موزه مردم شناسی مهاباد

موزه مردم شناسی مهاباد

مهاباد به علت طبیعت دیدنی و آب وهوای خنک کوهستانی خود، مقصد بسیار محبوبی برای مسافران است. انواع جاذبه های باستانی گوناگون و بازارچه های پر رفت و آمد، باعث شده تا توریسم در این منطقه با رشد فزاینده ای رو به رو باشد. ویژگی های خاص محیطی و اماکن گردشگری متنوع، لقب نگین آذربایجان غربی را به آن داده اند. اگر صحبت از فضاهای تاریخی به میان بیاید؛ مهاباد جزء غنی ترین شهرهای ایران محسوب می شود. حمام میرزا رسول یکی از همین موارد است که در چند سال گذشته، به عنوان موزه مردم شناسی مهاباد به حیات خود ادامه می دهد. بازدید از چنین محلی می تواند گزینه ای عالی برای شناخت بیشتر فرهنگ اهالی هر محدوده جغرافیایی به شمار آید. در ادامه این مطلب از مجله مستر بلیط به معرفی کامل تر این جاذبه ارزشمند و تماشایی خواهیم پرداخت؛ تا انتها همراه ما باشید.

تاریخچه موزه مردم شناسی مهاباد

کارشناسان ابنیه تاریخی با در نظر گرفتن نوع معماری و تزئینات داخلی بنا، اظهار داشته اند که حمام میرزا رسول به احتمال قوی، به عصر صفوی تعلق دارد. در اواخر سال 1380 سازمان میراث فرهنگی ایران، این فضا را به عنوان یکی از آثار ملی کشور به ثبت رسانید. سپس عملیات مرمت و بازسازی سازه آغاز شد و با اندک تغیرات ضروری، آن را به موزه مردم شناسی تبدیل کردند.

تاریخچه موزه مردم شناسی مهاباد

نقشه و معرفی قسمت های مختلف

نمای کلی ساختمان از بیرون به دو گنبد بزرگ ختم می شود. شکل آن ها ساده است و از جزئیات زیادی برخوردار نیستند. چهار نورگیر بر روی هر یک از گنبدها، به علاوه نورگیر واقع در رختکن، روشنایی داخل حمام را تامین می کردند. داخل گرمابه نیز منظره ای تمام آجری را به نمایش گذاشته است. ستون های بلند سیاه رنگ اطراف حوضچه و طاق های تقریبا هشتی، منظره ای جالب توجه ایجاد کرده اند. کاشی کاری های فیروزه ای هم در بعضی قسمت ها، باعث شده اند تا دیوارها رنگ و لعاب زیباتری پیدا کنند. خزینه آن درست در کنار آتشخانه قرار دارد و آب گرم مستقیما از همان جا برای استفاده مردم آماده می شد. سربینه هم مانند بسیاری از نمونه های مشابه دیگر، به صورت مربعی ساخته شده است و گنجایش زیادی دارد. در مجموع باید این مکان را نمونه ای مطلوب برای معرفی هنر دوره صفوی به شمار آورد.

تبدیل شدن به موزه

اگر در حال حاضر وارد این گرمابه تاریخی شوید؛ به وضوح تصور خواهید کرد که در حال تجربه سفر در زمان هستید. مجسمه های مومی از مردم ادوار مختلفی چون قاجاریه و صفویه که هر یک در گوشه ای، گویی به کاری می پردازند. می توانید با صرف حداقل زمان، با سبک پوشش مردان و زنان، آداب و رسوم و برخی سنن آن ها آشنا شوید. براساس اطلاعات ارائه شده از سوی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مهاباد، حدودا 1187 شئ مختلف هم اکنون در موزه تحت نگهداری است. همچنین نکته جالبی که درباره این محیط وجود دارد؛ به میزان اقلام اهدایی آن مربوط می شود. با توجه به اعلام مسئولین شهرستانی، بیش از 85 درصد موارد به نمایش گذاشته شده؛ از سوی مردم به موزه هدیه شدند. ادوات و ابزارهای متنوع زیادی به تکمیل این مجموعه ارزشمند کمک کرده اند. علاوه بر ظروف مسی و مفرغی و سفالینه های قجری، باید به آلات کشاورزی، لوازم پخت و پز، وسایل آهنگری و طبابت نیز اشاره کرد. از مشاغل مختلفی همچون رنگرزی، پارچه بافی، خیاطی، مسگری و …هم نمادهایی در موزه موجود است. کلکسیونی که با کمی اغماض می توان گفت تا اندازه قابل قبولی کامل و آماده میزبانی از بازدیدکنندگان است. پیشنهادی دیدنی از طرف مستر بلیط، که به هیچ وجه از تماشای آن پشیمان نخواهید شد. کافی است تا تنها یک الی دو ساعت زمان صرف کنید تا نگاهی به تاریخ گذشته سرزمین خود داشته باشید.

شرایط بازدید از موزه مردم شناسی مهاباد

شرایط بازدید از موزه مردم شناسی مهاباد

همه روزه به جزء ایام تعطیلات رسمی مانند تاسوعا و عاشورا، می توانید از 8 صبح به موزه مهاباد مراجعه نمائید و پس از تهیه بلیط آن دیدن کنید.

آدرس و راه های دسترسی با وسایل مختلف

حمام میرزا رسول یکی از جاذبه های مهم و البته بسیار محبوب بین گردشگران استان محسوب می شود. برای رفتن به آن جا تنها به یک بلیط اتوبوس مهاباد نیاز دارید تا ارزان و به صرفه خود را به این شهر برسانید.

آدرس: آذربایجان غربی، شهرستان مهاباد، خیابان سید نظام، مابین بازار و مسجد جامع.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *