استان اصفهان یکی از استان های تاریخی کشورمان به شمار می رود، که از وسعت بالایی برخوردار است و در جای جای آن می توانید، شهرها و روستاهایی را مشاهده کنید که در آنها آثار تاریخی زیادی وجود دارد و برخی از این آثار تاریخی به قرن ها قبل بر می گردد. یکی از شهرستان های اصفهان که قدمتش به سال های قبل از اسلام می رسد، اردستان است. این شهرستان در قسمت شمال اصفهان قرار دارد و در گذشته از اهمیت و اعتبار فراوان برخوردار بود. در این شهرستان طیف وسیعی از آثار تاریخی وجود دارد که از دوران های مختلف در این منطقه به جای مانده است. از میان آثار تاریخی این شهرستان می توان مسجد جامع اردستان، قنات دو طبقه، قنات روستای توریستی مهرآباد، آبانبار بزرگ بازار در محله بازار، مناره مسجد امام حسن و … را نام برد. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد یکی از این آثار تاریخی این شهرستان یعنی مقبره پیر اویس مهابادی اردستان صحبت می کنیم تا شما را بیشتر با آن آشنا کنیم. برای سفر به شهر اردستان بهتر است در فصولی اقدام کنید که هوا خنک باشد، زیرا این شهر از آب و هوایی گرم و بیابانی برخوردار است و گرمای هوا ممکن است باعث آزارتان شود.
درباره مقبره پیر اویس مهابادی اردستان
یکی از آثار تاریخی که امروزه در بین بسیاری از افراد طرفدار دارد، مقبره و آرامگاه ها هستند. بسیاری از این آرامگاه ها محل دفن افرادی سرشناس هستند که در گذشته می زیستند و در تاریخ سرزمین یا منطقه خود تاثیر گذار بودند، در برخی موارد نیز در بین مردم احترام زیادی داشتند. بناهای آرامگاهی از جمله پررمز و رازترین بناها به شمار می آیند. بسیاری از این دست بناها به سبب عدم وجود کتیبه و یا شجره نامه ای از متوفّی آن، ناشناخته باقی مانده اند. از آنجایی که این آرامگاه ها در زمانی خاص ایجاد شدند، از معماری ویژه ای برخودارند و از این لحاظ بسیار جالب توجه هستند. یکی از این آرامگاه ها، مقبره پیر اویس مهابادی اردستان است که در قبرستان این شهر قرار دارد. این آرامگاه به سبب اهمیت تاریخی در سال 1364 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسید و سالانه افراد زیادی به زیارت آن می روند. از آنجایی که سنگ مقبره امیر اویس دارای سنگ مرمر سفیدی است، مقبره اش در بین مردم محلی سنگ سفید شناخته می شود.
در مورد امیر اویس
امیر اویس یکی از بزرگان دولت شاه اسماعیل صفوی بود که مذهب تشیع داشت و به تصوف متمایل بود. امیر اویس که ملقب به شمس الدوله در سال 890 هجری قمری متولد شد و پدرش محمد نجیبا نام داشت. او مردی شجاع و دلیر بود و در جنگ در اثر جراحت در سن سی سالگی در تاریخ هفدهم رمضان سال 920 هجری قمری بر اثر خونریزی شدید، بدرود حیات گفت. وی تنها فرزند پدر و مادرش بود و مرگ او باعث رنجش فراوان آن ها شد. امیر اویس در شهرستان اردستان زندگی می کرد به همین خاطر پس از مرگش نیز در این منطقه به خاک سپرده شد.
ساختار مقبره پیر اویس مهابادی
این بنا دارای پلانی مستطیل شکل است که درون آن یک سنگ قبر دیده می شود که شامل دو سنگ مرمر به صورت عمودی و افقی است. بر روی این سنگ قبر اشعاری از شاعران مختلف مانند جامی، خواجه نصبر ، امیر خسرو دهلوی، سعدی و حافظ بر روی آن حکاکی شده است. علاوه بر این می توان گل و بوته هایی را نیز بر روی ای سنگ قبر مشاهده کرد. دیوار های این بنا به صورت چلیپایی تزئین و از آجر بنا شده اند. طول سنگ قبر عمودی 2.75 متر و سنگ افقی ابعادی برابر با 2.5 در 1.5 دارد. بر روی سنگ قبر عمودی می توانید عبارت «قال الله تعالی : کل شی هالک الا وجهه وله الحکم والیه ترجعون » وبعد از ختم آیه این کلمات منقور است: « هذا مشهد الامیر الکریم الفقیر الشهید نتیجة الاکابر الکرام بین الانام الامیر جلال الدوله والدین امیر اویس ابن عالیجناب رفعت آیات جلالتمات اکابر انتساب شمس الدوله والدین محمد نجیبا (920)» را مشاهده کنید.
راه های دسترسی به مقبره پیر اویس مهابادی
برای رسیدن به این بنا می توانید از خودروهای حمل و نقل عمومی و یا شخصی استفاده کنید. در صورتی که می خواهد با وسایل حمل و نقل عمومی سفر کنید می توانید خرید بلیط اتوبوس را از مستر بلیط و به صورت آنلاین انجام دهید. پس از رسیدن به این شهر بهتر است سراغ قبرستان سلطان را بگیرید و خود را به این مکان برسانید.
بازدید از مقبره پیر اویس مهابادی اردستان
دیدن این بنا رایگان است و نیازی نیست بابت آن هزینه ای را بپردازید. به علت اینکه زمانی این مفبره مورد تجاوز قرا گرفت و بخشی از آن آسیب دید، در اطراف آن دیوار هایی با درب و پنجره ساخته اند تا از حمله دوباره در امان باشد. پس از تماشا و زیارت این بنا می توانید از دیگر آثار تاریخی موجود در شهر نیز دیدن کنید و حتی در بافت تاریخی شهر به گشت و گذار بپردازید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید