استان مازندران استان های قدیمی ایران است که به سبب وجود آب و هوای مناسب و خاک حاصلخیزش، همیشه افرادی در آن سکنی داشتند و همین باعث وجود آثار تاریخی مختلف در آن شده است. در مازندران آثار کهن و باستانی کم نیست، در شهر های قدیمی و روستا های دور و نزدیک در دره های سرسبز و خرم و در دل کوه ها، کوهپایه ها و جلگه های ساحلی، در میان مزارع برنج و چای و پنبه می توانیم تعدادی از این آثار باستانی و تاریخی را مشاهده کنیم. یکی از شهرستان های تاریخی خطه شمال ایران بهشهر نام دارد که در استان مازندران واقع شده است. بنای بهشهر، مرکز شهرستان، در دوران صفویه نهاده شد و این شهر به عنوان پایتخت دوم ایران در دوران شاه عباس اول شناخته می شد. به واسطه حضور شاه عباس این شهر مملو از آثار تاریخی متعلق به آن دوران است. علاوه بر این در این شهرستان می توان آثار تاریخی را پیدا کرد که مربوط به سال های بسیار قدیم و حتی پیش از تاریخ هستند. یکی از این آثار گوهر تپه نام دارد که در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد آن اطلاعاتی را برای شما گردآوری کرده ایم که برایتان ارائه می دهیم. اگر از علاقمندان به تاریخ پیش از تاریخ هستید بهتر است این بخش را از دست ندهید.

معرفی گوهر تپه

معرفی گوهر تپه

تپه های باستانی که امروزه به عنوان یکی از آثار تاریخی پر طرفدار هستند، غالباً شهر یا روستایی بوده اند که زمانی رونق بسیاری داشتند و بر اثر حادثه ای طبیعی یا انسانی به تلی از خاک تبدیل شده اند. یکی از این تپه های تاریخی گوهر تپه نام دارد که در شهرستان بهشهر استان مازندران قرار دارد و از آثار باستانی به جای مانده از پیش تاریخ به شمار می آید. محوطه باستانی وسیع گوهر تپه، تقریباً در 5 کیلومتری غرب بهشهر و 2 کیلومتری شمال غرب شهر رستم کال در استان مازندران، واقع شده است. به طور کلی می توان گفت، بین دریای خزر در شمال و دامنه های رشته کوه های البرز در جنوب، نوار باریک حاصلخیزی وجود دارد. وسیع ترین بخش آن در نزدیکی ساری حدود 30 کیلومتر به سمت غرب بوده و عرض آن در نزدیکی گوهر تپه فقط 7-6 کیلومتر است. با توجه به توصیف بالا، ساحل دریا به این محوطه باستانی بسیار نزدیک است. به نظر محققان این محل به عنوان یکی از شاخصه های مطالعاتی پیش از تاریخ استان های شمالی کشور در پیوند با بخش هایی از آسیای مرکزی اهمیت دارد؛ جذابیت گوهر تپه تنها به سبب شناخت گاه نکاری های باستان شناختی نیست بلکه اشیاء نهفته در آن، شکل و شمایل ظروف، شیوه طراحی، ساخت و جنبه های آیینی آن نیز اهمیت دارد.

ساختار  و اشیای پیدا شده در گوهر تپه

ساختار  و اشیای پیدا شده در گوهر تپه

در طی دوره برنز میانی زیستگاهی در حدود 50 هکتار بوده، اما در دوره برنز متأخر، این محوطه متروکه شده و مجدداً در دوره آهن II و III به عنوان قبرستان مورد استفاده قرار می گرفته است. به لحاظ جغرافیایی، محوطه گوهر تپه در دشت حاصلخیز مازندران واقع شده است. همانطور که گفتیم این مکان زمانی به عنوان گورستان مورد استفاده قرار داشته است.  معماری گور خفتگان در گوهر تپه به سه شیوه انجام می شده است: چاله های بیضی شکل، محصور شده به وسیله‌ی خشت و گور های خمره ای. کلیه تدفین های به دست آمده در دوره‌ی مفرغ و تدفین های عصر آهن به شکل ساده هستند، یعنی ساکنان با حفر چاله های بیضی شکل، مردگان را داخل آن قرار می دادند و با قرار دادن اشیاء در کنار آن با خاک پوشش ایجاد می کردند. نوع دیگر آن، محصور کردن مردگان با تعدادی خشت است. تنها چند نمونه از این نوع معماری قبور مربوط به عصر آهن است. ساکنان دو یا سه طرف جسد را با خشت می چیدند و آن گاه با قرار دادن ظروف بر بالای سر آنها پوشش خاکی ایجاد می کردند. اما گور خمره ها عموما متعلق به کودکان و خرسالان است. در داخل گور بچه ها، علاوه بر قرار گیری وسایل تزئینی، ظروفی نیز قرار گرفته است که از بارزترین آنها می توان به ظرف شیرمک اشاره کرد.

برای سفر به بهشهر بهترین گزینه اتوبوس است و برای خرید بلیط اتوبوس بهشهر می توانید از مستر بلیط و به صورت آنلاین کمک بگیرید.

بازدید از گوهر تپه

راه های دسترسی به تپه

برای اینکه بتوانید به این محوطه برسید باید به سمت روستا رستم کلا بروید که در 10کیلومتری مرکز شهرستان بهشهر قرار دارد. این سفر را هم می توانید با خودرو شخصی و هم با استفاده خودرو حمل و نقل عمومی انجام دهید.

بازدید از گوهر تپه

در حال حاضر این محوطه به صورت موزه ای در آمده که بازدید از آن برای عمومی آزاد است، ولی باید مقداری هزینه بابت آن پرداخت کنید. در گردش در طبیعت اطراف را می توانید پس از بازدید از موزه انجام دهید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *