یکی از ثروت های اصلی یک ملت، آبی است که به صورت جاری در رودخانه های آن کشور جریان دارد و به دلیل نقش آب در مکان گزینی و گسترش آبادی ها، شهرها، راه های ارتباطی و کشاورزی، رودخانه ها از گذشته دارای اهمیت فراوان بودند. رودخانه ها از جمله محل هایی هستند که در طول تاریخ همواره مورد توجه بشر بوده اند، هم بهعنوان مسیر حمل و نقل و هم به عنوان منبع تامین غذا، آب شرب و آب مورد نیاز در بخش کشاورزی. از طرفی جذابیت های ویژه طبیعی موجب شده است تا رودخانه ها به مکان هایی در جهت تفریح و گذران اوقات فراغت تبدیل شوند. پتانسیل های تفریحی و گردشگری رودخانه ها منجر به ایجاد نوعی از گردشگری موسوم به گردشگری رودخانه ای شده است. گوه گردشگری رودخانه ای از دسته‌ی گردشگری مبتنی بر آب و منابع آبی به شمار می رود و در واقع رابطه بین آب و گردشگری با درک دوگانه از این عنصر به عنوان یک منبع با ارزش و به عنوان یک جاذبه مشخص می شود. در ایران رودخانه های زیادی وجود دارد که مردم در حاشیه آنها به تفریح و گشت و گذار می پردازند. یکی از این رودخانه ها، رودخانه زرینه‌رود به شمار می رود که در استان کردستان و شهرستان سقز جریان دارد.

معرفی رودخانه زرینه‌رود

معرفی رودخانه زرینه‌رود

سقز یکی از شهرهای استان کردستان محسوب می شود که از طبیعتی زیبا و قدمتی بالا برخوردار است. این شهرستان در قسمت شمالی استان کردستان قرار دارد و از شمال به شهرستان بوکان و مهاباد، از شرق به شهرستان بیجار، از جنوب به شهرستان سنندج و از غرب به شهرستان بانه محدود می شود و از جنوب با اقلیم کردستان همسایه است. در این شهرستان می توانید شاهد جاذبه های گردشگری متعددی باشید که یکی از آنها رودخانه زرینه‌رود به شمار می رود که دلیل آبادانی منطقه و زیبایی خاصی به محیط افراد داده است. این رود مهمترین رود حوضه آبریز دریاچه ارومیه به شمار می رود که در شمال غربی ایران قرار دارد. این رود در استان های کردستان و آذربایجان قرار دارد و از شهرستان های سقز، شاهین دژ و میاندوآب می گذرد. این رودخانه با نام چم جغتای نیز شناخته می شود در بین اهالی منطقه با این نام شهرت دارد. در پی تغییر نام برخی مکان ها و رودخانه ها در دوره مغولريال نام زرینه رود به چغتو یا چغاتو تغییر پیدا کرد و ظاهرا جغتو، چغاتو و چم‌جغتای تحریف یافته همین نام اند. زرینه رود از دامه شرقی کوه های چهل چشمه، در 53 کیلومتری جنوب شرقی سقز، سرچشمه می گیرد و دارای هفت شاخه فرعی است. در حاشیه این رودخانه طبیعتی زیبا به وجود آمده است که هر روزه گردشگران زیادی را به سمت خود می کشاند. برای آشنایی بیشتر با این رودخانه ادامه این مطلب از مجله مستر بلیط را تا انتها مطالعه کنید.

ساختار و طبیعت اطراف رودخانه

ساختار و طبیعت اطراف رودخانه

زرينهرود با طول 294 کيلومتر يکی از طويل ترين و پرآب ترين رودهای شمال غرب کشور است. همانطور که قبلا هم گفتیم اين رود از کوه های چهل چشمه در سقز سرچشمه مي گيرد و پس از گذر از شهرستانهای بوکان، تکاب، شاهين دژ و مياندوآب در جنوب درياچه اروميه ضمن تشکيل يک دلتای وسيع به عرض حدود 44 کيلومتر در مراتع باتلاقی تالاب قره قشلاق به درياچه اروميه می ريزد. در طول اين مسير چندين رودخانه فصلی از جمله خورخوره، ساروق، هولاسو، هاچه سو، محمودآباد، آجرلو و ليلان چای نيز به زرينه رود ملحق می شوند. جهت جریان رود در ابتدا از جنوب به شمال است و پس از شاهین دژ به سمت شمال غربی منحرف می شود. این رود از شمال به حوضه رود صافی و دریاچه ارومیه، از جنوب به حوضه خلیج فاری و دریای عمان و از شرق به حوضه آبریز دریای خزر محدود می شود. این رودخانه دارای ماهی های فراوان است که ماهیگیری در حاشیه رودخانه می تواند یکی از سرگرمی هایی باید که گردشگران انجام می دهند. در اطراف این رودخانه بسیار سرسبز است که محل مناسبی برای گذران اوقات فراغت و تفریح به شمار می آید. می توان در کنار رودخانه نشست و به صدای آب و پردندگان گوش سپرد و زمانی را به دور از شلوغی و هیاهوی شهر گذراند. ای رودخانه در اواخر فصل زمستان و اوایل بهار بسیار پر آب است و در تابستان از حجم آب آن کاسته می شود. در گرمای تابستان می توان تن به آب سپرد و از گرمای هوا زدود. در بخش هایی از این رودخانه پل و سدهایی ایجاد شده است.

راه های دسترسی به رودخانه زرینه‌رود

راه های دسترسی به رودخانه زرینه‌رود

برای دیدار از این رودخانه و گذران وقت در کنار آن باید راهی شهرستان سقز شد و این کار را می توان با خرید بلیط اتوبوس سقز انجام داد. پس از رسیدن به سقز می توان با وسایل حمل و نقل عمومی راهی این رودخانه شد. ولی برخی ترجیح می دهند با خودرو شخصی سفر کنند، که این کار راحت تر و سریع تر است.

بازدید از رودخانه زرینه‌رود

برای گشت و گذار در کنار رودخانه نیازی نیست زمان خاصی بروید و می توانید در هر روزی از هفته این تفریح را انجام دهید. بهترین فصل برای سفر به این منطقه بهار و تابستان و مستر بلیط سفارش می کند در صورت سفر به سقز دیدار از ارودخانه را در برنامه خود بگنجانید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *