بازارها یکی از شلوغ ترین محل های رفت و آمد و نبض تپنده هر شهری هستند. در شهر کاشان بازارهای سنتی و قدیمی متعددی وجود دارد. آب و هوای بی نظیر شهر کاشان و طبیعت زیبا و با شکوه اش این شهر را به یکی از مهم ترین قطب های گردشگری کشور تبدیل کرده است و هر ساله گردشگران متعددی از نقاط مختلف ایران و جهان به کاشان سفر می کنند.
بهترین زمان سفر به این شهر زیبا و دوست داشتنی فصل بهار است که مراسمات گلاب گیری برگزار می شود. اگر می خواهید با بازار سنتی کاشان و تاریخچه آن بیشتر آشنا شوید تا پایان با مجله مستر بلیط همراه باشید.
تاریخچه بازار سنتی کاشان
بازار سنتی کاشان یکی از مهم ترین بناهای تاریخی این شهر محسوب می شود که نام آن جزو آثار ملی ایران قرار گرفته است. قدمت این بنا به زمان آل بویه و سلجوقیه باز می گردد. البته در دوران صفویه بخش های دیگری به این بازار افزوده شد و موجب رونق روز افزون آن گردید. به طوری که در زمان حکومت شاه عباس اول به اوج رونق خود رسید و داد و ستدهای فراوانی در این بازار شکل گرفت.
اما متاسفانه این بازار در جریان زلزله 1192 هجری قمری به شدت تخریب شد و دیگر آن رونق گذشته را نداشت. پس از این اتفاق بار دیگر در زمان فتحعلی شاه قاجار بازار کاشان بر روی بقایای قبلی خود ساخته شد.
در دوران صفوی بازار سنتی کاشان یکی از مهم ترین بازارهای این شهر محسوب می شد که در آن کارونسرا، تیمچه و بناهای متعددی وجود داشت. از معروف ترین راسته های این بازار در آن زمان می توان به راسته مسگرها اشاره نمود که در نزدیکی مسجد واقع شده بود. در بازار سنتی کاشان حجره ها و بناهای تاریخی متعددی وجود داشت که هر یک بسیار پر رونق بودند اما امروزه بخش قابل توجهی از این بازار از بین رفته و آن رونق گذشته را ندارد.
این بازار با سبک معماری بی نظیر و منحصر به فرد اش که از آثار دوران صفوی محسوب می شود در سال 1355 به عنوان یک اثر ملی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
نقشه بازار سنتی کاشان
بازار سنتی کاشان یکی از زیبا ترین بازارهای قدیمی ایران محسوب می شود و دارای فضایی سر پوشیده می باشد. در این بازار علاوه بر مغازه های فراوان، کاروانسراهای بزرگی نیز وجود دارد که در گذشته توسط افرادی که برای معاملات به این شهر سفر می کردند جهت رفع خستگی و استراحت مورد استفاده قرار می گرفت.
در بازار کاشان اصناف مختلفی در هر یک از گذرها مشغول به فعالیت هستند. از جمله بخش های این بازار می توان به سرای خان (فرش فروش ها)، بازار مسگرها، بازار زرگری و سوزن دوزی، بازار رنگرز ها، تیمچه، قیصریه و … اشاره نمود. در میان تمامی قسمت های بازار تیمچه امین الدوله به دلیل زیبایی منحصر به فردی که دارد از شهرت خاصی برخوردار است به طوری که تمامی گردشگرانی که از این بازار بازدید می کنند حتما سری به این تیمچه می زنند.
دیدنی های بازار کاشان
در بازار کاشان بالغ بر 40 بنای تاریخی با شکوه وجود دارد که معماری سنتی ایران را به زیبایی به تصویر می کشند. از جمله این آثار باستانی می توان به آب انبار، مسجد مدرسه، کاروانسرای گمرک، کاروانسرای میر پنج، سرای میان چال، سرای قمی ها، سرای زرکش ها، کاروانسرای نو، بازار مسگرها ،تیمچه صباغ، تیمچه سید آقا، آّب انبار درب زنجیر، حسینیه سوراخ ریسمان، مسجد کفش دوزها، مسجد طمقاچی ها، بازار میانچال، مسجد بالا بازار، مسجد میدان میر عماد و… اشاره نمود.
یکی از قسمت های اصلی بازار کاشان راسته یا مسیر اصلی بازار است که در هر یک از دوره های تاریخی بخش های مختلفی به آن افزوده شد. امروزه از راسته های باقیمانده در بازار کاشان می توان به راسته مسگرها، کفاش ها، زرگرها، بزارها و بازارچه های میانچال اشاره نمود. در این بازار دسته های گوناگونی نیز وجود دارد که در واقع اصناف بازار هستند و هر کدام در بخشی از بازار مشغول به فعالیت می باشند.
تیمچه ها در بازار کاشان مرکز چند سرا و کاروانسرا محسوب می شدند و برخی از آن به دلیل موقعیتی که داشتند از اهمیت ویژه ای برخوردار بودند. تیمچه امین دوله که در زمان فرخ خان غفاری کاشی مشهور به امین الدوله احداث شد از مهم ترین تیمچه های این بازار محسوب می گردد. این تیمچه چهار سمت بازار کاشان را به یکدیگر متصل می کرد و برخی آن را به نام میانچال می شناسند. دهانه زیبا و سقف محکم و استوار این تیمچه با سبک معماری خاصی که دارد آن را به شاهکاری بی نظیر تبدیل کرده است.
جاذبه های نزدیک به بازار کاشان
علاوه بر داخل بازار سنتی کاشان و راسته هایی که در آن وجود دارد در نزدیکی آن نیز بناهای تاریخی با شکوهی وجود دارد که برخی از آن ها به ثبت ملی رسیده اند. از جمله این بناها می توان به موارد زیر اشاره نمود.
مسجد میر عماد
این مسجد در جنوب بازار مسگرها واقع شده است و به مسجد میدان نیز شهرت دارد. در سر در این مسجد کتیبه تاریخی خود نمایی می کند که از زیباترین کتیبه های گچی محسوب می شود.
کاروانسرای نو
کاروانسرای نو که در نزدیک مسجد میر عماد و مرکز بازار کاشان واقع شده است از بناهای مربوط به دوران قاجاریه می باشد. این کاروانسرا به دلیل ساختار و ویژگی های منحصر به فردی که دارد در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است.
کاروانسرای میر پنج
قدمت این کاروانسرا به دوره صفویه باز می گردد و با 50 حجره بزرگی که دارد قلب اقتصادی بازار کاشان محسوب می گردد. کاروانسرای میرپنج به دلیل آسیب هایی که دیده بود توسط سازمان میراث فرهنگی مورد مرمت و باز سازی قرار گرفت و امروزه به یکی از زیبا ترین جاذبه های گردشگری شهر کاشان تبدیل شده است.
شرایط بازدید
بازار سنتی کاشان که از بناهای سنتی این شهر محسوب می شود توانسته نظر گردشگران بسیاری را به خود جلب نماید، به طوری که بخش اعظم گردشگرانی که به این شهر سفر می کنند بازدید از این بنای تاریخی را نیز در برنامه خود قرار می دهند. اگر می خواهید در سفر به کاشان سری به بازار سنتی آن بزنید این بازار همه روزه به جز ایام تعطیل از صبح الی 10 شب باز می باشد. برای گشت و گذار در راسته های بازار کاشان و تماشای تمامی بخش های آن به زمانی حدود 2 الی 3 ساعت نیاز خواهید داشت.
آدرس و راه های دسترسی
بازار سنتی کاشان از اواسط خیابان بابا افضل شروع شده و تا دروازه ملت ادامه دارد و به دلیل آنکه این قسمت جز مناطق اصلی شهر کاشان محسوب می شود دسترسی به آن برای مسافران به راحتی امکان پذیر است. گردشگرانی که بلیط هواپیما کاشان را رزرو کرده اند و قصد دارند راهی سفر به این شهر زیبای تاریخی شوند می توانند با استفاده تاکسی و اتوبوس های درون شهری خود را به بازار سنتی کاشان برسانند. همچنین امکان دسترسی به این بازار با استفاده از خودرو شخصی نیز امکان پذیر است.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید