شهرستان جوین یکی از شهرستان های استان خراسان رضوی به شمار می رود که یکی از قدیمی ترین مناطق سکونتی این استان است. شهرستان جوین به مرکزیت شهر نقاب، در شمال شهرستان سبزوار قرار دارد و از دو بخش مرکزی و عطاملک تشکیل شده است. آبادی های آن در کوه و دشت متفع و باریک جوین قرار دارد. دهستان پیراکوه در دامنه شمالی کوه های صد خرو و آندقان قرار گرفته و همه آبادی های آن در میان کوه واقع شده اند. زمین های کشاورزی آن با رودهای جوین یا کال شور و آندقان و قنات آبیاری می شوند. از صنایع دستی، فرش بافی با طرح هی سبزواری و کردی و کاشی و با نقش های گلدانی، گلریز، جقه ای و خشتی در آنجا رایج است. مردم منطقه اکثرا شیعه هستند و با زبان ترکی و فارسی صحبت می کنند. راه آهن تهران – نیشابور – مشهد در جنوب این شهرستان امتداد دارد. به همین خاطر بسیاری از افراد با خرید بلیط قطار جوین از مستر بلیط به صورت آنلاین به این شهرستان سفر می کنند. همچنین راه اصلی بجنورد – اسفراین – سبزوار – نیشابور از آن می گذرد. این شهر آثار تاریخی و قدیمی زیادی دارد که یکی از آنها بقعه خواجه نجمالدین نام دارد.
معرفی بقعه خواجه نجمالدین
یکی از انواع گردشگری، گردشگری فرهنگی است که از دیرباز در جهان رواج داشته است و افراد زیادی برای دیدار از مراکز و جاذبه های فرهنگی دیگر مناطق به سفر می رفتند و همچنان می روند. تعداد بی شمار گردشگرانی که قرن ها پیش و به دلایل متعدد، به سمت کشورهای ایتالیا، یونان، مصر، و … به راه افتادند را می توان به عنوان پیشگامان امروزه پدیده گردشگری فرهنگی دانست. این روشنفکران و هنرمندان، که اغلب مجموعه ای از متون، نقاشی ها و مسیقی از خود به جا گذاشته اند، علاوه بر هیجان و ماجراجویی، به خاطر کنجکاوی پیرامون فرهنگ های مختلف و تمایل به تجدید روحیه توسط نمادهای تاریخی و هنری به سفر روی آوردند. در ایران و در شهرستان های ختلف آن می توان آثار تاریخی فرهنگی بسیاری را دید که یکی از آنها بقعه خواجه نجمالدین است که در شهرستان جوین استان خراسان رضوی قرار دارد. بقعه خواجه نجم الدین در شهرستان جوین، روستای زیرآباد از توابع دهستان بالاجوین واقع شده است و عمر آن به دوران ایلخانی بر می گردد. خواجه نجمالدین یکی از عارفان قرن ششم و هفتم هجری قمری است که این آرامگاه به ایشان منسوب می شود. این اثر در تاریخ ۶ خرداد ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۰۲۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
معماری بنای آرامگاه
این آرامگاه که گنبد خانه ای به شمار می رود دارای پلان هشت ضلعی محسوب می شود که چهار درگاهی اضلاع اصلی آن ارتباط گنبد خانه را با فضای مجاور میسر می کرده است. فضاهای جانبی گنبد خانه که از آنها فقط بقایای پاکار تاق ها و بخش هایی از دیوارهای پی برجا مانده و نیز آثار تزئینات موجود روی پوشش های این فضاها و بقایای آن موید عظمت و اهمیت این بقعه است. این بنا در نمای بیرونی ارتفاعی برابر با ۶ متر دارد و پیرامون بنا چهارطاقی قرار گرفته است که یکی از آنها ورودی اصلی محسوب میگردد. گنبد بنا با روش دو پوسته ساخته شده، که پوسته داخلی به صورت عرقچین و پوسته بیرونی یک گنبد مخروطی شکل معرف به رک به صورت ترک چین بر روی یک ساقه بلند چند وجهی اجرا شده است و روی دیواره داخلی گنبد خانه نیز تزئینات زیبای گچی خود نمایی می کند. بنا بر شواهد گویا در گذشته بنای آرامگاه فضای شبستان مانندی نیز داشته که پایه ستون ها بخشی از ستونهای آن بر جای مانده است. اگرچه فضای داخلی بنا فاقد عناصر تزئینی است اما قوسهای از نوع کلیل که تنها در قابهای بخش فوقانی دیده میشود آن را با آراستگی همراه نموده است.
راه های دسترسی به بقعه خواجه
برا یانکه از این بنا دیدن کنید باید در ابتدا به مرکز شهرستان جوین، شهر نقاب، سفر کنید. پس از اینکه به این شهر رسیدید از وسایل حمل و نقل عمومی موجود در شهر کمک بگیرید و به سمت روستای زیرآباد حرکت کنید. این روستا در فاصله 8 کیلومتری از شهر نقاب واقع شده است. اگر تصمیم دارید با خودرو شخصی به این منطقه سفر کنید باید در جاده جوین قرار بگیرید و پس از طی مسافتی وارد جاده ای بشوید که به سمت زیرآباد می رود.
بازدید از بقعه خواجه نجمالدین
برای دیدن این محب نیاز نیست هزینه ای پرداخت کنید و زمانی در حدود یک ساعت برای تماشای آن کافی است. پس از اینکه از این آرامگاه دیدن کردید می توانید به داخل روستا بروید و از دیگر قسمت آن نیز دیدن کنید. بهتر است فصل بهار را برای این سفر انتخاب کنید، زیرا این زمان بهترین زمان برای سفر به این منطقه به حساب می آید. مجله مستر بلیط به شما پیشنهاد می کند در صورتی که سفری به این منطقه داشتید حتما از این اثر نیز دیدن کنید.
دیدگاهتان را بنویسید