یکی از مسائلی که مردم حاشیه کویری در ایران با آن دست به گریبان بودند، مسئله آب بود. آب که مایعی حیاتی است از اولین مسائلیست، که زندگی بخش و باعث به وجود آمدن تمدن در هر منطقه است. از آنجائی که بیشتر مناطق فلات ایران نواحی خشک و گرم محسوب می شوند، ایرانیان هوشمند گذشته به فکر ذخیره آب بودند.
همین مسائل باعث به وجود آمدن سازه هایی خاص شدند که مانند آن ها را در هیچ کجای دنیا نمی توان پیدا کرد و منحصر به فرد به شمار می آیند. یکی از این بناها آب انبار ها هستند که دارای ویژگی های خاصی هستند و به صورت کاملا هوشمندانه و با فکر و هدف قبلی ساخته شده اند. در بیشتر قسمت های کویری می توان تعداد زیادی از آنها دید.
شهر آرادان که در استان سمنان، منطقه ای کویری، قرار دارد نیز آب انبارهای مختلفی را در گوشه کنار خود جای داده است. از میان این آب انبار ها، آب انبار علی آباد دارای معماری منحصر به خود است که در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد آن اطلاعاتی جمع آوری کرده ایم و در اختیار شما قرار می دهیم.
معرفی آب انبار علی آباد
این آب انبار را می توانید در شهرستان آرادان ببنید، که در حاشیه جاده اصلی آرادان به سمنان در ابتدای جاده ارتباطی علی آباد ساخته شده است. معماری این آب انبار به صورت خاص است و از لحاظ ظاهری با دیگر آب انبارها تفاوت دارد و همین باعث شهرت آن شده و به لیست آثار ملی ایران اضافه شده است.
معمار این بنا فردی به نام حاج قربان معماریان بوده که در دوران قاجار آن را بنا نهاده است. از شگفتی های آب انبارها می توان به این موضوع اشاره کرد که به هیچ عنوان آب آنها دچار آلودگی نمی شوند و راز این موضوع در ساختار آنها نهفته است.
برای سفر به آرادان می توانید از اتوبوس که وسیله ای برای سفرهای ارزان قیمت است استفاده کنید، زمانی که تصمیم گرفتید از این شهر دیدن کنید می توانید بلیط اتوبوس خود را از مستر بلیط خریداری کنید و از تخفیفاتی، که بر روی برخی از بلیط های خود قرار می دهد، بهره مند شوید.
معماری آب انبار علی آباد
اکثر آب انبار ها در ایران از قسمت های مختلفی مانند خزینه، بادگیر و پاشیر تشکیل می شوند. هر یک از این قسمت ها با وسواس خاصی ساخته می شدند و وظیفه ای را در این سازه ها بر عهده داشته اند. این قسمت ها به این صورت بودند که آب مورد نیاز در خزینه قرار داشت و به وسیله بادگیر های موجود خنک می شد و برای اینکه بتوانند از آب آن استفاده کنند از پاشیر کمک می گرفتند.
آب انبار علی آباد نیز از این قسمت ها تشکیل شده است و سردر آب انبار آجركاری و كنگره ای شده و در بخشی ديگر اشكال هندسی برجسته است. برای تزئینات آن از فرم پلكانی در قسمت پوشش مخزن استفاده کردند که زیبائی خاصی به آن بخشیده است.
راه های دسترسی به آب انبار علی آباد
برای اینکه این بنا را ببنید باید به شهر آرادان سفر کنید و در جاده ای که از این شهر به سمنان می رسد این سازه قرار دارد. این کار را می توانید هم از طریق وسایل حمل و نقل عمومی و هم خودرو شخصی انجام دهید که مسلما خودرو شخصی وسیله ای راحت تر و سریع تر است.
شرایط بازدید
بازدید از این بنا رایگان است ولی فقط در ساعات اداری می توانید از آن بازدید کنید. بهتر است زمانی به دیدن این بنا بروید که هوا هنوز روشن است تا بتوانید کلیه قسمت های آن را به صورت کامل تماشا کنید و لحظات شیرینی را برای خود و همراهانتان رقم بزنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید