ایران بدون شک از کشورهای چهار فصل زیبای منطقه به شمار می رود و به دلیل آب و هوای گوناگونی که در سراسر کشور وجود دارد، طبیعت بکر و زیبایی ایجاد شده است. رودخانه ها نیز یکی از زیباترین و آرامش بخش ترین جاذبه هایی هستند که در طبیعت وجود دارد. در این قسمت از مجله مستر بلیط می خواهیم به معرفی پنجمین رود بزرگ کشور یعنی رود اترک بپردازیم و کمی بیشتر با آن آشنا شویم. تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

درباره رود اترک

بسیاری از ما زمانی که نام استان خراسان رضوی را می شنویم، به یاد مشهد مقدس و حرم مطهر امام رضا می افتیم. کمتر کسی به طبیعت بکر و زیبای این استان توجه می کند، اما جالب است بدانید پنجمین رود بزرگ کشور، یعنی رود اترک از این استان سرچشمه می گیرد. این رودخانه که به عنوان بلندترین رود کشور ترکمنستان شمرده می شود، سفر خود در زمین را از شهرستان قوچان شروع می کند و در مسیرش به سمت ترکمنستان از بجنورد، شیروان و قوچان که در ناحیه چات واقع شده اند، عبور می کند. یکی از موضوعات جالبی که وجود دارد این است که پنجمین رود بزرگ کشور ما، بلندترین رود ترکمنستان است، این موضوع به خوبی اهمیت طبیعت شگرف و بی نظیر کشورمان را به تصویر می کشد و نشان دهنده بزرگی و عظمت آن است. بعد از اینکه رود به ترکمنستان برسد از آنجا به دریای خزر می ریزد. از ابتدای رود تا زمانی که از ایران خارج می شود و به کشور همسایه می رسد حدود ۶۶۹ کیلومتر است. بدیهی است که با این طول، رودخانه بسیار پر آب است و در قسمت هایی شدت آب به قدری زیاد است که مسیر را عوض می کند.

درباره رود اترک

تاریخچه رود اترک

درباره تاریخچه و قدمت این رودخانه اطلاعات زیادی وجود ندارد، با این حال روایاتی درباره علت نام گذاری آن با بررسی نقشه های قدیمی، وجود دارد. درواقع دو روایت درباره این موضوع وجود دارد که در ادامه مستر بلیط برایتان بیان خواهد کرد. مورخان با بررسی نقشه های قدیمی از ایران و همچنین نامه هایی که در آن زمان رد و بدل می شده است، متوجه شده اند که به این رودخانه، اتک می گفته اند. این رودخانه میان دشت های وسیعی قرار دارد که در زمان های قدیم، مأمن اقوام ترکمن بوده است. اتک به زبان ترکی به معنای دشت است. طبق روایت دیگری نیز باز با نگاه کردن به نقشه، متوجه می شویم که این رود در مسیرش از بخشی از استان گلستان عبور می کند. این قسمت از گلستان، منطقه ترکمن نشین آن است و به دلیل اینکه این ناحیه محل زندگی ترک ها بوده است به آن اتراک گفته می شده که در واقع جمع کلمه ترک است. با گذشت زمان و کمی تحول، اتراک نیز تغییر کرده و به صورت مخفف اترک درآمده و از آن زمان به بعد نیز با همین نام شناخته شده است. بهرحال امروزه این رودخانه نقش مهمی در حفظ طبیعت استان خراسان دارد و به همین دلیل نیز پاکیزه نگاه داشتن آن از اهمیت زیادی برخوردار است.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

این رود بلند و پهناور، یکی از رودهای دائمی کشور و در تمام طول سال خروشان و جاری است. اگرچه در فصل بهار، پرآب تر از سایر زمان ها می شود و حتی ممکن است گاهی به قدری خروشان شود که سیلابی شود. بخش عمده ای از سیل هایی که در چند سال اخیر در گلستان رخ داده به دلیل همین رود بوده است. از آن جایی که بیش از 60 درصد اطراف رود را دشت های وسیع و سرسبز ترکمن تشکیل داده است، در فصل بهار بسیار دیدنی می شود و صدای آب آن در دل طبیعت، بسیار لذت بخش خواهد بود. سرچشمه این رودخانه کوه های هزار مسجد، بینالود و آلاداغ است. در فصل زمستان این کوه ها پذیرای برف زیادی هستند و با گرم تر شدن هوا، همین برف ها آب شده و باعث جاری شدن این رودخانه زیبا می شود. رودخانه نقش مهمی برای مزارع اطراف نیز بازی می کند. یکی از مهم ترین مزارع گندم در کشور یعنی منطقه مراوه تپه، توسط همین رود سیراب می شود. بنابراین بخش اعظمی از گندمی که مصرف می کنیم را مدیون رود اترک هستیم. اگر طرفدار ماهی گیری هستید، خبر خوب این است که در بیشتر قسمت های رودخانه، ماهی گیری آزاد است و می توانید انواع ماهی ها مثل آمورچه، سیاه ماهی، کپور، تیره کولی ، البرنوس، گامبوزیا و غیره را به دام بیاندازید و غذایی خوشمزه بپزید. مانند سایر رودخانه های بزرگ کشور، اترک نیز در برخی از زمان های سال پذیرای پرندگان مهاجر است و اگر در این زمان به این منطقه بروید می توانید پرندگانی مانند فلامینگو، پلیکان، سلیم و انواع گوناگون دیگری را مشاهده کنید.

شرایط بازدید از رود اترک

شرایط بازدید از رود اترک

بهترین زمان برای بازدید از این رودخانه در اواخر بهار است. در این موقع از سال رودخانه کاملا پرآب است و همچنین امکان ماهی گیری نیز وجود دارد. اما باید توجه داشته باشید که در بسیاری از قسمت های آن به علت داشتن خاصیت باتلاقی، نمی توان شنا کرد. با این حال می توانید در دشت های ترکمن اطراف آن چادر بزنید و حتی اسب سواری کنید و سفری بسیار خوب را تجربه کنید. در روستاهای اطراف می توانید مزارع پنبه کاری و گندم را نیز ببینید و غرق زیبایی طبیعت در این منطقه شوید. این رودخانه در بخش وسیعی از شرق کشور جاری است بنابراین اگر بخواهید از تمام قسمت های آن بازدید کنید، بیش از نیم روز را نیاز خواهید داشت. البته اگر قصد ماهی گیری را دارید، ممکن است بیش از این زمان را نیز لازم داشته باشید چون ماهی گیری فعالیتی زمان بر است.

آدرس و نحوه دسترسی

برای رفتن به این منطقه گردشگری زیبا می توانید بلیط اتوبوس قوچان را خریداری کنید و به سمت این شهر زیبا سفر کنید. به دلیل نزدیکی به گلستان بعد از آن نیز می توانید سفری به گلستان داشته باشید و از جاذبه های گردشگری زیبای آن منطقه نیز دیدن کنید و سفری به یاد ماندنی در دل طبیعت بسازید.

آدرس رودخانه اترک : استان خراسان رضوی، شهرستان قوچان.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید