تاریخچه + راه های دسترسی

اصفهان مهد تمدن و زیبایی ایران و از آثار تاریخی و برجسته بی شماری برخوردار است. قدمت اکثر مکان های باستانی و ارزشمندی که در این شهر دیده می شود، به دوره صفویه مخصوصا دوران حکومت شاه عباس کبیر، آن زمان که اصفهان پایتخت بود، بر می گردد. کلیسای بیت‌ اللحم که با عنوان «بیت لِحِم» یا «بِتقِحِم» نیز شناخته می شود، یکی از آثار مهم دوران صفویه است که پیشینه زیادی دارد و در میدان بزرگ جلفا واقع شده است. این کلیسای بزرگ در جوار دو کلیسای مشهور این شهر یعنی کلیسای هاکوپ و کلیسای مریم مقدس قرار دارد.

البته با کلیسای وانک نیز فاصله زیادی ندارد، از این رو بازدیدکنندگان مکان های مقدس، ترجیح می دهند از همه آنها دیدن به عمل آورند. بیت لِحِم در بین 12 کلیسای جلفای اصفهان، مرتفع ترین گنبد را ازآن خود کرده است. نقاشی های زیبایی که داخل و خارج نما دیده می شود، جلال و برجستگی آن را دو چندان کرده و همین امر نیز موجب شد در سال 2016 طی مقاله ای که توسط روزنامه دیلی تلگراف به چاپ رسید، نام کلیسای بیت‌ اللحم در لیست 23 کلیسای زیبای دنیا جای بگیرد.

ضمناً کتابی با عنوان «نگارنامه و راهنمای کلیسای بیت لحم جلفای اصفهان» در خصوص این بنا منتشر شده است. چنانچه تصمیم دارید از کلیسای بیت‌ اللحم در اصفهان بازدید نمایید، توصیه می کنیم با مجله مستر بلیط همراه باشید تا اطلاعات کامل تری در خصوص آن بدست آورید.

تاریخچه کلیسای بیت ‌اللحم

پیشینه احداث کلیسای زیبای بیت ‌اللحم به عصر صفوی و دوران فرامانروایی شاه عباس برمی گردد. این کلیسا به دستور خواجه پطرس ولیجانیان که از تُجار صاحب نام حکومت صفوی بود، در سال 1628 میلادی مصادف با سال 1306 هجری قمری ساخته شد. آرامگاه این بازرگان و چند نفر از خانواده وی در حیاط کلیسا واقع شده است. جالب اینکه یکی از خیابان های جلفای اصفهان نیز به نام همین فرد است.

در مورد ساخت این اثر، داستان های متعددی وجود دارد مثلا عده ای می گویند، خواجه پطرس به این خاطر کلیسا را بنا کرد که کلیسای مریم مقدس همیشه شلوغ بود و مردم در زمان ورود دچار مشکل می شدند، او نیز تصمیم گرفت برای کاهش ازدحامات، کلیسای دیگری بسازد. داستان دیگر این است که خواجه در هند از دنیا می رود ولی او پیش از مرگ وصیت می کند که قلبش را به جلفا ببرند و از این رو چنین کلیسایی ساخته می شود.

تصویری از خواجه پطرس ولیجانیان بر روی دیوارهای کلیسا نقاشی شده که هم اکنون هم می توان آن را دید. این اثر فوق العاده اصفهان، چه از نظر نمای درونی و چه از نظر نمای بیرونی بسیار زیبا و چشمگیر است و یکی از برجسته ترین مکان های مقدس در این شهر بشمار می رود.

کلیسای باستانی بِتقِحِم با شماره ۷۶۴۳ در اواسط اسفند ماه سال 1381 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. اگر تصمیم گرفتید به بازدید این بنای زیبای تاریخی بروید، بلیط هواپیما اصفهان را از مراجع معتبر تهیه نمایید.

بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شهر اصفهان و برترین مقاصد گردشگری آن، مجموعه مقالات “اصفهان” را مطالعه نمایید.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه ساخت کلیسای بیت لحم به صورت سالن های گنبددار مستطیلی است که در زاویه شرق به غرب واقع شده و از گنبدی دوپوش همراه با هشت نورگیر برخوردار است. بلندای کلیسا نام برده از زمین 25 متر و قطر آن نیز ۱۱ متر بوده و اگر از بیرون به این ساختمان نگاه کنید، می بینید که تزیین خاصی برای آن بکار نبرده اند. گنبد این سازه با چهار قوس جناغی به چهار پایه بلند که به دیوارهای شمالی و جنوبی پیوند خورده اند، تکیه داده است.

در گذشته این بنای مستحکم را از خشت و آجر بنا کرده اند. سطح دیوارها از گچ پوشیده شده و روی آنان نقاشی هایی مربوط به کتاب انجیل دیده می شود. برای تزیین بخش پایینی دیوارها از کاشی های لعابدار و نیلی رنگ کمک گرفته اند. یک ایوان دو طبقه در ضلع غربی ساختمان و در مقابل ورودی اصلی وجود دارد که بالای آن ناقوس خانه واقع شده است. این ناقوس خانه در سال 1897 میلادی ساخته شد.

طبقه دوم این بنا مخصوص خانم هاست. در قسمت میانی این طبقه، سالنی را می بینید که به صورت مربع طراحی شده و از تالارهای کلاسیک گنبددار ارمنی پیروی می کند. کلیسای بیت لحم یک گنبد دوجداره دارد که آن را طلا کاری کردند و کتیبه‌ هایی در آن دیده می شود که مربوط به خیرینی است که در زمان احداث بنا، کاری انجام داده اند. ساق این گنبد هشت نورگیر دارد که بعد از هر دو پنجره، طاق ‌نماهایی زیبا و نقاشی شده را می توان رویت کرد. این نقاشی ها تصویری از 12 یار حضرت عیسی (ع) موسوم به حواریون و حرکت پتروس حواری بر آب است.

چشمگیرترین طراحی این کلیسا مربوط به نقاشی است که بهشت را نشان داده و در سمت چپ آن تصویر بانی کلیسا که تاجی بر سر دارد، دیده می شود. در قسمت غربی گنبد یک برج کوچکتر با 4 پایه ساخته شده که روی آن یک گنبد مخروطی مانند با 6 پایه که بالای آن نیز یک صلیب وجود دارد، قرار گرفته و داخل آن ناقوس کلیسا را جای داده اند.

سردر کلیسا به یک کتیبه با خطوط ارمنی مزین شده و زمان احداث سازه که سال 1063 هجری قمری است، را نشان می دهد. همچنین نام حجار آن و تاریخی که بنا مرمت شده یعنی سال ۱۳۱۶هجری قمری، دورانی که مظفرالدین شاه قاجار حکومت می کرد، را می توان در همین کتیبه دید. این کلیسا تا کنون سالم باقی مانده و در حفظ آن کوشا بوده اند.

قسمت های داخلی بنا توجهات را بی شک به خود جلب می کند، طلا کاری ها و تزیینات آن موجب زیبا شدن بیش از پیش کلیسا شده اند. با خرید بلیط قطار اصفهان می توانید سفری جذاب و لذت بخش را تجربه کنید.

شرايط بازديد

شرايط بازديد

افرادی که به نصف جهان سفر می کنند، در بازدید از بناهای باستانی مربوط به عصر صفوی، معماری با شکوه این نقطه کهن و سنتی ایران را به چشم می بینند که بیانگر عظمت قابل ستایش تمدن آن زمان است. چنانچه می خواهید سفری تفریحی به اصفهان داشته باشید، کلیسای بیت ‌اللحم را فراموش نکنید که زیبایی محصور کننده ای به نمایش می گذارد.

هر زمان که بخواهید می توانید از این بنا دیدن کنید اما پیش از بازدید دقت داشته باشید که با تعطیلاتی همچون سال نو میلادی روبه رو نشوید. برای خرید و رزرو بلیط، می توانید به سایت معتبر مستر بلیط مراجعه نمایید.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل اصفهان شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.

راه های دسترسی به کلیسای بیت ‌اللحم

شهر اصفهان با توجه به توریستی بودنش از امکانات حمل و نقلی مناسبی برخوردار است و شما می توانید برای رفتن به کلیسای بسیار زیبای بیت ‌اللحم از تاکسی، اتوبوس و مترو استفاده نمایید.

آدرس: استان اصفهان، شهر اصفهان، خیابان نظر شرقی، میدان بزرگ جلفا.
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *