مسجد جامع کاشان

مسجد جامع کاشان کجاست؟ معرفی + راه‌های دسترسی

مسجد جامع کاشان کجاست؟ در شهر کاشان بناهای تاریخی متعددی وجود دارد که بسیار زیبا هستند. وجود این بناهای قدیمی نشان دهنده قدمت و فرهنگ این خطه است. سالانه گردشگران بسیاری به کاشان شهر گل و گلاب ایران سفر می کنند و به بازدید از جاذبه های گردشگری آن می روند.

مسجد جامع کاشان نیز یکی از همین بناهای تاریخی و جاذبه های گردشگری است که اثری ارزشمند و به جای مانده از دوره سلجوقیان است. اگر می خواهید با مسجد جامع کاشان بیشتر آشنا شوید تا پایان با مجله مستر بلیط همراه باشید.

تاریخچه مسجد جامع کاشان

بررسی های صورت گرفته و سبک معماری این بنا نشان می دهد که قدمت آن به زمان سلجوقیان باز می گردد. در گذشته های دور محل کنونی این بنا در واقع یک آتشکده بود، اما با ورود اسلام به ایران به مسجد تبدیل شده است. از آن پس این بنا به مسجد جامع کاشان تغییر نام یافت. گچ بری های محراب این بنا در دوره سلجوقیه انجام گرفت اما تزئینات آن مربوط به دوره آل بویه است.

در شبستان های بنا کاشی کاری های بسیار زیبایی وجود دارد، البته این کاشی کاری ها بیشتر در شبستان تابستانی به چشم می خورد و شبستان زمستانی کمتر مورد تزئین قرار گرفته است. کارشناسان میراث فرهنگی با بررسی هایی که بر روی این بنا انجام داده اند متوجه شده اند که در زیر قسمت شبستان در گذشته کوره های پخت ظروف چینی وجود داشته که بعدها از بین رفته اند.

بر اساس این کشفیات کارشنان بنا را متعلق به اوایل دوره اسلامی می دانند. مسجد جامع کاشان بخش های دیگری نیز دارد که از جمله آن ها می توان به گنبد زیبا بنا اشاره نمود که متاسفانه در جریان زلزله سال 1192 هجری قمری همراه سایر بخش های مسجد به شدت آسیب دید.

البته در سال 1207 مسجد توسط عبدالرزاق خان کاشی به طور کامل مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و این موضوع به خط ثلث در کتیبه ای که در زیر گنبد مسجد قرار دارد حکاکی شده است. برخی از باستان شناسان و مورخان بر اساس روایات تاریخی بر این باوراند که صفیه خاتون دختر مالک اشتر دستور ساخت این مسجد را صادر نموده است.

تاریخچه مسجد جامع کاشان

نقشه و معرفی بخش های مختلف

ویژگی های منحصر به فردی که مسجد جامع کاشان دارد موجب متمایز شدن آن با سایر مساجد و بناهای تاریخی شده است. از جمله این ویژگی ها می توان به داشتن دو محراب اشاره نمود که قبله یکی در سمت چپ و دیگری در سمت راست قرار دارد. البته یکی از محراب ها در سال دوم هجرت تخریب گردید و کارشناسان بر این باوراند که چون جهت دقیق قبله رعایت نشده تصمیم به تخریب محراب و ساخت محرابی جدید در همان نزدیکی گرفته اند.

جالب است که بدانید در بخش تخریب شده محراب اولی آثار ارزشمند و گچ بری های زیبایی وجود داشته است. البته علاوه بر این آثاری از سوره جمعه نیز در این بخش مشاهده شده که نشان می دهد این مسجد از همان ابتدا برای نخستین بار برای نماز جمعه کاشان ساخته شده است.

با توجه به آیه قرانی که در این محراب وجود دارد مردم محلی معتقد بودند با تغییر قبله مسلمان به مسجدالحرام قبله قبلی که به سمت مسجد القصی بود تخریب گردید و علت تخریب قبله و محراب را همین موضوع می دانند. البته در محراب قبله دوم نیز آیه ای وجود دارد که به قضیه تغییر قبله از مسجد القصی به مسجد الحرام اشاره دارد. اگر چه این مسجد از نظر تاریخی و سبک معماری خیلی ارزشمند است اما نماز خواندن حضرت سلطان علی ابن محمد باقر (ع) در این مسجد موجب شده است که اهمیت بیشتری پیدا کند.

این مسجد از بخش های مختلفی تشکیل شده است که از جمله آن ها می توان به  گنبد آجری، ایوانی بلند، دو شبستان بزرگ و یک شبستان کوچک، یک صحن بزرگ، حوض خانه و … اشاره نمود. ایوان مسجد در ضلع غربی آن واقع شده و ارتفاع بلند ترین نقطه آن برابر با 13.8 متر است. گنبد مسجد، شبستان و محراب اصلی آن را تحت پوشش قرار می دهد و کتیبه ای در آن وجود دارد که در متن آن نام ملکشاه و خواجه نظام الملک طوسی ذکر شده است.

مسجد جامع کاشان

علاوه بر این بخش ها مسجد جامع کاشان دارای مناره ای آجری در سمت جنوب شرقی بنا است که در بخش پایین آن کتیبه ای به خط کوفی به چشم می خورد. در میان مناره های تاریخی مساجد ایران مناره مسجد جامع کاشان پس از مناره مسجد میدان ساوه و مسجد زواره سومین مناره قدیمی ایران محسوب می شود.

ویژگی های منحصر به فرد این مسجد و ارزش و اهمیت آن موجب شده است، که نام آن در سال 1315 هجری شمسی به فهرست آثار ملی ایران افزوده شود. لازم به ذکر است که این مسجد مرکز قدیمی ترین هئیت مذهبی کاشان است که هئیت حضرت ابوالفضل نام دارد و قدمت آن بالغ بر 100 سال است.

بازدید از این بنای تاریخی از نزدیک می تواند بسیار لذت بخش باشد، از این رو به شما پیشنهاد می کنیم که در صورت تهیه بلیط هواپیما کاشان و سفر به این شهر خوش آب و هوا حتما از مسجد جامع آن بازدید نمایید.

شرایط بازدید از مسجد جامع کاشان

بازدید از مسجد جامع کاشان در تمامی روزهای سال به صورت رایگان امکان پذیر است. گردشگران می توانند با اختصاص دادن یک الی دو ساعت از تایم خود این بنای تاریخی ارزشمند را از نزدیک مشاهده نمایند و بیشتر با سبک معماری بناهای تاریخی این خطه آشنا شوند.

مسجد جامع کاشان

آدرس و نحوه دسترسی 

مسجد جامع کاشان در استان اصفهان، کاشان، خیابان بابا افضل، محله میدان کهنه واقع شده است و به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسبی که دارد گردشگران به راحتی می توانند با خودرو شخصی، اتوبوس و تاکسی های درون شهری، خودروهای اینترنتی مانند خودروهای مستر بلیط به بازدید از آن بروند و لحظات خاطره انگیزی را برای خود در سفر به کاشان رقم بزنند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *