بازار وکیل زرند

بازار وکیل زرند

بازار یکی از عناصر اصلی شهر ایرانی و به مثابه قلب تپنده آن بوده است. بازار نه تنها محل داد و ستد و مبادلات کالا بوده، بلکه فضایی جهت شکل گیری ارتباطات اجتماعی و نیز مکانی برای تصمیم گیری های جمعی حیاتی در مواقع لزوم بوده است. بازار در شهرهای ایرانی – اسلامی به مثابه یکی از مهم ترین فضاهای شهری و عناصر عملکردی قلمداد می شد و همواره به عنوان ستون فقرات شهر عمل کرده است. در شهرهای ایرانی پیش از سرمایه داری عموما سایر عناصر شهری در ارتباطی تنگاتنگ و منسجم با آن سازمان یافته اند، که نقش بسیار تعیین کننده‌ی کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و مذهبی داشته است. این بازار های سنتی امروزه همچنان در بافت شهری قرار دارند و علاوه بر اینکه به کار خود ادامه داده اند به عنوان آثار تاریخی نیز شناخته می شوند و بخشی از جاذبه های گردشگری منطقه خود به شمار می روند. یکی از این بازارهای سنتی که با نام بازار وکیل زرند شاخته می شود در این شهر قرار دارد که در این بخش به توضیحاتی درباره آن می پردازیم.

معرفی بازار وکیل

معرفی بازار وکیل

بازار سرپوشیده ی وکیل  متعلق به دوره قاجار در مقابل میدان مرکزی شهر زرند در استان کرمان قرار دارد. استان کرمان به عنوان یکی از مهم ترین مناطق تاریخی ایران است که جاذبه های گردشگری طبیعی و تاریخی بسیاری را در دل خود جا داده است، پس برای آشنایی بیشتر با جاذبه های تاریخی کرمان با مجله مستر بلیط همراه باشید. شهرستان زرند در قرن ششم تا هشتم هجری یکی از شهرهای بزرگ و پرجمعیت ایران بود که به نام «زراوند» معروف شد. در گذشته، بسیاری از مکان ‌ها و آثار تاریخی شهرستان زرند بر اثر زلزله تخریب شده اند. بازار وکیل زرند یکی از آثار باستانی مهم این منطقه است که در برابر زلزله های شدید در این منطقه تا حدود زیادی مقاومت کرده و در طول تاریخ شاهد تخریب ها و بازسازی هایی بوده است.

پیشینه تاریخی بازار وکیل زرند

طبق روایات نام این بازار به وکیل الملک اول (محمد اسماعیل خان) حاکم روزگار قاجار انتساب دارد که احتمالا در تعمیر و تجدید بنای آن نقش داشته است. طبق روایات تاریخی زنی به نام «حاجیه خانم» بازار وکیل را به مبلغ ۱۵ تومان می خرد و چون خبر فسخ قرارداد را  از طرف فروشنده (حاکم) می شنود بازار را وقف می کند. در حال حاضر متولی بازار وکیل آقای علی کریمی است که تا رسیدن به سن قانونی تولیت این بنا به عهده برادرزاده ایشان است.

معماری بازار وکیل زرند

طرح و معماری بازار وکیل زرند به این گونه است که سقف های گنبدی جدا از هم در راستای یکدیگر بر روی ستون های چهار طاق ها قرار گرفته اند و در زیر هر گنبد، بین ستون ها دو مغازه رو به روی هم قرار گرفته اند. درب های اصلی مسجد جامع زرند نیز در بازار وکیل قرار دارند. این بازار اخیرا با دستور شهرداری به بازار سهراب متصل شده است. پس از زلزله سال ۱۳۵۶ شمسی، بیش از نیمی از بازار وکیل ویران شد و پس از انقلاب به همان سبک سنتی بازسازی شد.

اگر قصد سفر به زرند را دارید می توانید با اتوبوس این کار را انجام دهید زیرا وسیله ای امن و کم هزینه است، برای خرید بلیط اتوبوس هم از مستر بلیط کمک بگیرید تا از مزایای آن برخوردار شوید.

راه های دسترسی به بازار

راه های دسترسی به بازار

همانطور که متوجه شدید این بازار در شهر زرند کرمان قرار دارد، پس اگر مایل به دیدار از آن هستید باید به این شهر سفر کنید. دسترسی به این بازار آسان است زیرا در داخل شهر قرار دارد و با هر وسیله نقلیه ای که در دسترستان باشد می توانید به این بازار بروید.

بازدید از بازار وکیل زرند

دیدن این بازار رایگان است و نیاز به پرداخت ورودی نیست. در زمان بازدید می توانید هر آنچه که نیاز دارید را از بازار تهیه کنید و حتی سوغاتی های این شهر را نیز برای عزیزانتان خریداری کنید و به شهرتان ببرید. مدت زمانی که برای دیدار از بازار احتیاج خواهید داشت یک نصف روز است.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *