برج قربان

برج قربان؛ تاریخچه + راه های دسترسی

برج قربان کجاست؟ همدان یکی از کهن ترین شهرهای غربی ایران است که جاذبه های گردشگری تاریخی بسیاری را در خود قرار داده و یکی از آن ها برج تاریخی قربان است. بسیاری از گردشگران پس از این که به شهر مقصد خود سفر می کنند و بعد از آن تصمیم به بازدید از جاذبه هایش می‌ گیرند و در عین حال نمی‌ دانند که هر شهری چه جاذبه‌ های معروف و دیدنی دارد.

از همین رو قصد مجله مستر بلیط این است که شما را با تمامی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران آشنا کند تا شما بتوانید سفری به یاد ماندنی تر را برای خودتان و عزیزان تان رقم بزنید. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را بیشتر با این برج تاریخی آشنا کنیم.

تاریخچه برج قربان

در خصوص پیشینه برج قربان شواهد و اسناد وجود دارد که حاکی از این است، که این برج در گذشته مجموعه متشکل از مسجد و یک مدرسه و کتابخانه بوده است. اما متاسفانه در حال حاضر تنها یک بنای نسبتاً تخریب شده از آن باقی مانده است.

در خصوص علت نامگذاری این برج هم به چنین نامی نظریه های مختلف وجود دارد اما برخی از باستان شناسان بنا بر آثار به جای مانده معتقد هستند که در گذشته و در زمانی که فتح افغان اتفاق افتاد یک شخص به نام قربان از این برج دنبال سنگری برای دفاع استفاده کرد و با کمک مردم در مقابل افغان ها ایستاد به همین خاطر نام این برج را برج قربان گذاشتند.

در یک نظریه دیگر باستان شناسان بر این اعتقاد هستند که با توجه به داستان و روایت های قدیمی مردم همدان هر ساله در یک روز مشخص یک شتر در نزدیکی این برج قربانی می‌کردند به همین خاطر نام آن را برج قربان گذاشتند و برخی دیگر اعتقادشان بر این بود که علت نامگذاری برج قربان به این نام این بوده است که نام معماران قربان بوده است.

بر اساس اسناد گفته می شود که عده ای از فرمانروایان سلجوقی در همین برج به خاک سپرده شدند که منظور از آن شاید وجود قبر طغرل دوم یا مسعود سلجوقی باشد. علاوه بر آن گفته می ‌شود که این مکان محل دفن یکی از شخصیت های برجسته همدان به نام حافظ ابوالعلا همدانی است.

شاید از نظر شما مکان های تاریخی هیچ گونه جذابیت خاصی نداشته باشند اما اگر روزی با تهیه بلیط هواپیما همدان به این شهر تاریخی سفر کردید پیشنهاد می کنیم حتماً از مکان های تاریخی آن دیدن کنید چراکه تنوع جاذبه های قدمتی این شهر آنقدر زیاد است که هر کسی را با هر سلیقه خاصی جذب خود می کند.

متاسفانه هیچ گونه نام و نشانی از سازنده و بانی برج قربان وجود ندارد اما در داخل بر روی یکی از سنگ قبرها یک تاریخ حک شده که متعلق به سال ۱۹۹۰ هجری قمری است این تاریخ متعلق به دوران حکومتی صفوی هاست. با این وجود باستان‌ شناسان معتقد اند که با توجه به این تاریخ ساخت بنا در همان سال‌ها به دستور یکی از امیران یا کارگزاران صفویه صورت گرفته است.

بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شهر همدان و برترین مقاصد گردشگری آن، مجموعه مقالات “همدان” را مطالعه نمایید.

نقشه و معرفی قسمت های مختلف

نقشه و معرفی قسمت های مختلف

معماری شگفت انگیز برج

همانطور که گفتیم در گذشته از اطراف این برج بناهای دیگری هم وجود داشته است که متاسفانه در طی این سال ها تخریب شده و هیچ اثری از آن ها باقی نمانده است.

با این حال برج قربان به عنوان یک اثر تاریخی هنوز هم پا برجاست. در واقع برج قربان یک مقبره تاریخی از که از بیرون و درون دارای ۱۲ ضلع است. گنبد این بنا به صورت دوپوش مخروطی بوده و ۱۶ متر ارتفاع دارد. این برج در سال ۱۳۵۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده و جزء بناهای منصوب شده در دوره ششم تا هشتم هجری قمری است.

بدنه و نمای برج قربان چه در جداره بیرونی و چه در جداره های درونی از آجر ساخته شده اما پی آن بر روی سنگ قرار گرفته و هر یک از ضلع های دوازده گانه آن دارای دو متر عرض هستند. نوع طاق نماهای بیرونی این بنا از نوع جناق هستند درست است که هیچ تزئین خاصی روی آنها صورت نگرفته ولی در داخل هر ضلع وجود دارد و به طور کلی بدنه بیرونی بنا بدون هیچ تزیینی شماره ۹ متر ارتفاع است.

همانطور که گفتیم در هر ضلع یک طاق نما وجود دارد که به صورت جناقی ساخته شدند تا طاق نماهای داخل بنا از جنس آجر هستند و هیچگونه تزئینی بر روی آن ها قرار نگرفته است اما در داخل چهار تا از آن طاق نماها ۴ نورگیر تعبیه شده که به صورت مشبک و آجری ساخته شدند. این نورگیرها از داخل با قاب هایی از جنس چوب که خوب مورد پوشش قرار گرفتند که ظاهر جذابی به محیط بخشیده اند.

پوشش کف زمین برج کاملا از آجر است که نشان از این دارد که در چند سال اخیر مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است. آخرین مرمت این برج متعلق به سال ۱۳۲۹ هجری شمسی است.

به طور کلی بنای برج قربان از لحاظ معماری در وضعیت خوبی قرار دارد سازمان میراث فرهنگی به آن رسیدگی می کند. به طور کلی سبک معماری این بنا کاملا ساده بوده است و هیچگونه تزیینات خاصی در آن وجود ندارد، با این حال بازدید از آن خالی از لطف نیست و می تواند یک تفریح جذاب برای تان باشد.

شرایط بازدید

شرایط بازدید

برای بازدید از برج قربان حداقل باید یک ساعت وقت بگذارید و هزینه ورودی آن مبلغی بسیار ناچیز است. پیشنهاد می‌ کنیم برای بازدید از این برج حتماً زمانی به آن جا بروید که هوا روشن است چراکه در شب و عصر نمی توانید تمام قسمت های آن را با دقت و جزئیات بیشتر تماشا کنید.

برای خرید بلیط قطار می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل همدان شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.

راه های دسترسی به برج قربان

همدان شهر نسبتا کوچکی است و برای دسترسی به هر یک از جاذبه های آن می توانید از تاکسی های خطی و وسایل نقلیه کمک بگیرید. برج قربان در محله ای تاریخی به نام محله زندی ها قرار دارد و برای دسترسی به آن می توانید از آدرس زیر اقدام نمایید. به طور کلی این جاذبه در موقعیت مکانی بسیار خوبی قرار دارد و اطراف آن بازارها و رستوران های متعددی برای استراحت موجود است.

آدرس: همدان، حاشیه جنوبی تپه مصلی، میان خیابان های طالقانی و مدنی، محله زندی ها، برج قربان.
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *