اشکفت سلمان

اشکفت سلمان؛ تاریخچه + راه های دسترسی

اشکفت سلمان کجاست؟ در این بخش از مجله مستر بلیط قرار است به معرفی غار اشکفت در شهر ایذه بپردازیم. اگر می خواهید اطلاعاتی را در خصوص این آثار شگفت انگیز به دست آورید، پیشنهاد می کنیم که تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

ایذه، یکی از شهرهای استان خوزستان می باشد که در مناطق کوهستانی آن واقع شده است. این شهرستان که در زمان اتابکان آن را مال امیر نیز می نامیدند، در جنوب غرب ایران قرار دارد. این شهر دارای آثار باستانی و سنگ نوشته های زیادی می باشد که نمونه بسیار با قدمت و زیبای آن، همین غار اشکفت می باشد.

تاریخچه اشکفت سلمان

با توجه به تحقیقات انجام شده، غار اشکفت در واقع محل پرستشگاه تریشا یکی از خدایان عیلامی بوده است. این غار نمونه ای از مهم ترین نیایشگاه های زمان هخامنشیان است. حکاکی و نوشته هایی از دوره عیلامی که از زمان شاهک عیلامی، شاه بومی آیاپیر یا آیاتم، به جا مانده است، که دارای ۲۸۰۰ سال قدمت هستند.

بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شهرستان ایذه و برترین مقاصد گردشگری آن، مجموعه مقالات “ایذه” را مطالعه نمایید.

تاریخچه غار اشکفت

 نقشه و معرفی بخش های مختلف غار اشکفت سلمان

غار اشکفت در جنوب ایذه و بالای دره ای واقع شده که به تمام شهر مسلط است. در این قسمت طاق بزرگی از سنگ طبیعی وجود دارد که از نظر زیبایی و عظمت خیره کننده است. اشکفت محوطه ای وسیع است که در درون صخره طبیعی کوه به صورت سرپناهی با آثار آبرفتی و یک چشمه آب شیرین گوارا که از درون غاری کوچک و باریک بیرون می‌ آید تشکیل می‌ شود.

در این منطقه علاوه بر وجود سنگ نوشته ها، ساختمان های خرابه، غار و چشمه ای معدنی از دل کوه نیز وجود دارند. در غار اشکفت ۴ نقش برجسته وجود دارد که ۲ تا از آن ها داخل غار و ۲ تای دیگر خارج از غار می باشند.

نقش برجسته هانی شاه به همراه خانواده اش

این آثار برجسته مربوط به نیایش پادشاه آیاپیر (هانی پادشاه) به همراه خانواده و وزیر خود است. همه افراد از سمت چپ حکاکی شده اند و نگاه شان به طرف غار کوچکی که درون اشکفت قرار دارد، است. شاه در جلو ایستاده، همسر هانی پشت وزیر ایستاده است و بقیه افراد عقب تر از آن هستند.

همگی لباس آستین کوتاه بر تن دارند و بدون كفش هستند. رو به روی شاه یک آتش دان قرار دارد. فرزند شاه نسبت به بقیه افراد، به صورت کوچک تر حجاری شده است و با توجه به کتیبه، می توان گفت بانی این سنگ نگاره وزیر شاه بوده است.

نقش برجسته هانی شاه در حال عبادت و خط عیلامی

نقش برجسته هانی شاه در حال عبادت و خط عیلامی

این نقش برجسته در ارتفاع ۳ متری بر روی تخته سنگی حکاکی شده است و به طور کامل درون غار اشکفت قرار گرفته و در كنار آن سنگ نوشته ای به خط عیلامی كنده شده است. در این نقش هانی شاه از سمت راست حکاکی شده و به تنهایی در حال نیایش است و با توجه به این تصویر می توان گفت که کنج دره، مرکز نیایشگاه بود.

در انتهای این کتیبه آمده است: «آشنا به خطی که در نیایش نگاره مرا بخواند و ساخته مرا بستاید، خواسته اش برآورده شود. اما کسی که به نگاره اهانت کند باشد که دبوس مجازات ایزد هومبان، ایزدبانو کیریشه و ایزد تیروتیر که آب و خام را آفریده است، تا دوردست ها بر او فرود آید. رحمت پارتی از او دریغ داشته شود. در زیر ماه و خورشید ابتر شود و نسلی از او به جای نماند».

در حال حاضر آسیب های چندانی توسط افرادی که برای بازدید از این آثار رفته اند به جای مانده است و روی اکثر این نقش ها یادگاری نوشته اند. همچنین به دلیل این که زیر غار رطوبت زیادی دارد، اکثر این آثار به شدت آسیب دیده اند. افراد علاقه مند به گردشگری و دیدن این آثار می توانند از طریق مراجعه به سایت مستر بلیط به راحتی هر گونه بلیطی که بخواهند را به صورت آنلاین و حضوری تهیه کنند و از دیدن این جاذبه تاریخی لذت ببرند.

نقش برجسته هانی شاه به همراه همسر و پسرش

این نقش نیز همانند حکاکی خانوادگی هانی شاه است، اما در این تصویر به همراه همسر و پسرش ایستاده است و وزیر در کنار آن ها نیست. در حالت ایستادن آن ها احترام دیده می شود.

حالتی كه همسر هانی دارد همانند حالتی است كه مجسمه 1800 کیلو گرمی به دست آمده از شوش ناپیر آسو همسر پادشاه ایلام میانه اونتاش گال دارد. تصویر حکاکی شده از این زن با وقار، نشان از اهمیت زن در دوران عیلامی است.

نقش برجسته هانی شاه به همراه همسر و پسرش

نقش برجسته نا مفهوم

این نقش برجسته نا مفهوم به شدت آسیب دیده و به طور کامل مشخص نمی باشد که طرح چه چیزی حکاکی شده است. به گفته برخی افراد تصویر یکی از خدایان مانند مجسمه ای كه در نقوش كول فرح دیده شد، در این تصویر حجاری شده ولی جزییات آن قابل تشخیص نیست و تنها چیزی که حدس زده شده، پاهای مجسمه است که بر روی پایه ای قرار دارند و ریش بلند او به سینه اش می رسد.

علاوه بر تمام این آثار بسیار زیبا و دیدنی، در اطراف و محدوده این غار امکاناتی نظیر؛ پارکینگ، سرویس های بهداشتی، غرفه و فروشگاه برای استفاده افراد بازدید کننده وجود دارد.

شرایط بازدید از اشکفت سلمان

برای بازدید از غار اشکفت، می توانید هر زمانی که بخواهید به شهرستان ایذه بروید و بدون خرید بلیط ورودی یا پرداخت کردن هزینه ای به دیدن این غار زیبا و رویایی بروید. بهترین زمان برای بازدید از این جاذبه فصل بهار است اما اگر در فصول ریزش باران مانند پاییز از این مکان دیدن نمایید شاهد ریزش جریان آبشار مانند از بالای صخره تاریخی خواهید بود که از زیبایی های بسیار دل انگیز این مکان تاریخی به شمار می رود.

آدرس و نحوه دسترسی به غار اشکفت سلمان

راه های دسترسی به غار اشکفت سلمان

غار اشکفت در استان خوزستان، ۳ کیلومتری جنوب باختری شهر ایذه کنونی، در انتهای دره‌ ای واقع شده است. اگر قصد سفر به این شهر را دارید، می توانید با تهیه کردن بلیط اتوبوس ایذه راهی این شهر شوید.

اما اگر فاصله شهر شما با شهرستان ایذه بسیار است می توانید با استفاده از هواپیما، قطار یا اتومبیل شخصی به این شهر بروید و از دیدن آثار تاریخی غار اشکفت و گشت و گذار در آن جا، خاطره ای به یاد ماندنی داشته باشید. ممنون از این که تا انتهای مطلب همراه ما بودید.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل ایذه شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *