ایران یکی از کشورهایی محسوب می شود، استان ها و شهرهای تاریخی بسیاری را در خود جای داده است و به سبب همین موضوع این کشور از جمله کشورهایی به شمار می آید که سالانه گردشگران بسیاری برای بازدید از بناهای تاریخی آن به این کشور سفر می کنند. استان های ایران نیز به نوبه خود هر یک دارای شهرهایی هستند که در دل خود آثار تاریخی فراوانی را جای داده اند. یکی از این شهرستان ها مه ولات است که در استان خراسان رضوی قرار دارد و مرکز آن شهر فیض آباد است. این شهرستان ها از نظر تاریخی قدمت بالایی دارد و همین موضوع باعث شده است که در سراسر آن بتوان آثار تاریخی مختلفی را دید. شهرستان مه ولات در موقعيت جغرافيايی 58 درجه و 25 دقيقه تا 59 درجه و 5 دقيقه طول شرقی از نصف النهار مبدا و 34 درجه و 4 دقيقه تا 35 درجه و 5 دقيقه عرض شمالی از خط استوا در شرق كشور واقع شده كه نسبت به استان خراسان رضوی در قسمت مركزی استان قرار گرفته است و از طرف شمال به شهرستان تربت حيدريه و از طرف جنوب به شهرستان گناباد و از شرق به شهرستان رشتخوار و از طرف غرب به شهرستان كاشمر می رسد. رباط میاندهی از جمله آثار تاریخی موجود در این شهرستان است که در این بخش از مجله مستر بلیط به توضیحاتی درباره آن می پردازیم.

معرفی رباط میاندهی

معرفی رباط میاندهی

در ایران انواع مختلفی از ساختمان های تاریخی وجود دارند که با نام های ساباط، کاربات، خان، زاویه، خانقاه، رباط و منزلگاه  شناخته می شوند. به نظر می رسد تمامی این نام ها را برای کاروانسرا به کار می بردند. این ها یکی از مهمترین سازه ها موجود در گذشته بودند که در زمان صفوی ساخت آن ها به اوج خود رسید. در این زمان بود که بیشترین کاروانسرا ها در سراسر کشور ساخته شد و از نظر معماری نیز به تکامل رسیدند. یکی از این کاروانسراها که در شهرستان مه ولات قرار دارد که با نام رباط میاندهی شناخته می شود. این کاروانسرا در 23 کیلومتری فیض آباد، مرکز شهرستان مه ولات، در نزدیکی روستایی با نام میاندهی قرار دارد. این کاروانسرا از نظر وسعت نسبت به دیگر کاروانسرا ها کوچک و در زمان صفویه بنا شده است. به خاطر اهمیت تاریخی که این کاروانسرا دارد در لیست آثار ملی ایران جای گرفته است. این بنا در تاریخ 9 اردبیهشت ماه سال 1382 به این لیست اضافه شده است.

معماری رباط میاندهی

در ساخت کاروانسرا ها ویژگی های زیادی دخیل بوده اند که یکی از آنها اقلیم منطقه ای بود که بنا در آن قرار داشت. اکثر کاروانسراهایی که در نواحی کوهستانی ساخته می شدند بدون حیاط و سرپشیده بوده اند. این کاروانسرا نیز از این نوع است و کاروانسرایی سرپوشیده و بدون حیاط است تا در هوای بارانی مسافران محل امنی داشته باشند. این کاروانسرا که پلانی مربع شکل دارد وسعتش برابر با 300 متر مربع است. تزئینات زیادی در نمای بیرونی بنا به کار نبرده اند و از بیرون که به آن نگاه کنید بنایی ساده و بدون تزئینات می بینید. در داخل آن نیز 9 حجره وجود دارد که محل اسکان مسافران به شمار می رفته اند و پوشش سقف آن به صورت طاق چشمه اجرا شده‌ است.

اگر می خواهید به شهر فیض آباد سفر کنید اتوبوس یکی از وسایل نقلیه امن و با هزینه به صرفه است و در زمان خرید بلیط اتوبوس نیز می توانید به مستر بلیط مراجعه کنید.

راه های دسترسی به رباط

راه های دسترسی به رباط

برای اینکه بتوانید از این بنا دیدن کنید باید به شهر فیض آباد سفری داشته باشید و از آنجا به روستای میاندهی که در 23 کیلومتری این شهر قرار دارد بروید. خودروهای عمومی درون استانی از این شهرستان شما را به این منطقه می رسانند و در صورت تمایل می توانید با استفاده از خودرو شخصی نیز خود را به این منطقه برسانید.

بازدید از رباط

برای دیدار بنا نیازی نیست هزینه پرداخت کنید و می توانید به صورت رایگان به دیدن آن بروید. در صورتی که دوست دارید می توانید از دیگر بناهای موجود در منطقه یز بازدید کنید و حتی نیز زمانی را به گردش در روستا بگذرانید و از محصولات روستاییان نیز خرید کنید و به عنوان سوغاتی این ناحیه به همراه خود ببرید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *