در ایران شهرستان های تاریخی و قدیمی زیادی وجود دارد که به واسطه قدیمی بودن، آثار تاریخی زیادی در آنها وجود دارد. یکی از این شهرستان ها، شهرستان نور در استان مازندران است که از شمال به دریای مازندران، از شرق به شهرستان آمل، از شمال شرق به شهرستان محمودآباد از جنوب به استان تهران، از جنوب غرب به استان البرز و از غرب به شهرستان نوشهر و شهرستان چالوس محدود می شود. این شهرستان دارای جاذبه های گردشگری زیادی است که دیدار از آنها در سفر می تواند به بهتر شدن کیفیت سفر کمک کند. از جمله جاذبه های گردشگری این شهرستان می توان به روستای کوهستانی داری چشمهٔ کرسی (نور)، پارک جنگلی نور، شاه بالو آهو دشت، سواحل رویان، نور، رستمرود و ایزدشهر، قلعه پولاد بلده، منطقه ییلاقی دونکوه (دینکوه)، جنگل میان بند، جنگل افراسن روستای سرکاج، خانه نیما یوشیج در یوش بلده، پارک جنگلی و چشمه کشپل چمستان، آبشار آبپری رویان، روستای پیمد، بقعه سلطان احمد، کوه لُوس، آبشار حرم آب، قله سوردار، مسجد جامع یالو، آب گرم و جنگل لاویج، سد و دریاچه الیمالات، کوه سور دار و جنگل پایین کاج مغانده، قلعه کجور، روستای تاریخی کالج، روستای انارجار و تالابهای رستم رود اشاره کرد. در این بخش از مجله مستر بلیط شما را با خانه نیما یوشیج بیشتر آشنا می کنیم.
معرفی خانه نیما یوشیج
خانه های تاریخی را می توانید در بسیاری از شهر های ایران پیدا کنید، برخی از این خانه ها به خاطر نوع معماری که دارند به شهرت می رسند و عده ای دیگر از آنها به خاطر صاحب خانه و کسی که در آن رشد و زندگی کرده است، اهمیت و ارزش دارند. از این نوع خانه ها در ایران به وفور می توانید ببنید، بیشتر این خانه ها هم دارای معماری خاص و تاریخی بالایی هستند و هم فردی ارزشمند در آن پا به عرصه وجود نهاده است. یکی از این خانه ها، خانه نیما یوشیج در شهرستان نور و روستای یوش است. این خانه همانطور که از نامش پیداست محل زندگی نیما یوشیج شاعر گرانقدر ایرانی بود. بنای این خانه مربوط به دوران قاجار می شود که توسط جد نیما به نام ناظم الایاله در سال 1207 هجری قمری ساخته شده است. نیما یوشیج خود در مورد این خانه می گوید:« پدربزرگ من برای من قصر و قلعه ساخته است نه خانه. باروهای بلند، دیوارهای منقش، سقف های منبت کاری شده …». این خانه را یکبار در سال 1370 بازسازی کردند سپس در سال 1373 توسط سازمان میراث فرهنگی خریداری شد و دوباره در سال 1375 مورد بازسازی قرار گرفت.
نیما یوشیج
علی اسفندیاری مشهور به نیما یوشیج شاعر معاصر ایرانی بود. وی بنیانگذار شعر نوین و ملقب به پدر شعر نو فارسی است. علی اسفندیاری در شهرستان نور و روستای یوش در سال 1276 متولد شد و از خود آثار چون قصه رنگ پریده، افسانه، روجا (به زبان طبری) و … به جای گذاشته است. این شاعر بزرگ، در حالیکه به علت سرمای شدید یوش، به ذاتالریه مبتلا شده بود، برای معالجه به تهران آمد؛ معالجات تأثیری نداشت و در ۱۳ دی ۱۳۳۸ دار فانی را وداع گفت و در امامزاده عبدالله تهران به خاک سپرده شد. سپس در سال ۱۳۷۲ خورشیدی بنا به وصیت وی پیکر او را به خانهاش در یوش منتقل کردند.
ساختار خانه نیما
این خانه که به سبک معماری قاجاری احداث شده است دارای یک حیاط مرکزی است دیگر بخش های خانه را در اطراف آن طراحی کرده اند. مساحت خانه حدودا برابر با 800 متر مربع می شود و دارای قسمت های مختلفی است که شامل سه درب ورودی، شاهنشین و اتاقهای گوناگون می شود. تزئینات زیادی در خانه به کار رفته است که از میان آنها می توان به گچ کاری های زیبا و منحصر به فرد اشاره کرد. بنای خانه کمی بالاتر از سطح حیاط قرار دارد و برای وارد شدن به آن باید از پلکانی که در بخش های مختلف خانه وجود دارد استفاده کرد. این بنا دارای زیر زمین نیز هست که درب زیر زمین در حیاط خانه قرار دارد و از طریق آنها می توان وارد زیر زمین شد. شاه نشین خانه در سمت غربی بنا قرار دارد که با با استفاده از دو پلکان که در طرف آن واقع شده اند می توان وارد آن شد. ایوان بزرگی نیز در سمت شرقی بنا دیده می شود که این ایوان نیز با استفاده از پلکانی دو طرفه به حیاط متصل می شود. سقف ایوان با کمک چهار ستون گچی که دارای گچ بری های زیبایی نیست است نگه داشته می شود. درب ها و پنجره ها تماما از چوب ساخته شده اند، که این خود باعث هر چه زیباتر شدن بنا گشته است. امروزه در حیاط خانه می توانید سه مزار، که متعلق به نیما، خواهرش بهجت و سیروس طاهباز هستند، را ببنید.
راه های دسترسی خانه نیما
برای اینکه بتواندی از خانه نیما یوشیج دیدن نید باید به روستای یوش سفر کنید. این روستا در 50 کیلومتری شهر نور قرار دارد. اگر می خواهید با خودروهای حمل و نقل عمومی به این شهر بروید می توانید ابتدا به نور رفته سپس از آنجا با وسایلی که به روستای یوش می روند به این ناحیه سفر کنید. برای سفر به شهر نور هم می توانید از بلیط اتوبوس استفاده کنید و بلیط اتوبوس نور را از مستر بلیط به صورت آنلاین خریداری کنید.
بازدید از خانه نیما یوشیج
این خانه امروزه به موزه ای برای آثار نیما یوشیج تبدیل شده است و دستنوشته ها و وسایل شخصی او در آن نگهداری می شود. برای دیدار از این بنا نیاز است مبلغی را بپردازید، که این هزینه برای گردشگران خارجی و داخلی متفاوت است. این خانه در روزهایی مانند تاسوعا و عاشورای حسینی، ۲۱ رمضان شهادت امام علی، ۲۸ صفر رحلت پیامبر، ۱۴ خرداد رحلت امام خمینی، ۲۵ شوال شهادت امام جعفر صادق به طور کامل تعطیل است. زمانی که نیاز دارید تا به طور کامل تمام بخش های آن را ببنید حدود دو ساعت می شود. بعد از این بازدید بهتر است در روستا قدم بزنید و از دیگر بخش های این روستا دیدن کنید و از آب و هوای پاک آن بیشترین بهره را ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید