بازار بزرگ سمنان

بازار بزرگ سمنان؛ تاریخچه + راه های دسترسی

بازار بزرگ سمنان کجاست؟ سمنان یکی از قدیمی ترین و پر جمعیت ترین شهرهای ایران است که در مرکز استان سمنان واقع شده است. این شهر در دوره های تاریخی مختلف مورد توجه حاکمان بسیاری قرار گرفته است و به همین جهت در آن بناها و آثار تاریخی فراوانی وجود دارد.

اوج زیبایی و شکوه سمنان مربوط به دوره حکومتی هخامنشیان است. امروزه این شهر کهن و زیبا به دلیل جاذبه های تاریخی گردشگری فراوانی که دارد و همچنین قرار گیری در مسیر مشهد به یکی از مهم ترین نقاط گردشگری تبدیل شده و سالیانه  گردشگران زیادی به این شهر سفر می کنند.

از مهم ترین بناهای تاریخی موجود در سمنان می توان به بازار بزرگ آن اشاره نمود که طرفداران بسیاری دارد و قدمت آن به زمان قاجاریه باز می گردد. اگر می خواهید با بازار تاریخی سمنان بیشتر آشنا شوید تا پایان با مجله مستر بلیط همراه باشید.

تاریخچه

تاریخچه بازار بزرگ سمنان

از گذشته های دور تا کنون بازارها مهم ترین شریان های اقتصادی کشور محسوب می شدند و به منظور رفع نیازهای مردم در نقاط مختلف به وجود می آمدند. از این رو نقش مهمی در رونق اقتصادی و توسعه هر منطقه داشتند.

بازار بزرگ سمنان نیز یکی از همین بازارها است و همانند بسیاری از بازارهای سنتی دیگر دارای راسته ها و دالان های تو در تویی می باشد. این بازار تاریخی از آثار به جای مانده از دوره قاجاریه است و به دلیل ساختار و ویژگی های منحصر به فردی که دارد نام آن در لیست فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است.

بازار بزرگ سمنان اگر چه دارای ساختاری کاملا ساده و به دور از هر گونه گچ کاری و تزئینات زیبا می باشد اما همین سادگی و بی آلایشی آن و همچنین جاذبه های دیدنی فراوانی که در آن وجود دارد موجب شده به یکی از اولین انتخاب های گردشگران برای بازدید تبدیل گردد. این بازار زیبا مصادف با آغاز پادشاهی حکومت قاجاریه یعنی حدود 180 سال پیش در شهر سمنان تاسیس شد.

معماری بازار

معماری بازار

این بازار همانند بسیاری دیگر از بازارهای قدیمی مناطق کویری دارای سقفی خشتی و آجری می باشد. از این رو داخل آن تابستان ها خنک و زمستان ها تقریبا گرم است. در ساخت بازار بزرگ سمنان از سقف ضربی که بر روی طاق های جناقی استواراست استفاده شده و دارای تقاطع دو قوس منحنی می باشد. در قسمت بالای هر طاق این بازار نورگیرهای شیشه ای به منظور تامین نور  ایجاد شده و روشنایی بازار به این ترتیب تامین می گردد.

در قسمت شمالی بازار آجر کاری های زیبایی ایجاد شده که نمایی خاص به آن بخشیده است. در قسمت بالای سردر شمالی نیز یک کتیبه از کاشی لاجوردی  که بر روی آن به خط ثلث بخشی از سوره مبارکه القرا نوشته شده وجود دارد که نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند.

در این بازار پایه ها تا ارتفاع  یک ونیم متر سیمانی هستند و ما بقی قسمت ها تا سقف بنا از آجرهای قرمز رنگ پوشیده شده است. بازار بزرگ سمنان از بخش های مختلفی تشکیل شده که از جمله آن می توان به کاروانسرا، حمام، مسجد، تیمچه، تکیه، مغازه و حجره ها و .. اشاره نمود.

بازار سمنان دارای سه بخش شمالی، جنوبی و شیخ علا الدوله است که بازار شمالی 1.5 کیلومتر طول، بازار جنوبی 200 متر طول دارد و بازار شیخ علا الدوله نیز به بازار مرده ها شهرت یافته است زیرا در مسیر گورستان علمدار قرار دارد.در این بازار جاذبه های گردشگری فراوانی وجود دارد که بازدید از آن می تواند برای گردشگران بسیار لذت بخش باشد.

نقشه ومعرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

همانطور که اشاره شد این بازار دارای سه بخش شمالی، جنوبی و علا الدوله است که در زیر به معرفی آن ها می پردازیم.

  • بازار شمالی

این بازار از قسمت بالایی شهر که همان تقاطع خیابان های نظامی و شهدا است شروع می شود و تا خیابان امام خمینی ادامه می یابد. از دیگر نام های این بازار می توان به بازار بالا و راسته بازار اشاره نمود. در این بازار 254 مغازه، 5 مسجد، 3 حمام قدیمی، 4 کاروانسرا وجود دارد که به دلیل کاشی کاری هایی که دارند دارای جلوه ای بسیار زیبا هستند. نمای سر در شمالی و جنوبی این بازار با استفاده از کتیبه های زیبایی از کاشی لاجوردی تزئین شده اند.

  • بازار جنوبی

بازار جنوبی در امتداد بازار شمالی قرار دارد و به بازار کوچک یا بازار پایین مشهور است. این بازار که از ابتدای خیابان امام خمینی تا تکیه بزرگ پهنه در محل اسفنجان ادامه دارد دارای 50 حجره است و چون فاصله کمی با بارگاه مقدس امام زاده یحیی بن موسی (ع) دارد به بازار حضرت شهرت یافته است. در زمان های قدیم بازار حضرت و راسته بازار یک بازار بودند و به بازار اصلی شهرت داشت. اما شهر سازی که در زمان پهلوی انجام شد باعث گردید که این بازار بزرگ به دو بازار شمالی و جنوبی تقسیم بندی شوند.

  • بازار شیخ علاالدوله

بازار شیخ علا الدوله در قسمتی از بازار جنوبی و شرق خیابان امام واقع شده و تا گورستان قدیمی علمدار ادامه دارد. خیلی از مورخان معتقد هستند که قدمت این بازار به دوره ایلخانی باز می گردد اما امروزه بخش قابل توجهی ازبنا به دلیل احداث خیابان امام از بین رفته است. آغاز ساخت این بازار توسط شیخ علا الدوله انجام شده و چون مصادف با ساخت شبستان شیخ علا الدوله مسجد جامع سمنان بود به بازار شیخ علا الدوله شهرت یافته است.

جاذبه های گردشگری بازار سمنان

جاذبه های گردشگری بازار سمنان

در این بازار بزرگ علاوه بر حجره ها و راسته های متعدد جاذبه های گردشگری متعددی وجود دارد که از جمله آن می توان به مسجد جامع سمنان، بارگاه مقدس امامزاده یحیی بن موسی (ع)، تکیه پهنه،  گرمابه پهنه و تکیه ناسار اشاره نمود که هر کدام دارای معماری منحصر به فرد و بی نظیری هستند.

به شما پیشنهاد می کنیم اگر بلیط قطار سمنان را رزرو کرده اید و می خواهید سفری چند روزه به سمنان داشته باشید حتما از این بنای تاریخی و زیبایی های آن بازدید نمایید.

شرایط بازدید

بازار بزرگ سمنان که از زیبا ترین بناهای تاریخی این منطقه محسوب می شود همه روزه به جز ایام تعطیل از ساعت 8 صبح تا عصر پذیرای بازدید کنندگان گرامی می باشد. در حال حاضر مشاغل متعددی در این بازار مشغول به فعالیت هستند که می توان ضمن بازدید از معماری بی نظیر بازار از محصولات حجره های آن ها به عنوان سوغات خریداری نمود.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

راه های دسترسی به بازار بزرگ سمنان

بازار بزرگ سمنان در استان سمنان، شهر سمنان، خیابان امام، خیابان شهدا واقع شده است و چون در یکی از مسیرهای اصلی شهر سمنان قرار دارد دسترسی به آن به راحتی امکان پذیر است.

برای بازدید از این بازار می توان از خودرو شخصی، اتوبوس و یا تاکسی های درون شهری استفاده نمود. همچنین امکان رزرو تاکسی آنلاین از سایت هایی مانند مستر بلیط وجود دارد و می توان در هر نقطه از شهر که حضور دارید به راحتی از این تاکسی ها استفاده نمایید.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل سمنان شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *