مجموعه بهارستان

مجموعه بهارستان کجاست؟ معرفی + راه‌های دسترسی

مجموعه بهارستان کجاست؟ کاخ ها و عمارات تاریخی متعددی در ایران وجود دارد که هر کدام مربوط به یکی از دوره های پر فراز و نشیب ایران است. معماری بی نظیر و خیره کننده این بناها به خوبی نشان دهنده قدمت آن ها است.

در شهر تهران به دلیل اهمیت ویژه ای که در دورهای مختلف داشته و به عنوان پایتخت جمهوری اسلامی ایران کاخ های متعددی بنا شده است. از جمله این عمارات و کاخ ها می توان به کاخ بهارستان اشاره نمود. کاخ بهارستان یا همان دارالشورای ملی ایران که قدمت آن به سده 13 خورشیدی باز می گردد ازمهم ترین بناهای تاریخی کشور است که مجله مستر بلیط در ادامه به طور کامل به معرفی آن می پردازد.

تاریخچه مجموعه بهارستان

کاخ بهارستان به دستور میرزا حسن خان سپهسالار قزوینی  در سال 1289 هجری قمری ساخته شد و امروزه به ساختمان مجلس شواری ملی تهران تبدیل شده است. این عمارت باشکوه از گذشته های دور تا کنون شاهد رویدادها و حوادث مهم بسیاری بوده، به همین دلیل خیلی ارزشمند است.

میرزا حسن خان که از صدراعظم های ناصرالدین شاه بود دستور ساخت این بنا را به منظور برگزاری نشست های ملی صادر نمود و مهندس میرزا مهدی خان شقاقی آن را ساخت. این ساختمان به دلیل جایگاه خاصی که داشت دچار حوادث متعددی در طی دوره های تاریخی مختلف شد که از جمله آن می توان به سه بار آتش سوزی و یک بار به توپ بسته شدن اشاره نمود.

میرزا تقی خان سپه سالار در آن زمان علاوه بر عمارت بهارستان اقدام به ساخت بناهای دیگری نیز نمود و قصد داشت به این ترتیب تغییراتی در فضای شهر تهران ایجاد نماید. در سال 1280 زمین و باغ بهارستان در نزدیکی تهران و در شمال شرق آن واقع شده بود.

تاریخچه مجموعه بهارستان

اما به دلیل افزایش جمعیت و توسعه یافتن شهر بهارستان از حاشیه شهر به مکانی در محدوده شهر تبدیل شد. در اوایل دوره قاجار این زمین و باغ که خیلی ها بعدها آن را به نام سپهسالار یا بهارستان می شناختند نام مشخصی نداشت و در زمان فتحعلی شاه تنها بخش غربی آن  که امروزه میدان بهارستان در آن واقع شده است به جلوخان باغ نگارستان مشهور بود.

اما در سال 1285 بخشی از این باغ توسط میرزا حسن خان سپهسالار خریداری شد و به باغ سپهسالار شهرت یافت. بعدها این باغ و عمارت به بهارستان معروف شد که نظریه های مختلفی در رابطه با علت نام گذاری آن وجود دارد.

این بنای تاریخی دارای بخش های مختلفی است که از جمله آن می توان به مدرسه، مسجد، قنات، آب انبار، خانه و باغ اشاره نمود که معماری و ساختار هر یک از بخش ها در نوع خود بی نظیر است به طوری که می توان از آن به عنوان شاهکار هنری آن زمان یاد نمود.

امروزه تغییراتی درکاربری و بخش های مختلف بنا ایجاد شده است و علاوه بر ساختمان اصلی مجلس شورای ملی یا ساختمان مشروطه قسمتی از بنا به موزه، قسمتی به برگزاری همایش و قسمتی دیگر به امور تشریفاتی تبدیل شده است و هر روزه پذیرای بازدیدکنندگان بسیاری هستند.

این عمارت و باغ در زمینی به مساحت 5 هکتار تاسیس شده است و سپهسالار سعی کرده با به کار گیری بهترین مهندسان و معماران بنایی با شکوه و به یاد ماندنی ایجاد نماید. به طوری که امروزه با وجود سالیان زیادی است که از عمر این اثر تاریخی می گذرد معماری ایرانی و نقش و نگاری که در ساخت آن به کار رفته، همچنان حیرت انگیز و خیره کننده است.

تا زمان زنده بودن سپهسالار این عمارت و باغ محلی برای برگزاری جلسات و مهمانی های شاه و خانواده ایشان بود اما پس از مرگ سپهسالار همسرش در بخشی از  عمارت مراسمات تعزیه خوانی زنانه برگزار می نمود و همین مراسمات به مرور موجب شد که مراسمات بیشتری با مهمانان داخلی و خارجی در عمارت اجرا شود و باغ جنبه دولتی پیدا کند.

تا اینکه در نهایت با پیروزی انقلاب مشروطه این کاخ به عنوان محل مجلس شورای ملی تهران انتخاب شد و امروزه نام آن در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

به توپ بستن مجلس

به توپ بستن مجلس

با مرگ مظفرالدین شاه اختیارات محمد علی شاه در مجلس محدود گردید، به همین دلیل توطئه ای را چید که در زمان تصویب نظام مشروطیت پدرش  در وضعیت مناسبی قرار نداشته و بیمار بوده، در نتیجه فرمان مشروطیت باطل است.

ادامه درگیری و جنگ محمد علی شاه و مجلس باعث شد که گروهی از آزادی خواهان و نمایندگان از جمله ملک المتکلمین، محمد رضا شیرازی، میرزا جهانگیر خوان، سید جمال الدین اصفهانی، علی اکبر دهخدا و … در بهارستان متحصن شده و گروهی نیز مسلح گردند.

این ماجرا در نهایت باعث شد که سربازان محمد علی شاه راهی مجلس شورای ملی شوند و به دستور و فرماندهی لیاخوف مجلس به همراه نمایندگان  حاضر در آن را به توپ ببندند. این حادثه موجب کشته شدن بسیاری از نمایندگان و وارد شدن خسارت های بسیاری به مسجد و عمارت سپهسالار شد.

سر در مجلس شورای ملی

هنگامی که مجلس شورای ملی کار خود را به صورت رسمی در ساختمان مجلس واقع در عمارت بهارستان آغاز نمود تغییراتی بر روی سردر ورودی مجلس ایجاد کردند که از آن به عنوان نماد پارلمان ایران یاد می کنند.

این تغییرات شامل نصب دو تندیس برنزی شیر و خورشید  ولوح فلزی عدل مظفر روی سر در مجلس شد. اسنادی وجود دارد که نشان می دهد این لوح توسط یکی از شهدای مشروطه به نام سید عبدالرزاق ساخته شده است.

خوشبختانه این نماد مجلس شورای ملی در طی اتفاقاتی که برای مجلس رخ داد همچنان سالم ماند اما در دوره پهلوی اول اختلاف نظرهایی که رضاخان با قاجار داشت سبب شد تا مدتی این لوح از سردر مجلس حذف گردد ولی مجددا در سال 1320 این لوح در سردر مجلس شورا ملی نصب شد و به یکی از نمادهای به یاد ماندنی آن تبدیل گردید.

در جریان آتش سوزی هایی که در ساختمان مجلس اتفاق افتاد این لوح و تندیس ها را پایین آوردند و بخش هایی که از عدل مظفر شکسته شد عبدالحسین حایری رئیس کتابخانه انقلاب آن ها را به مخزن کتابخانه مجلس منتقل نمود و اگر امروزه به موزه مجلس شورای ملی تهران مراجعه کنید می توانید این تکه های یادگاری از مشروطه را مشاهده نمایید.

معماری عمارت بهارستان

نقشه و معرفی بخش های مختلف

مجموعه بهارستان که تحت مالکیت کامل میرزا حسن خان قرار داشت دارای بخش های مختلفی است که از جمله آن می توان به عمارت بهارستان، باغ سپهسالار، عمارت ملجیک، موزه، کتابخانه، مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی و … اشاره نمود.

معماری عمارت بهارستان

اگر با تهیه بلیط هواپیما تهران و یا بلیط اتوبوس یا قطار به تهران سفر کنید و در این سفر به بازدید از کاخ بهارستان بروید قطعا معماری فوق العاده این بنا نظر شما را جلب می کند و متوجه سبک معماری بی نظیر آن خواهید شد.

سبک معماری این بنای تاریخی در واقع ترکیبی از معماری استوار با سنت و تجدد می باشد و بهترین معماران آن زمان هر یک از بخش های عمارت را به بهترین شکل ممکن طراحی کرده و ساخته اند.

مجموعه باغ و عمارت بهارستان با مساحت 5 هکتار به دلیل معماری خاص و بی نظیری که داشت یکی از مهم ترین و معروف ترین ساختمان های آن زمان محسوب می شد و در دوره پهلوی اول نام آن در لیست ساختمان های که دارای معماری اصولی هستند قرار گرفت.

زیرا هر یک از معمارانی که برای کار بر روی این عمارت انتخاب می شدند افراد مشهور و صاحب نامی بودند که سعی داشتند با ارائه بهترین کار اثری ماندگار و به یاد ماندنی از خود به جای بگذارند.

پایه و اساس معماری اولیه این بنا آمیزه ای از معماری سنتی ایرانی اسلامی و معماری غربی می باشد. نمای غربی بنا به دست استاد جعفر خان معمار باشی پیاده سازی شد و از سبک معماری دوره باروک برای این بخش از عمارت استفاده نمود.

پس از آتش سوزی سال 1309 بنای عمارت به میزان قابل توجهی تخریب شده بود و نیاز به مرمت داشت و مسئولیت این کار به لئون که معماری فرانسوی بود به همراه دستیارش بوریس سپرده شد که آن ها نیز در کار خود فوق العاده بودند.

در این برهه نیز ورودی ساختمان عمارت با استفاده از معماری نئو کلاسیک توسط معمار فرانسوی بازسازی شد. در واقع آن ها برای این طرح از ساختمان پارلمان فرانسه ایده گرفته بودند. از آن پس تغییرات چندانی در معماری کاخ بهارستان ایجاد نشد و این ساختمان امروزه با معماری بی نظیرش همچنان پا برجاست.

ساختمان ملیجک

ساختمان ملیجک یا همان عزیز السلطان

علاوه بر ساختمان مشروطه یا ساختمان بهارستان که در واقع ساختمان مجلس شورای ملی تهران است و دارای اهمیت ویژه ای می باشد در این باغ و محوطه ساختمان ها و بخش های متعددی با کاربری های مختلف وجود دارد.

یکی از این بخش ها ساختمان ملجیک یا عمارت عزیزیه می باشد. اطلاعات دقیقی در خصوص زمان احداث این بنا در دست نمی باشد.اما این ساختمان که در واقع خانه مرحوم قمر السلطنه بود در سال 1309 به دستور ناصر الدین شاه به غلام علی خان عزیز السلطان واگذار شد و دختر ناصرالدین شاه در سال 1311 با او ازدواج کرد.

این بنا از دو طبقه بسیار زیبا تشکیل شده و دارای ایوان جنوبی با چشم اندازی بی نظیر است که در ساخت آن از معماری سنتی و مدرن به صورت ترکیبی استفاده شده است.

با تبدیل شدن کاخ بهارستان  به محل مجلس شورای ملی  در سال 1324 پیشنهاداتی ارائه شد که سایر ساختمان ها و اراضی بهارستان را نیز در اختیار مجلس قرار دهند که گروهی مخالف و گروهی دیگر موافق بودند. در سومین دوره فطرت قانون گذاری و مصادف با جنگ جهانی اول و رفتن ملجیک از عمارت، عمارت چند سالی به دکتر میرزا اسدالله خان کردستانی از وکلای دوره دوم مجلس از کردستان سپرده شد.

ایشان فردی مشهور و سرشناس بود که بعدها او را به عنوان وزیر پست و تلگراف انتخاب کردند. اما در دوره چهارم قانون گذاری خانه عزیز السلطنه به همراه زمین های اطراف آن توسط رئیس اداره مباشرت مجلس یعنی ارباب کیخسرو شاهرخ خریداری شد.

موزهای عمارت بهارستان

در بازدید از مجموعه بهارستان با سه موزه روبرو خواهید شد که قدیمی ترین و معروف ترین آن ها موزه مجلس است.  دو موزه دیگر نیز شامل  موزه تاریخ صنعت چاپ ایران و موزه نسخ خطی است که در ادامه بیشتر به بررسی آن ها می پردازیم.

موزه مجلس

در بازدید از عمارت و باغ بهارستان به شما پیشنهاد می کنیم که حتما از موزه مجلس که رویکردی تاریخی هنری دارد دیدن نمایید و با تاریخ فرهنگ و تمدن ایران بیشتر آشنا شوید. در این موزه آثار و تابلوهای بی نظیر استاد کمال الملک بیش از هر چیز دیگری جلب توجه می کند. در واقع همین آثار ارزشمند استاد کمال الملک بود که موجب راه اندازی این موزه شد.

بنیان گذاران کتابخانه مجلس تصمیم گرفتند که با راه اندازی موزه ای آثار گران بها استاد کمال الملک و سایر هنرمندان مشهور را خریداری نمایند و در این موزه نگهداری کنند. استاد با اطلاع از این موضوع تعدادی از آثاراش را به موزه اهدا نمود و به این ترتیب موزه مجلس تاسیس شد.

موزهای عمارت بهارستان

بعدها اسناد تاریخی، دست نوشته ها، اشیا نفیس و … نیز به لیست آثار بی نظیر موجود در این موزه افزوده شدند و این موزه به یکی از مهم ترین موزه های آن زمان تبدیل شد. با پیروزی انقلاب اسلامی اشیا و آثار هنری و تاریخی موجود در موزه تنها منتهی به داخل ایران نبود و سران پارلمان ها و کشورهای خارجی نیز اشیا با ارزشی را به موزه مجلس ایران اهدا نمودند.

همین مسئله باعث شد که این مجموعه نگهدارنده  آثار ارزنده ای از نقاط مختلف ایران و جهان  و نیز اسناد تاریخی متعددی باشد. اوج فعالیت این موزه مربوط به سال های  1377 الی 1383 است که با استقبال بسیار خوبی از سوی مردم مواجه شد و توانست نظر بازدیدکنندگان بسیاری را به خود جلب نماید.

اما متاسفانه با تغییراتی که درکاخ بهارستان ایجاد شد و جابجایی مجلس موزه برای مدتی تعطیل شد و در نهایت سران مجلس تصمیم گرفتند که موزه را در مکانی دیگر دایر نمایند و مجموعه های نفیس و گران بها را در معرض دید علاقمندان قرار دهند. در دوره هشتم مجلس، تصویب گردید که موزه مجلس مجددا در ساختمان مشروطه دایر شود و در تاریخ 11 آذر سال 1388 این موزه دوباره به روی عموم مردم بازگشایی شد.

امروزه این موزه به عنوان یکی از مهم ترین موزه های کشور آثار هنری از مشهورترین هنرمندان کشور و آثار و هدایای تاریخی که سران کشورها به موزه و مجلس شورای اسلامی ایران تقدیم نموده بودند را به نمایش می گذارد.

اگر علاقمند به تاریخ و هنر هستید به شما پیشنهاد می کنیم که حتما از این موزه دیدن نمایید و از نزدیک با تاریخ مشروطه، قانون گذاری و مجلس، شخصیت های تاریخی و آثار و اشیا قدیمی از طریق دست نویس ها، تصاویر، تابلوها، اسناد و … آشنا شوید.

اخیرا اقدام جالبی در خصوص موزه مجلس انجام شده است تا مردم دسترسی راحت تری به آن داشته باشند. در واقع وب سایتی برای موزه ایجاد نموده اند که اطلاعات تمامی بخش های مختلف موزه، عناصری که در آن نگهداری می شوند و ماجرایی که هر کدام دارند، زمان بازدید از موزه، معرفی موزه، برنامه نمایشگاه های موقتی که در موزه برگزار می گردد و … به طور کامل دسته بندی شده اند و علاقمندان به راحتی با مراجعه به وب سایت موزه می توانند پاسخ تمامی سوالات خود را بیابند.

موزه نسخ خطی

این موزه می تواند انتخاب خوبی برای محققان و افرادی باشد که به تاریخ غنی و فرهنگ و تمدن ایران علاقه مند هستند، زیرا در آن مجموعه کتب خطی نفیس، آثار خطی و هنری بسیار ارزشمند از دوره های مختلف تاریخ و … گردآوری شده است و می تواند اطلاعات مفید و جامعی را در اختیار بازدید کنندگان قرار دهد.

موزه نسخ خطی

موزه تاریخ صنعت چاپ ایران

در این موزه تاریخ صنعت چاپ و حوادث آن به خوبی در معرض نمایش قرار گرفته است و در آن دستگاه ها و ابزارآلاتی که از زمان های گذشته در حوزه چاپ و نشر استفاده شده جمع آوری شده است.

البته بخش قابل توجهی از این دستگاه ها اهدایی از سوی نهادها و سازمان های مختلف می باشد. موزه تاریخ صنعت چاپ ایران همزمان با روز صنعت چاپ در 13 شهریور سال 1390 افتتاح شد و با استقبال بسیار خوبی از سوی مردم مواجه گردید.

با تلاش رئیس کتابخانه مجلس روز به روز به تعداد دستگاه های این موزه افزوده می شود و در تلاش است که تمامی دستگاه هایی که در سراسر جهان درحوزه چاپ مورد استفاده قرار می گیرد را در این مجموعه جمع آوری نماید ودر معرض دید علاقمندان به این حوزه قرار دهد.

کتابخانه مجلس شورای اسلامی

این کتابخانه با بیش از صد سال سابقه یکی از قدیمی ترین و بزرگ ترین کتابخانه های ایران است که در آن آثار گران بها و با ارزشی از کتاب های خطی و تاریخی نگهداری می شود.

در حال حاضر در این کتابخانه بالغ بر 28 هزار کتاب خطی، 570 هزار کتاب چاپی، میلیون ها برگ سند، بالغ بر 5 هزار نشریه ادواری وجود دارد که بسیار ارزشمند هستند. معمولا پژوهشگرانی که در حوزه علوم انسانی فعالیت می کنند برای تحقیقات خود و آشنایی با تاریخ و تمدن ایران به این کتابخانه مراجعه می کنند.

این کتابخانه که اولین کتابخانه پارلمانی آسیا محسوب می گردد همزمان با تاسیس مجلس قانونگذاری ایران راه اندازی شده است و گروهی از مجلسیان که از متخصصین و علاقمندان به فرهنگ و ادب بودند کتب و نشریه هایی را از زمان های مختلف در آن گردآوری کردند و روز به روز بر تعداد این آثار افزوده شد به طوری امروزه شاهد چنین کتابخانه با شکوهی در سرزمین ایران هستیم.

در سال 1390 به منظور توسعه کتابخانه، ساخت کتابخانه جدیدی برای قوه قانون گذاری کشور در بهارستان آغاز نمودند که این طرح، طرح بهارستان نام دارد. کتابخانه جدید مجموعه ای کامل شامل کتابخانه، مرکز اسناد و موزه است و با توجه به متراژ حدود 59500 متر مربعی که دارد شرایطی را فراهم نموده که حداقل تا 30-40 سال بعد مشکلی از نظر کمبود جا جهت نگهداری آثار و کتب ارزشمند و تاریخی وجود نداشته باشد.

اگر بخواهیم تاریخ تاسیس کتابخانه مجلس را مورد بررسی قرار دهیم ایده ساخت این کتابخانه با ایجاد مجلس شورای ملی در بهارستان با هدف افزایش اطلاعات و علم نمایندگان مجلس  مطرح شد و پس از تایید آن و راه اندازی کتابخانه 60 جلد کتاب جهت قرار گیری در کتابخانه تهیه شد.

در سال 1290 خورشیدی تعداد 202 جلد کتاب دیگر برای کتابخانه مجلس از کتابخانه میرزا ابوالحسن جلوه خریداری شد و در مجموع برای خرید این کتاب ها 2500 دینار پرداخت گردید. پس از آن در سال 1291 نیز احتشام السلطنه تعداد 1091 جلد کتاب به زبان های مختلف از جمله فارسی، فرانسه، عربی، انگلیسی، ترکی، روسی، آلمانی به کتابخانه مجلس اهدا نمود.

کتابخانه مجلس شورای اسلامی

تعداد کتاب های کتابخانه مجلس روز به روز در حال افزایش بود و این کتابخانه جایگاه ویژه ای داشت. کتابخانه مجلس در قسمت شرقی عمارت قدیمی مجلس و در دو اتاق که چندان بزرگ هم نبودند قرار داشت و در آن قفسه های چوبی برای نگهداری کتاب ها نصب شده بود و تنها نمایندگان از آن استفاده می کردند.

اما در سال 1302 و خریداری عمارت های شرق کاخ بهارستان تصمیم گرفته شد که کتابخانه بزرگی احداث شود و کتابخانه قدیمی را به محل جدید منتقل نمودند و در نهایت دو سال بعد این کتابخانه با مدیریت یوسف اعتصامی آشیانی ملقب به اعتصام الملک به عنوان نخستین کتابخانه دولتی و رسمی کشور مورد بهره برداری قرار گرفت.

در آن زمان دو کتابخانه ایران شناسی و کتابخانه تخصصی مطالعات زنان در بهارستان وجود داشت اما تصویباتی که در مجلس انجام گرفت این کتابخانه ها با نام  «کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مرکز شورای اسلامی» به فعالیت خود ادامه دادند.

اهمیت این کتابخانه به عنوان وجهه فرهنگی و مردمی خانه ملت زمانی افزایش یافت که مجلس شورای اسلامی  به میدان بهارستان منتقل شد. در واقع در سال 1383 که محل مجلس تغییر یافت کتابخانه مجلس به یکی از مهم ترین مراکز علمی – فرهنگی و تاریخی کشور تبدیل شد که سالانه بازدید کنندگام مختلفی از سراسر نقاط ایران و جهان از آن بازدید می کردند.

فعالیت های کتابخانه مجلس

کتابخانه مجلس مسئولیت ها و فعالیت های مختلفی را نیز به عنوان مهم ترین کتابخانه کشور بر عهده دارد که از جمله مهم ترین فعالیت های آن می توان به موارد زیر اشاره نمود.

سازماندهی منابع

مدیریت سازمان دهی منابع از جمله  وظایف معاونت فنی کتابخانه مجلس است که باید به توسعه کیفی منابع کتابی و غیر کتابی داخلی و خارجی بپردازد. از دیگر وظایف مدیریت سازماندهی منابع می توان به سازماندهی، فهرست نویسی، آماده سازی منابع کتابخانه به کمک ابزارهای کتاب شناختی، شیوه های جدید و طبق استانداردهای معمول ملی و بین المللی، رده بندی منابع، تکمیل پایگاه های اطلاعاتی روز آمد و … اشاره نمود.

در این کتابخانه از رده بندی LC استفاده می شود و در پایگاه کتابخانه  که کتب لاتین، فارسی، سنگی و سربی، خطی، نشریات و اسناد وجود دارد تعداد رکوردها معادل 613500 عدد است.

فعالیت های کتابخانه مجلس

مدیریت فرآهم آوری منابع کتابخانه موظف است که موضوعات و عناوینی که مراجعه کنندگان به کتابخانه به آن نیازمند هستند را تشخیص دهد و مشخص نماید تا بتواند کلیه منابعی که تا به حال در آن خصوص چاپ  و تولید شده است را بیابد و با سفارش و خرید تمامی آن ها را در کتابخانه گردآوری کند.

به همین دلیل است که هر ساله حجم بالایی از منابع قدیمی و جدید در موضوعات مختلف در قالب کتاب و یا لوح فشرده به لیست منابع کتابخانه افزوده می شود. این آثار جدید افزوده شده از زبان های مختلفی مانند فارسی، انگلیسی، عربی و … انتخاب می شوند.

مدیریت بی نظیر این حوزه باعث شده که طی سال های 1387 تا 1390 بیش از 255 هزار جلد کتاب جدید از نمایشگاه های داخلی و خارجی خریداری شود و به لیست کتاب های کتابخانه مجلس افزوده گردد.

مدیریت منابع

این حوزه از بخش های گوناگونی تشکیل شده که از جمله آن ها می توان به کتابخانه تخصصی انقلاب اسلامی، کتابخانه ایران شناسی، کتابخانه تخصصی افغانستان، واحد نشریات، مخزن کتاب های چاپی، واحد امانت، کتابخانه مخصوص نمایندگانی که در ساختمان اصلی مجلس مستقر هستند، کتابخانه تخصصی مطالعات زنان و … اشاره نمود.

نقش کتابخانه مجلس در احیای میراث گذشتگان

فعالیت هایی که کتابخانه مجلس انجام می دهد نقش بسزایی در توسعه فرهنگ و دانش و نیز احیای میراث نیاکان و گذشتگان دارد. در واقع این کتابخانه با پژوهش و انتشاراتی که انجام می دهد این نقش را ایفا می کند که در زیر بیشتر به توضیح آن می پردازیم.

پژوهش

در مرکز پژوهش کتابخانه مجلس تحقیقاتی در خصوص متن پژوهی، احیای نسخه های خطی و تصحیح آن ها انجام می شود  که نتیجه آن سبب کشف اطلاعات علمی، فرهنگی و هنری گذشتگان و انتقال آن به نسل های  فعلی و بعدی است.

در واقع این مرکز می کوشد با ارائه پژوهش هایی علاوه بر حفظ هویت ملی و تمدن اصیل ایران نسل های آینده را از ورطه بی هویتی و تحمیل هایی که ممکن است بر آن ها وجود داشته باشد نجات دهد و میزان به دام افتادن در این مهلکه بی هویتی را کاهش دهد.

به عبارتی دیگر می توان گفت کتابخانه مجلس که مجموعه ای از میراث معنوی است با راه اندازی مرکز پژوهش سعی دارد این گنجینه ها و منابع دانش و معرفت را با تحقیق و تصحیح در تمامی حوزه های پژوهشی دیگرمنتشر نمایند  و در این راه از تخصص و تجربه پژوهشگران مشهور و به نام کمک می گیرد.

فعالیت های سخت و طاقت فرسا این مرکز و پژوهشگرانی که در آن فعالیت دارند موجب شده است که تا کنون بالغ بر از 320 جلد کتاب از سوی کتابخانه مجلس شورای ملی منتشر شود.

مجموعه بهارستان

 انتشارات

تمامی تحقیقات و تصحیحاتی که محققان مرکز پژوهش های کتابخانه مجلس انجام می دهند در سه قالب لوح فشرده، کتاب و مجله تخصصی منتشر می شود. اقدام بسیار جالب کتابخانه مجلس که در طی دو سال اخیر با استقبال بسیار خوبی از سوی مردم مواجه شد انتشار منابع پژوهشی قدیمی در قالب لوح فشرده می باشد که از جمله این منابع که تحت عنوان لوح فشرده عرضه شده اند می توان به موارد زیر اشاره نمود.

لوح مطبوعاتی فارسی ایران، مجله مسلمین، مجله آئین اسلام، مجموعه حکمت، روزنامه مجلس، لوح مطبوعات دینی، مجله بررسی های تاریخی، مجله کتب اسلام، مجله مکتب شیعه، مطبوعات لرستان و …

شرایط بازدید از مجموعه بهارستان

برای بازدید از بخش های مختلف کاخ بهارستان  به زمانی حدود 1 الی 2 ساعت نیاز خواهید داشت و هر یک از بخش های آن به قدری جذاب و منحصر به فرد هستند که می توانند نظر شما را به خود جلب نمایند.

بازدید از این بنای تاریخی رایگان است و همه روزه به جز روزهای تعطیل از ساعت 9 صبح تا 18 عصر پذیرای بازدید کنندگان گرامی می باشد. در نزدیکی این مجموعه بوفه و رستوران وجود دارد که می توانید  ضمن بازدید از کاخ بهارستان به آن ها نیز مراجعه کنید و لحظات به یاد ماندنی را برای خود رقم بزنید.

آدرس و نحوه دسترسی به مجموعه بهارستان

این عمارت در قلب تهران واقع شده است بنابراین دسترسی به آن برای تمامی افراد به راحتی امکان پذیر است. با توجه به اینکه اکثر وسایل نقلیه عمومی در حوالی این عمارت دارای ایستگاه هستند بازدید از کاخ بهارستان می تواند انتخاب خوبی برای افرادی باشد که با خرید بلیط اتوبوس تهران و به قصد تهران گردی راهی تهران شده اند.

برای رفتن به عمارت بهارستان می توان از تاکسی های عمومی که در سطح شهر وجود دارد و در نزدیکی میدان بهارستان ایستگاه دارند استفاده نمود. البته ایستگاه مترو و اتوبوس نیز در نزدیکی مجموعه کاخ موزه بهارستان وجود دارد  و برای استفاده از مترو کافی است که به ایستگاه مترو بهارستان مراجعه نمایید. برخی از بازدید کنندگان ترجیح می دهند با خودرو شخصی به بازدید از این بنای تاریخی بروند.

به منظور رفاه حال این افراد نیز پارکینگ هایی جهت پارک ماشین در آن منطقه تعبیه شده است که بازدید کنندگان می توانند از آن استفاده نمایند. مسافرانی که از سایر شهرها و نقاط ایران می خواهند به تهران سفر کنند و بازدیدی از جاذبه های دیدنی و تاریخی آن داشته باشند می توانند به منظور خرید بلیط هواپیما تهران و یا بلیط اتوبوس و قطار به آژانس های مسافرتی سطح شهر و یا وب سایت های معتبر ارائه دهنده بلیط مانند مستر بلیط مراجعه نمایند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *