خانه دکترمصدق

خانه دکترمصدق؛ تاریخچه + راه های دسترسی

آیا تاکنون از خانه دکترمصدق بازدید کرده اید؟ مجله مستر بلیط بار دیگر با موضوعی جذاب آمده تا شما را با یکی از جاذبه های تاریخی-فرهنگی ایران عزیز و مردمان پاکش آشنا کند. دکتر محمد مصدق متولد 26خرداد سال 1261، یکی از بزرگ ترین حقوق دانان و سیاستمداران تاریخ معاصر ایران است.

عناوین و سمت هایی که در دولت های حاکمه قاجار، پهلوی اول و دوم برعهده داشته، شامل نمایندگی 8 دوره مجلس شورای ملی، وزیر، نخست وزیر و استاندار بوده است. دولت مردی که نقش مهمی را در پدید آوردن جریان های سیاسی-اجتماعی در طول تاریخ فعالیت هایش ایفا نمود.

محمد مصدق موفق شد به عنوان اولین ایرانی مدرک دکترای حقوق را دریافت نماید. وی در زمان فعالیت های سیاسی خود به دلیل مخالفت با برخی برنامه ها و اصول حکومتی بارها به زندان افتاد و یا تبعید شد.

مصدق از طرفدارن دولت مشروطه و نخستین فردی که در سطح گسترده با نظام استعماری حکومت وقت به مقابله برخاست. نهضت ملی شدن صنعت نفت و چاپ کتب متعدد سیاسی-حقوقی او را به اسطوره ای آرمان گرا بدل کرد.

دکترمحمد مصدق در سال 1345 به دلیل ابتلا به بیماری سرطان چشم از جهان فروبست و پیکرش در باغی متعلق به خود او درقلعه احمدآباد به خاک سپرده شد.

تاریخچه

تاریخچه خانه دکترمصدق

خانه های تاریخی در ایران از اهمیت ویژه ای به لحاظ فرهنگی و هنرمعماری برخوردار هستند که داستان ها و اسرار فراوانی را در سینه خود پنهان کرده اند. روستای احمدآباد با قلعه ای به همین نام، توسط دکتر مصدق تاسیس گردید، که منزل شخصی و باغ و اراضی شخصی وی به شمار می رود.

روستای احمدآباد از توابع شهرستان نظرآباد در استان البرزمیزبان پیکر مردی فرهیخته، سیاستمدار و داناست که امروزه به عنوان مکانی برای بازدید گردشگران و علاقه مندان به تاریخ جذابیت خاصی دارد.

دوستداران سفر می توانند با مراجعه به سایت های معتبری همچون مستربلیط برای خرید اینترنتی بلیط اقدام نموده و با خیالی آسوده به گشت و گذار در سراسر ایران عزیز بپردازند.

خانه دکتر مصدق واقع در روستای احمدآباد یکی از قلعه های خشتی با معماری قاجاری است. دکتر دهه پایانی عمر خود را دراین عمارت گذراند. خانه در حال حاضر علاوه بر ثبت در فهرست آثار ملی در لیست موقوفات اداره اوقاف نیز مکتوب گردیده است.

روستای احمد آباد در زمره املاک و مستقلات عضدالسلطان فرزند ارشد مظفرالدین شاه و داماد دکتر مصدق بود، که بعدها مصدق آن را با املاک خود در اراک معاوضه نمود.

جالب است بدانید، نام احمدآباد از نام پسردکتر به اسم احمد، گرفته شده و طبق خواست مصدق تمام اراضی و مایملک او را احمدآباد نامیدند. محمد مصدق با خلع رضاخان و شروع حکومت پهلوی دوم بیشتر عمر خود را در زندان، تبعید و حصرخانگی گذراند و در 10 سال پایانی عمرش به احمدآباد تبعید و در همان جا چشم از جهان فروبست.

مصدق وصیت کرده بود او را در جوار کشته شدگان واقعه 30 تیر و در قبرستان ابن بابویه به خاک بسپارند، اما بنا بر دستور اکید محمدرضا پهلوی مبنی بر ممنوعیت برگزاری مراسم بزرگداشت، وی را در ملک شخصیش و باغ قلعه احمدآباد دفن کردند.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

منزل دکترمصدق با سابقه ای مرتبط به دوران قاجار و همچنین املاکی که از مادرش به او ارث رسیده بود، خانه و موزه ای که از وسایل وی در آن بنا گردیده، برای بسیاری از مردم به صورت ناشناخته باقی مانده است.

خانه به شیوه قلعه ای خشتی که به دو قسمت باغی و بخش قابل سکونت تقسیم شده و شامل ایوان، سرویس بهداشتی، انبار، کفش کنی و اتاق ها می شود. بافت خانه با خشت و آجر ساخته و تزئینات جزئی در بخش دیواره ها دارد.

چهار ستون مربعی در دو سوی بنا قرار گرفته، اتاق ها ساده و بدون تشریفات، پشت بام شیروانی و پنجره ها از چوب هستند. عمارت دو درب ورودی یکی چوبی و کوچک و درب اصلی بزرگ و از جنس آهن است، و ظاهری کوشک مانند را به نمایش می گذارد.

یکی از اتاق ها به عنوان محل نگهداری اتومبیل تشریفاتی مصدق در زمان وزارتش در نظر گرفته شده و دو ساختمان بعدها به عنوان موزه و کتابخانه شخصی دکتر به بنا الحاق گردید.

نوارهای مقرنس آجری با فاصله های نیم متری سراسر دیوار بیرونی را آذین بسته اند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، برای اولین بار مراسم یادبودی در شان مقام دکتر مصدق بر سر مزار آن بزرگوار برگزار گردید و آیت الله طالقانی به عنوان سخنران در وصف شخصیت و اقدامات بزرگ او صحبت فرمودند.

این یادبود باشکوه ترین مراسم در طول تاریخ، با حضور حدود یک میلیون نفر از مردم برای یکی از رجال سیاسی به شمار می رود. در اوایل دهه 60 بازدید از منزل تاریخی دکتر مصدق ممنوع بود، اما در سال 1373 یکی از نوادگان دکتر با وقف این بنا به اداره اوقاف، شرایط بازدید عموم را فراهم آوردند. ترددهای فراوان و برگزاری یادبودها در سال های اخیر، موجب آسیب دیدگی خانه و بخش های تاریخی آن گردیده است.

در بخش موزه که اسناد و نوشته های دکتر نگهداری می شوند، نیز با فرسایش مکتوبات رو به رو بوده و به شدت نیازمند، تدابیری در جهت حفظ این آثار ارزشمند است. اگرقصد سفر به روستای احمدآباد را دارید، می توانید پس از ورود به البرز با خرید بلیط اتوبوس به سمت احمد آباد رفته و از خانه دکتر مصدق دیدن نمایید.

شرایط بازدید

شرایط بازدید

از آن جا که بافت خانه دکتر مصدق دچار فرسایش شده و به شدت نیازمند ترمیم و تعمیر می باشد، به صورت موقت از بازدید عموم ممانعت به عمل می آید، تا اداره اوقاف با کمک اداره میراث فرهنگی اقدامات لازم را در جهت مرمت مبذول دارد. اداره میراث فرهنگی طی بیانیه ای از بازسازی بنا و تاسیس موزه دکتر مصدق خبر داده و امید است هرچه زودتر، این مکان تاریخی برای بازدید علاقه مندان مهیا گردد.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل کرج شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.

راه های دسترسی به خانه دکترمصدق

استان البرز، شهرستان نظر آباد، روستای احمد آباد، ساوجبلاغ، خانه دکتر مصدق.
اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید