آسیاب آبی ریگاره

آسیاب آبی ریگاره؛ تاریخچه + راه های دسترسی

آیا تاکنون از آسیاب آبی ریگاره بازدید کرده اید؟ نایین یکی دیگر از شهرهای تاریخی و زیبای کشورمان ایران است که در آن جاذبه های قدمتی بسیاری وجود دارند. یکی از این جاذبه ها آسیاب آبی ریگاره است، که آن را با نام آسیاب ریگاره محمدی نیز می شناسند. در واقع می توان گفت که این آسیاب آبی جزء یکی از شاهکارهای معماری و هنری این شهر محسوب می شود.

جالب است بدانید که در چند سال گذشته هیچ خبری از این اثر تاریخی نبود، تا اینکه کاوشگران به کمک اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی گردشگری شهرستان نایین دور هم جمع شدند و با همکاری و کارشناسی تخصصی باستان ‌شناسان و همچنین مردم محله محمدیه این آسیاب تاریخی که قدمت ۲ هزار ساله دارد را کشف کردند.

آسیاب آبی نایین در محله ای به نام محله محمدیه که یکی از قدیمی ترین مناطق این شهرستان است در واقع شده و اگر قصد دارید بیشتر با این منطقه آشنا شوید پیشنهاد می کنیم در ادامه با مجله مستر بلیط همراه باشید.

تاریخچه آسیاب آبی ریگاره

در خصوص تاریخچه این آسیاب آبی در قسمت بالا هم اشاره ای به این موضوع داشتیم که حدود ۲۰۰۰ سال قدمت دارد، و این قدمت به این معنی است که این آسیاب آبی از زمان کیخسرو وجود داشته است.

عده ای از باستان شناسان بر اساس کاوش هایی که انجام داده‌ اند مشخص کردند که آسیاب آبی ریگاره نایین از دوره پیش از اسلام تاکنون بوده است. این آسیاب آبی در سال ۱۳۸۴ با شماره ثبت ۲۹ ۷۷۸ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شهرستان نائین و برترین مقاصد گردشگری آن، مجموعه مقالات “نائین” را مطالعه نمایید.

نقشه و معرفی قسمت های مختلف

همان طور که گفتیم آسیاب آبی ریگاره محمدیه جزء یکی از شگفت انگیز ترین آثار تاریخی نایین به شمار می ‌رود خصوصاً از لحاظ معماری. گفته شده که این آسیاب را با روش کند یا تکنیک کند، آن هم با وسعت ۱۵۰ متر به عمق ۳۰ متر در دل زمین، ساخته اند.

پس از دیدن این آسیاب اولین چیزی که نظرتان را جلب می کند سنگ های بزرگی هستند که با روش و طرزی عجیب به وسیله آب قنات آن هم در عمق ۱۸ متری در زیر زمین به سوی تنوره آسیاب هدایت شده اند و فشار بسیاری بر روی چرخ های آسیاب ایجاد کرده اند و آن را به حرکت در می آورند.

قسمت ورودی این آسیاب آبی در عمق ۳ متری زمین احداث شده است. در زیر زمین هم بعد از اینکه یک دالان بزرگ به طول ۶۰ متر با شیب بسیار زیاد ایجاد نموده اند می ‌توان به قسمت اصلی آسیا برسید. موضوع دیگری که بسیاری از باستان شناسان و معماران آن توجه می کنند این است که قسمت دالان که دارای ارتفاع حدود ۲ تا ۴ متر است و شیب بسیار شدیدی دارد به صورت عجیبی در دل زمین حفر شده است!

اگر ۲۵ متر از عمق این آسیاب را رد کنید به یک فضای دیگر دسترسی پیدا خواهید کرد که متشکل از چندین اتاق و یک محل که به نظر می رسد برای نگهداری حیوانات بوده و در واقع همان اصطبل است. علاوه بر این یک فضا هم وجود دارد که برای قرار گرفتن سنگ های آسیا و تنور طراحی شدند.

از دیگر قسمت های این فضا و این محوطه می ‌توانیم به سکوهایی اشاره کنیم که در آن زمان به منظور قرار دادن کیسه های گندم و آرد بر روی آن تعبیه شده اند اینکه ساقه گندم در آن زمان به وسیله چهار پایانی مانند الاغ و اسب و حتی بیشتر جابجا می ‌شدند.

بر اساس تحقیقاتی که در این محله قدیمی انجام شده بسیاری از مردم کهنسال این منطقه معتقدند که این آسیاب آبی متعلق به دوره کیخسرو است که با این وجود و با این احتساب می‌توان قدمت آن را بیش از ۲۰۰۰ سال در نظر گرفت. برخی از مردم معتقدند که در شهرستان نایین و در محله محمدی چندین ضرب المثل معروف در خصوص همین آسیاب آبی وجود دارد.

به طور کلی می توان گفت وجود چنین آسیاب آبی قدیمی نشانگر تلاش پشتکار و هوش بسیار مردمان ایران در گذشته است و در واقع محلی است که با نقشه و ترتیب خاص ساخته شده است.

به طور کلی این شهرستان دارای جاذبه های تاریخی شگفت انگیزی است، پس اگر روزی با تهیه بلیط اتوبوس نایین تصمیم سفر به این شهر را گرفتید، پیشنهاد می کنیم که حتما اطلاعاتی کامل و جامع از جاذبه های آن به دست آورید.

شرایط بازدید

شرایط بازدید

برای بازدید از این آسیاب آبی هیچگونه محدودیتی وجود ندارد. اما با توجه به تجربه گردشگران مستر بلیط پیشنهاد می کنیم که حتما در طول روز از این جاذبه دیدن نمایید.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل اصفهان شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.

راه های دسترسی به آسیاب آبی ریگاره

آدرس: نایین، محله محمدیه، آسیاب آبی ریگاره  محمدیه
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *