آیا تاکنون از پل زمانخان بازدید کرده اید؟ شهرستان سامان در فاصله 22 کیلومتری شمال شرقی شهرکرد، در استان چهارمحال بختیاری قرار دارد. شهر سامان در حاشیه رودخانه زاینده رود بوده و زادگاه شاعران ارزنده ای همچون عمان سامانی و دهقان سامانی می باشد.
این شهر با طبیعتی بکر و سرسبزی خیره کننده یکی از بهترین مناطق گردشگری به شمار می رود. باغات سرسبز هلو، بادام و گردو آن را در سطح کشور به شهرت خاصی رسانده و سالانه افراد بیشماری در فصول مختلف برای گذراندن اوقات خوش و روزهای خاطره انگیز به آن سفر می کنند. مجله مستر بلیط مثل همیشه با افتخار در کنار شما عزیزان است و قصد دارد یکی دیگر از جاذبه های گردشگری کشور پرافتخارمان را به شما معرفی نماید.
شاید در ادوار گذشته به دلیل کمبود امکانات حمل و نقل، یا نبود تکنولوژی، محدودیت شبکه های اجتماعی و سایت های اینترنتی، خرید بلیط سفر و یا دریافت اطلاعات مورد نیاز و ضروری برای انتخاب یک مقصد ایده آل، را به کاری دشوار تبدیل کرده بود، اما امروزه شما می توانید در منزل و با استفاده از اینترنت به سایت های معتبری همچون مستر بلیط سر زده و به طور مثال برای خرید بلیط اتوبوس اقدام نمایید.
معرفی پل زمانخان
پل زمانخان بر رودخانه زاینده رود قرار دارد و باغات زیبا به همراه کاخ فرح دیبا که امروزه به عنوان هتل استفاده می شود، مجموعه ای دیدنی را به وجود آورده است. اگر به تاریخ و طبیعت علاقه مندید، قطعا بازدید از پل زمانخان می تواند شما را سوار بر مرکبی سرسبز به ادوار تاریخی ببرد. در فاصله 29 کیلومتری از شمال شرقی شهرکرد و در بخش انتهایی زاینده رود، پلی به دستور یکی از روسای ایل قشقایی به نام زمان خان ایل بیگی ساخته شد.
این پل در دوران های مختلف به کرات مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت که به ترتیب در سال های 1202 مقارن با حکومت صفوی، 1289 به دست خان های ایل بیگی و در نهایت به سال 1321 توسط حاکم وقت قزوین شخصی به نام عبدالحسین قزوینی تعمیر گردید. ابعاد پل 32 متر در ارتفاع 12 متر می باشد، که بر سه پایه سنگی و دو دهانه سنگ و گچ قرار دارد.
مصالح به کار رفته مشتمل بر سنگ، گچ، ساروج، ملاط و آجر بوده که استحکام آن را تظمین می نماید. پایه های سنگی پل به صورت سیل بند طراحی شده و در طی سالیان متمادی مقاومت بی نظیری را از خود در برابر سیل و بارندگی های فراوان نشان داده است.
ساخت قسمت های کناره و پایه پل با چینش سنگ های بزرگ به شیوه صخره بنا شده که مقاومت آن را چندین برابر پل های آهنی کرده . امروزه با نظارت اداره میراث فرهنگی بخش های تفریحی همچون رفتینگ به این سازه تاریخی افزوده شده که لحظاتی سرشار از هیجان و شادی را برای گردشگران فراهم می آورد.
قدمت پل زمانخان را به دوران صفویه نسبت می دهند و با نمایی از یک پل زیبا به همراه باغ های سرسبز که در جوار رودخانه خروشان زاینده رود قرار گرفته، تصویری بهشت گونه را برای بازدید کنندگان تداعی خواهد نمود.
شهرستان سامان که به نگین گردشگری استان چهارمحال بختیاری نیز شهرت دارد، با جاذبه های طبیعی، فرهنگی و تاریخی بیشمار، گزینه ای مناسب برای انتخاب یک مقصد ایده آل به شمار می رود. سفر به این شهر در تمام فصول سال خالی از لطف نیست، بخصوص در تابستان که می توان گرمای هوا را با آب تنی در رودخانه به هوایی مطبوع تبدیل نمود.
تاریخچه
در زمان صفویه و برای سهولت رفت و آمد مسافران یا کاروانیان از عرض رودخانه، پلی مستحکم بر فراز رودخانه زاینده رود ساخته شد که تا به امروز همواره از ارزش بالایی برخوردار می باشد. دهانه های پل به صورت نا متقارن و با عرض های متفاوت 5 و 5/6 متر طراحی گردیده که گویا برای ایجاد استحکام بیشتر به این شکل ساخته شده است.
زاینده رود در طی ادوار گوناگون همواره پل های فراوانی را مشاهده کرده که با طغیان رودخانه یا سیل به سرعت از بین می رفته اند، اما پل زمانخان با پشت سر گذاشتن حوادث گوناگون مقاومت بی نظیر خود را به وضوح نشان داده، که حکایت از هنر والای معماران ایرانی در قرون گذشته دارد.
طایفه بزرگ ایل بیگی برای مهاجرت های فصلی خود مجبور بودند که از یک سوی زاینده رود به سمت دیگرش بروند و برای این کار گاهی باید مسافت بسیار طولانی را طی کرده تا بتوانند به اصطلاح رود را دور بزنند، تا اینکه «زمان خان ایل بیگی» تصمیم به ساخت پلی برای سهولت عبور طایفه از رودخانه گرفت، و به حق هم توانست اثری ارزشمند را برای تمام دوران پس از خود نیز به جا بگذارد. منطقه خوش آب و هوا سامان با نمایی تماشایی از پل، آن را به تفرجگاهی دیدنی تبدیل نموده، که در نوع خود نایاب می باشد.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
غرب ایران همواره به دلیل طبیعت بی نظیرش مورد توجه همگان واقع شده است. پل زمانخان و طبیعت شهر سامان قطعا قادر است نمای خیره کننده ای از یک بهشت رویایی به نمایش بگذارد. ایجاد تفریحگاه در کنار رودخانه، امکانات رفتینگ، باغات پر میوه و همیشه سبز و خروش زاینده رود این مکان را به دل انگیز ترین بخش استان چهارمحال بختیاری تبدیل نموده است. قایق سواری نیز یکی دیگر از جاذبه های تفریحی پل به شمار می رود و شما را به مدت 4 ساعت با طی کردن رودخانه سرگرم می کند.
هیجانی که با عبور از پل معلق به شما دست می دهد قابل توصیف نبوده و لحظات نابی را برای تان رقم خواهد زد. ثبت پل در لیست آثار ملی بر شهرتش افزود و توانسته به نحوی موثر تر آن را به هموطنان عزیزمان بشناساند.
فضای رودخانه برای شنا در فصل تابستان عالی بوده اما در فصول پر بارش از شنا کردن در آن خود داری نمایید. وجود ماهی قزل آلا نیز افراد بیشماری که به ماهیگیری علاقه وافری دارند، را به پل زمانخان می کشاند، قبل از ماهی گیری شرایط استفاده از امکاناتی همچون دریافت جواز و قلاب و طعمه را به خوبی بررسی کنید.
غرفه های متعددی در حومه پل برای شیرین ترین بخش سفر، یعنی خرید سوغاتی درنظر گرفته شده، که با مراجعه به آن ها می توانید هر گونه خوراکی یا صنایع دستی که هنر والای مردمان فهیم شهر سامان را به نمایش می گذارد، تهیه نمایید.
آب و هوای بی نظیر، طبیعت جذاب، تفریحات سرگرم کننده، برگزاری جشن های آیینی و سنتی خاصی که در کنار پل زمانخان اجرا می شود، چنان موجی از سرزندگی و نشاط را برای شما به ارمغان می آورد، که به طور قطع دوست دارید سفر به شهر سامان را چند باره تجربه کنید.
شرایط بازدید
همه ما می دانیم که چهار محال بختیاری به خاطر طبیعت چهار فصلی که به صورت همزمان در بخش های مختلفش دارد، بسیار مورد توجه مسافران قرار گرفته و همواره به عنوان یکی از مهم ترین قطب های گردشگری ایران معرفی می گردد. به همین خاطر سفر به شهر سامان در تمام سال لطف و صفا خاص خود را داشته و سرگرم کننده خواهد بود.
اما با توجه به وجود پل و رودخانه زیبا زاینده رود توصیه می کنیم برنامه ریزی سفر خود را برای فصل های بهار و تابستان تنظیم نمایید، زیرا به راحتی می توانید از تمامی امکانات تفریحی آن استفاده کرده و از مناظر طبیعی باشکوهش لذت ببرید.
راه های دسترسی به پل زمانخان
چنانچه قصد دارید از پل زمانخان دیدن فرمایید، ابتدا باید به شهر کرد سفر کرده، سپس با طی مسافتی 22 کیلومتری به شهرستان سامان وارد شوید. از قسمت شمال کمربندی به خیابان جانبازان رفته و مسیر منتهی به روستای ایل بیگی را در پیش بگیرید. پل درست در جوار روستا قرار دارد و با نمایی رویایی شما را به سوی خود دعوت می کند.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید