منطقه حفاظت شده انگوران

شهرستان ماهنشان یکی از شهرستان های استان زنجان به شمار می رود که علاوه بر قدمت تاریخی از طبیعتی بی نظیری نیز برخوردار است. در این منطقه همیشه افرادی ساکن بوده اند و قدمت آن به چهار هزار سال قبل بر می گردد که این موضوع را از  بنای کهن دژ می توان متوجه شد. مرکز شهرستان، شهر ماهنشان محسوب می شود که یکی از شهرهای بزرگ استان زنجان به شمار می رود. این شهرستان که طبیعتی بی نظیر دارد یکی از عجایب زمین شناسی ایران به نام کوه های آلاداغ لار را در خود جای داده، که در بین مسافران و طبیعت گردان از طرفداران زیادی برخوردار است. از آثار تاریخی شهرستان ماهنشان می توان به قلعه بهستان، حسینیه روستای قلعه ارزه‌خوران، مقبره مولانا همتی انگورانی، قلعه کلیسا، گنجعلی بیگ قلعسی، قلعه یاستی قلعه، منجیق لیق، گیلار تپه و بسیاری دیگر را نام برد. همانطور که قبلا هم گفتیم این شهرستان علاوه بر آثار تاریخی، دارای جاذبه های طبیعی زیادی است که گردشگران را به سمت خود جذب می کند. یکی از این جاذبه های طبیعی منطقه حفاظت شده انگوران نام دارد که بسیاری از افراد با تهیه بلیط اتوبوس ماهنشان برای تفریح به این مکان می روند.

معرفی منطقه حفاظت شده انگوران

معرفی منطقه حفاظت شده انگوران

هر يك از مناطق طبيعی به لحـاظ برخـورداری از منابع و استقرار فضايی آنها در يك مجموعـه، دارای ظواهر و چهره های متفاوتی هستند كه تركيـب آنهـا می تواند ويژگی های محيط طبيعی را بـه وجـود آورد. اهداف و معیارهای متفاوتی برای ایجاد مناطق حفاظت شده وجود دارد، حفاظت از زیستگاه های طبیعی، حفظ اکوسیستم، در کنار اهداف اجتماعی و فرهنگی از جمله اهداف و الگو های ایجاد مناطق حفاظت شده است. مناطق حفاظت شده و پناهگا های حیات وحش به محدوده هایی از منابع طبیعی و کشور اعم از جنگل، مراتع، بیشه های طبیعی،  اکو سیستم های بیابانی یا کوهستانی اطلاق می شود که دارا ی شرایط طبیعی خاصی برای جاندران حیات وحش و رویش رستنی ها باشد. در ایران تعداد بی شماری از این مناطق حفاظت شده وجود دارد که یکی از آنها در شهرستان ماهنشان قرار دارد و با نام منطقه حفاظت شده انگوران شناخته می شود. انگوران را می توان یکی از نخستین مناطق حفاظت شده در ایران دانست که در سال 1349 در لیست مناطق حفاظت شده قرار گرفت. این منطقه در مرز استانهای زنجان، کردستان و آذربایجان غربی قرار دارد و دارای وسعت بسیاری است. با توجه به این که این ناحیه از آب و هوایی معتدل مدیترانه ای نیمه مرطوب برخودار است، طبیعتی بی نظیر و زبیا در آن دیده می شود. ساختار آن به صورت کوهستانی همراه با تپه های ماهور است و چندین رودخانه در آن جریان دارد که معروفترین آنها رودخانه قزل اوزن به شمار می رود.

بخش های مختلف منطقه محافظت شده

بخش های مختلف منطقه محافظت شده

در این منطقه که مساحتی برابر با 90 هزار هکتار دارد، می توان پوشش گیاهی و حیوانات گوناگونی را شاهد بود که زیبایی وصف ناپذیری در این محوطه به وجود آورده اند. در ادامه بخش های مختلف این محوطه را برای شما معرفی می کنیم. اگر می خواهید در مورد این منطقه بیشتر بدانید این بخش از مجله مستر بلیط را دنبال کنید.

طبیعت منطقه

این منطقه از دره های بسیار زیبا و حیرت آوری تشکیل شده است که دیدار از آنها خالی از لطف نیست. برخی از این دره ها شامل بال قیز، دونقوزدره سی، سونااولن، درویشلردامی، ساری چمن به شمار می روند. کوه های بلندی در سراسر این منطقه دیده می شود که از جمله آنها می توان قاریاقدی، ساری کون، بلقیس را نام برد.

جانداران منطقه

پوشش گیاهی

این منطقه همانطور که گفتیم به خاطر اقلیمی که دارد پوشش گیاهی متنوعی در آن نیز دیده می شود. که شامل 200 نوع گیاه از جمله الزالک، تمشک، لاله واژگون، درمنه، گون، کلاه میر حسن، لاله، شقایق، مرزه، شکر تیغال، گل و درختچه هایی همانند بادام، خینجوک، شیرخشت، زرشک، گردو، سنجد و بسیاری دیگر می شود.

جانداران منطقه

این منطقه زیستگاه طیف وسیعی از حیوانات است که شامل ماهی ها، حیوانات گیاه خوار و پر ندگان می شود. تعداد ۳۳گونه پستاندار، ۱۰۷ گونه پرنده، ۲۳ گونه خزنده، 8 گونه آبزی، 7 گونه دوزیست و ۷۸گونه حشرات هوازی و خاکزی حیات وحش این منطقه را تشکیل می‌دهند. در ادامه برخی از آنها را برای شما نام می بریم. از میان ماهی هایی که در رودخانه های منطقه زندگی می کنند می توان به ماهی سفید رودخانه ای، ماهی سس، ماهی زرده پر، ماشگ ماهی و ماهی اسبله اشاره کرد. پرنده هایی نیز به صورت دائمی و موقت در این محوطه دیده می شوند، پرندگان بومی منطقه آنقوت، تنجه و چنگر نام دارند. بعضی از مرغابی‌ها، لک‌لک سیاه، فلامینگو، قو، درنا و پلیکان از پرندگان مهاجری به شمار می آیند که در بین سایر پرندگان از اهمیت برخوردارند. علاوه بر این ها حیواناتی که این منطقه زیستگاه آنها است شامل خرس قهوه ای، روباه معمولی، سیاهگوش، سمور سنگی، شاه بوف، اگرت بزرگ، افعی زنجانی، لاک پشت افغانی می شوند.

راه های دسترسی به منطقه حفاظت شده

راه های دسترسی به منطقه حفاظت شده

برای رفتن به این محل اگر از شهر ماهنسان شروع به حرکت کنید باید در ابتدا در جاده ماهنشان پری قرار بگیرید و حدود 25 کیلومتر در این جاده پیش بروید و از روستای سهند علیا نیز عبور کنید. پس از رسیدن به این محل قسمتی از مسیر را نیز باید پیاده طی کنید.

بازدید از منطقه حفاظت شده انگوران

برای دیدار از این منطقه نیازی نیست هزینه ای را بپردازید ولی به یاد داسته باشید آسیبی به محیط زیست و حیوانات موجود در آن نزنید. بهترین زمان برای سفر به این محب بهار و تابستان به شمار می آید زیرا بهترین آب و هوا را دارد.در دیگر فصل این ناحیه بسیار سر می شود و ممکن است باعث آزارتان شود.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *